Advertisement

euro
Home Finanţare Credite Credite pentru IMM cu garanţii reduse la jumătate

Credite pentru IMM cu garanţii reduse la jumătate

Semnalele care vin dinspre piaţa bancară arată că 2014 va fi anul relansării creditării, potenţialul cel mai mare fiind în zona companiilor, inclusiv a sectorului IMM. Un prim pas a fost făcut. Tot mai multe bănci încheie convenţii cu Fondul de Garantare.

Sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii are mari şanse la finanţare în acest an, în condiţiile în care şi băncile iau măsuri pentru a înlesni reluarea creditării. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a început deja să încheie cu instituţiile bancare o serie întreagă de convenţii prin care garantează până la 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare.

Să nu uităm însă că printre factorii care vor impulsiona creditarea în acest an se numără şi seria succesivă de reduceri ale dobânzii de politică monetară şi eliberarea unor rezerve minime obligatorii, care s-au transformat în lichiditate în piaţa interbancară, astfel că dobânzile la împrumuturile în euro şi lei se plasează la minime istorice.

În aceste condiţii analiştii estimează pentru 2014 un avans al soldului creditelor pentru companii de minim 5%.

Volksbank: Împrumuturi exclusiv în lei

De la finalul lunii trecute, Volksbank Romania s-a alaturat noului program al FNGIMM, astfel că instituţia a anunţat că este pregătită să acorde finanţări pentru aproximativ 150 de firme mici si mijlocii. Creditele sunt exclusiv în lei, fiind destinate finanţării capitalului de lucru, în condiţii avantajoase: garanţii reduse cu 50% şi dobândă de 6,9%/an (ROBOR 3M+3,5%).

Una din principalele probleme întâmpinate de IMM-uri în obţinerea finanţării este legată de garanţii. Sectorul privat din România este încă unul tânăr şi nu a avut timp şi nici contextul favorabil, dacă ne gândim la ultimii ani de criză, pentru a acumula capital. Garanţia oferita prin FNGCIMM, de până la 50% din valoarea creditului, rezolvă această problemă pentru mare parte din antreprenori. Dacă ne uităm la rolul pe care-l joacă pe piaţa muncii, la rolul lor în inovaţie, IMM-urile sunt motorul economiei. Trebuie să le sprijinim ca să se poată dezvolta”, afirmă Anca Balaşu, şeful Departamentului Dezvoltare produse Persoane Juridice din cadrul Volksbank România.

Potrivit reprezentanţilor băncii, procesul de acordare este unul simplificat. Odată aprobat creditul de instituţia bancară, se aprobă automat şi garanţia de stat. Antreprenorii pot obţine finanţare pe o perioadă de până 3 ani, ce poate fi utilizată în regim revolving în primii doi ani, urmând ca în ultimul an, rambursarea să se facă în rate constante. Suma totală a creditelor ce pot fi acordate de bancă prin intermediul programului pentru IMM-uri se ridică la 47,3 milioane de lei.

Caracteristicile creditelor cu garanţie FNGCIMM propuse de Volksbank:

  • Suma maximă finanţată: 5.000.000 lei
  • Suma maximă garanţie FNGCIMM: 2.500.000 lei
  • Dobânda anuală : variabilă, ROBOR 3M+3,5%/an
  • Alte costuri: comision de gestiune FNGCIMM – 0,49% anual, comision de risc aferent garanţiei de stat: 1,5% anual
  • Comision de analiză: zero
  • Comision de administrare: zero

CEC Bank: Marja peste ROBOR, 2,5%

Şi CEC Bank va beneficia de la FNGCIMM de garanţii de până la 260 milioane lei în următorii doi ani, prin care IMM-urile vor putea accesa credite de peste 520 milioane lei pentru finanţarea capitalului de lucru.

Astfel, IMM-urile cu cel puţin trei ani de la înfiinţare vor putea contracta de la bancă linii de credit în lei pentru finanţarea capitalului de lucru de până la cinci milioane lei, pe o perioada de maxim doi ani, cu posibilitatea prelungirii pe încă un an.

