Advertisement

BRD Sogelease
Home Interviuri BRD Sogelease susține de mai mulți ani adopția de tehnologie “verde” în aria mobilității

BRD Sogelease susține de mai mulți ani adopția de tehnologie “verde” în aria mobilității

Interviu cu Frédéric Banco, director general BRD Sogelease

Cum a evoluat BRD Sogelease în 2023 și, ca tendință, cum anticipați activitatea companiei în acest an?

Anul 2023 a fost un an bun pentru industria de leasing și pentru BRD Sogelease, fiind caracterizat de o cerere consistentă din piață, în ciuda unui mediu economic în care au persistat anumite efecte negative – inflație, costuri ridicate ale energiei, presiune în piața muncii. Totuși, antreprenorii au dat dovadă de adaptabilitate și au avansat în planurile de investiții, menținând totodată nivelul de performanță financiară al activității lor. Astfel, avem un trend pozitiv reflectat atât în creșterea volumelor finanțate, cât și în stabilitatea portofoliului din punct de vedere al comportamentului de plată al clienților.

Ce estimări aveți pentru costul finanțării în 2024, atât în lei, cât și în euro?

Reducerea dobânzilor este un efect al evoluției economiei în ansamblu și există o corelație cu evoluția inflației. Asteptările generale în piață sunt că, odată cu scăderea inflației, dobânzile vor scădea, iar deciziile de politică monetară ale băncilor centrale pot oferi un semnal privind tendințele viitoare. Trebuie însă să ținem cont că atât Banca Centrală Europeană, cât și Banca Națională a României au precizat că înainte de a reduce semnificativ dobânzile de referință, vor să se asigure că inflația s-a temperat într-un mod sustenabil și că nu există riscul unei reveniri a acesteia. De aceea, așa cum estimează și majoritatea analiștilor macroeconomici din piață, nu așteptăm o ajustare imediată și bruscă a dobânzilor, ci mai degrabă credem că vom asista la o evoluție graduală în timp, care probabil va începe în 2024 și va continua pe parcursul anului viitor. În mod natural, costurile finanțărilor în leasing au urmat tendințele generale din piața financiară, deci perspectivele de evoluție ar fi în sensul scăderii, dar ritmul nu va fi foarte alert.

Cum apreciați disponibilitatea companiilor de a lua decizii de investiţii în acest an, comparativ cu perioadele anterioare?

Anul 2024 a debutat cu o cerere susținută din punctul nostru de vedere, dar ne așteptăm ca dinamica din primul trimestru să se reducă treptat până la finalul anului. Mediul economic are în continuare multe incertitudini care impun prudență, iar antreprenorii sunt mult mai atenți și cântăresc în detaliu fiecare decizie de achiziție. Există deja în anumite sectoare de activitate semnale clare de reducere a cererii de finanțare, pentru că unele companii își amână sau își reconsideră planurile de investiții, așteptând o stabilizare a contextului economic.

Care sunt cele mai căutate produse ale BRD Sogelease?

În ultimii ani cererea de finanțare de leasing a fost concentrata mai mult în zona de mobilitate și transporturi, scăzând destul de mult ponderea finanțărilor pentru echipamente. Tendința de trecere la soluții de mobilitate și transport cu emisii reduse, susținută de reglementări tot mai stricte, a impus companiilor să își dezvolte programe specifice de investiții, pentru a-și menține flotele la niveluri tehnice cât mai actualizate în raport cu aceste cerințe.

Care sunt sectoarele din economie care generează cele mai multe solicitări de finanţare?

Leasingul ca produs se adresează în special companiilor mici și mijlocii, fiind un produs care facilitează acestor companii accesul la o sursă de capital în mod eficient, simplu. De asemenea, există o predilecție de a accesa finanțări în leasing pentru companiile active în sectoare de activitate care implică utilizarea extinsă de mijloace fixe pentru derularea operațiunilor – de exemplu transporturi și logistică, industrie, construcții, agricultură. Toate aceste segmente de clienți au avut o dinamică bună în ceea ce privește cerea de finanțare în ultimii ani.

Ce înseamnă ”mobilitate verde” pentru dvs și cum se reflectă acest lucru în activitatea de finanțare a BRD Sogelease?

