Momentul ăla în care vrei să întorci pe breteaua dintre două scuaruri și n-ai loc de mașinile parcate. Momentul ăla în care îți găsești mașina blocată în parcare de o alta, fără un număr de telefon lăsat în parbriz. Momentul ăla în care te trezești, la oră de vârf, cu banda blocată de o mașină pe avarii și-ți ia o grămadă de timp, nervi, înjurături și claxoane ca să-ți faci loc pe banda a doua, când tramvaiul sau troleibuzul au calea blocată, când nu poți traversa din cauza unui guru care a parcat pe trecerea de pietoni, și câte alte astfel de momente… Ei bine, pare că suntem izbăviți: nu Doamne-Doamne, ci doamna Firea intenționează să ridice mașinile parcate aiurea din primăvară, iar recuperarea lor ar costa 500 de lei. Nu e rea ideea, atâta vreme cât se limitează la cazurile cu adevărat problematice. Doar că…
Doar că, după părerea mea, e doar o chestiune de timp până când lucrurile vor escalada și, din excesul de zel cu care ne-au obișnuit, zecile de macarale vor sui în zări ne-ncetat, până-nserat și mașini parcate în afara zonelor semnalizate, chiar dacă nu încurcă pe nimeni. Iar cum în București e deficit mare de parcări, iar semnele de oprire interzisă sunt puse după ureche, păziți-vă calul să nu-l salte potera. Precedente există. Să vă povestesc…
În 2010, fiind plecat din țară câteva zile, am lăsat mașina parcată pe bulevard, în fața blocului. La întoarcere, apăruseră indicatoare „Oprirea interzisă“, iar mașina…ia-o de unde nu-i. O ridicaseră băieții veseli, la (atenție!) două zile de la instalarea indicatoarelor, iar distracția m-a costat 700 de lei. Cât timp credeți că va dura până le vor reveni bunele obiceiuri, de a strânge fără scrupule bani la bugetul local? Contextul a fost deja conturat: în Sectorul 3, au apărut recent în locurile de parcare amenajate pe bulevarde indicatoare „Oprirea interzisă luni, între orele 10 și 12“, iar preaiubitul oblăduitor al guvernului și oamenilor de la țară, a tăiat fondurile administrațiilor locale, devenite peste noapte (și mai) avide, gata să sugă banii cu forța unui burete strâns puternic în pumn.
Deci, dragi curieri, agenți comerciali, pizza delivery guys, și, în general, dragi șoferi, atenție: NU contribuiți la buget prin astfel de metode!
Comentați?