Creştere de aproape 12% pentru comerţul auto

Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut în primele nouă luni, faţă de perioada similară din 2016, atât ca serie brută, cu 11,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,9%.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în luna septembrie 2017, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete faţă de luna precedentă a avansat, atât ca serie brută, cu 5,8%, cât şi ca serie ajustată, cu 2,1%.

Creşterea cu 5,8% s-a datorat avansului înregistrat la comerţul cu autovehicule (+10,9%) şi la activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (+3,9%). În luna septembrie, comparativ cu august, scăderi au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-12,0%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-1,3%).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut, în septemrbie 2017, ca serie brută, cu 6,9%, iar ca serie ajustată, cu 9,1%.

Datele INS arată că avansul afacerilor cu 6,9% s-a datorat creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+76,0%), activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (+18,3%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+6,2%) şi la comerţul cu autovehicule (+4,6%) .

Totodată, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2017, comparativ cu intervalul similar din 2016, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au avansat cu 11,7% ca urmare a creşterilor înregistrate în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; la întreţinerea şi repararea motocicletelor (+44,0%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+25,7%), comerţul cu autovehicule (+9,8%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+9,0%).

Afacerile din comerşul auto au fost stimulate în acest an de eliminarea timbrului de mediu pentru maşinile second-hand, de la 1 februarie, ceea ce a adus la creşterea masivă a înmatriculărilor.

 

 

 

Adaugati comentariu