După cum menționam, tendința de adoptare a soluțiilor sustenabile, “verzi” de mobilitate este una din principalele tendințe vizibile în piață, în ciuda faptului că adopția noilor tehnologii este încă dificilă, existând unele bariere, precum costul investiției pentru vehicule electrice, încă mai ridicat decât în cazul vehiculelor clasice, limitările privind autonomia în deplasare pentru vehiculele electrice, infrastructura de încărcare insuficient de dezvoltată. BRD Sogelease susține de mai mulți ani deja adopția de tehnologie “verde” în aria mobilității, printr-un produs dedicat achiziției de vehicule electrice sau hibride cu emisii minime. Acest produs beneficiază de condiții favorabile pentru costurile de finanțare, accesibilizând achiziția de astfel de vehicule pentru clienții noștri. Ca noutate, în 2023, am reușit să implementăm un program de refinanțare pentru 50 milioane euro în colaborare cu Banca Europeană de Investiții având ca scop susținerea finanțărilor acordate companiilor IMM. O componentă de minimum 20% din acest program va fi folosită pentru finanțarea unor proiecte sustenabile, iar zona de mobilitate și transport cu emisii reduse de CO2 este una de focus pentru noi și BEI în cadrul acestui program.

Cum apreciaţi bonitatea şi puterea financiară a clienţilor în 2024?

Anii 2022-2023 au fost ani cu o bună dinamică a activității economice în România, iar companiile au avut în general rezultate solide, care le-au permis să acceseze finanțări și să își mențină un comportament de plată bun. Acest lucru este vizibil în statisticile oficiale la nivel de sector financiar-bancar, unde rata de credite neprformante este la un minim istoric. În general, antreprenorii sunt mult mai atenți la echilibrul financiar al companiilor și își gestionează tot mai bine aspectele legate de lichiditate, gradul de îndatorare, capacitate de rambursare a datoriilor. Sunt mai rare situațiile în care companiile solicită finanțare în ciuda unor situații bilanțiere dezechilibrate sau a unor profitabilitati nesustenabile. Este cu siguranță și un aspect care ține de comunicarea între finanțatori și clienți – depinde și de noi ca industrie să explicăm care sunt principiile pe care le aplicăm în activitatea de finanțare, cum analizăm o solicitare și ce parametri urmărim. Este un efort pe termen lung, dar care este foarte important și pe care BRD Sogelease îl urmărește atât în activitatea de zi cu zi, cât și în cadrul unor programe derulate împreună cu asociația de profil a industriei de leasing, ALB România. Colegi de-ai noștri au avut ocazia să participe la întâlniri cu antreprenori din mai multe regiuni ale țării, în cadrul unor evenimente din seria Antreprenoriat de Top organizate sub egida BNR, în colaborare cu principalele asociații profesionale din domeniul financiar. În aceste sesiuni au fost prezentate caracteristicile produsului de leasing, tipologia de proiecte care sunt pretabile pentru finanțarea în leasing, principiile pe care le urmărim în analiza solicitărilor. Credem că astfel de întâlniri între comunitatea de afaceri și industria de leasing sunt benefice pe termen lung pentru o mai bună înțelegere reciprocă și o creștere a încrederii între finanțatori și antreprenori.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, aprilie 2024)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Realizarea Drumului Expres Focșani – Brăila va costa 5,5 miliarde de lei

 

Cinci oferte pentru construcția Variantei Ocolitoare Timişoara Vest

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

leasing financiar
Leasing financiar

Aproape 47.000 de vehicule au fost finanțate, anul trecut, în leasing financiar

Finanțările noi de vehicule în leasing financiar au rămas pe creștere și...

eBCR Leasing
Leasing financiar

eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar pentru microîntreprinderi, disponibilă 100% online

BCR Leasing lansează eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar...

Garanti BBVA Leasing
InterviuriLeasing financiar

Garanti BBVA Leasing prioritizează finanțările destinat investițiilor verzi

Interviu cu Okan Yurtsever, Director General Garanti BBVA Leasing

leasing financiar
Leasing financiar

Finanțările în leasing financiar își mențin creșterea

Finanțările noi de vehicule în leasing financiar rămân pe creștere, cele mai...