Clienţii vor plăti o dobândă compusă din indicele Robor la trei luni şi o marjă de 2,5% pe an, un comision de administrare de 0,04% pe an aplicabil lunar la valoarea iniţială a liniei de credit şi comision de evaluare a garanţiilor.

Amintim că începând tot din 2014, CEC Bank a anunţat că va acorda IMM-urilor din sectoare productive, sănătate, turism şi comerţ, împumuturi în lei pentru investiţii, cu o marjă de un punct procentual peste ROBOR 6 luni, pe baza unui grant de 20 milioane de franci elveţieni oferit de Elveţia.

La suma virată de statul elveţian prin „Programul Româno-Elveţian pentru IMM-uri”, CEC Bank va contribui cu echivalentul a 8,5 milioane de franci elveţieni, astfel că suma totală disponibilă se va ridica la echivalentul a 28,5 milioane franci elveţieni.

Fiecare IMM va putea accesa un credit de cel mult 100.000 de franci elveţieni (366.330 lei), din care 70% este transferat de la buget şi ulterior rambursat din grantul elveţian. Beneficiarii pot accesa şi o garanţie emisă de Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, care să acopere 80% din valoarea împrumutului, iar 20% va fi acoperit de împrumutat.

Reprezentanţii băncii ne-au explicat că pentru a studia posibilitatea de utilizare a fondurilor din acest program pentru achiziţia de maşini destinate dezvoltării flotei auto este necesară verificarea domeniului în care se realizează investiţia. Mai exact, potenţialii beneficiari trebuie să fie autorizaţi să desfăşoare activitate şi să aibă experienţă de minimum un an în unul dintre cele patru domenii eligibile în cadrul Programului :

  • producţie – conform CAEN (Rev. 2) Categoria C, cu excepţia codurilor 11, 12, 19 si 24;
  • servicii medicale – conform CAEN (Rev. 2) Categoria Q;
  • turism – conform CAEN (Rev. 2) Categoria I şi categoria N, codul 79;
  • comercializarea sistemelor/ echipamentelor specifice economisirii de energie şi a celor care utilizează resurse de energie regenerabile pentru eficientizarea propriei activităţi – conform CAEN (Rev. 2) Categoria G, codul 4669.

Fondurile se pot utiliza pentru realizarea de investiţii în vederea dezvoltării afacerilor IMM-urilor, sumele fiind utilizate pentru efectuarea cheltuielilor în conformitate cu planul de investiţii prezentat de client, respectiv pentru achiziţionarea de active fixe corporale (terenuri legate de realizarea investiţiei, clădiri, echipamente, IT etc) şi necorporale (patente, mărci înregistrate etc).

Nu este eligibilă achiziţionarea vehiculelor de transport rutier de marfă acordate operatorilor economici care au ca obiect de activitate prestarea de servicii de transport rutier de marfă contra cost, precum şi celor care au desfăşurat şi/sau vor desfăşura activităţi din următoarele sectoare sau domenii: 771 – Activităţi de închiriere şi leasing cu autovehicule; 772 – Activităţi de închiriere şi leasing cu bunuri personale şi gospodăreşti; 773 – Activităţi de închiriere şi leasing cu alte maşini, echipamente şi bunuri tangibile; 774 – Leasing cu bunuri intangibile (exclusiv financiare).

OTP Bank: Linii de credit de 5 milioane de lei

O altă instituţie de credit care a încheiat în acest an convenţia de colaborare cu FNGCIMM este OTP Bank. Prin intermediul acestui program, firmele au posibilitatea de a accesa linii de credit pentru capital de lucru, în valoare de maximum 5 milioane lei. Creditele vor fi acordate pe o perioadă de 24 de luni, cu posibilitatea unei prelungiri de cel mult 12 luni, dobânda se calculează după formula ROBOR 3M + 3,1%, iar comisionul de acordare este de 0,4%.

Întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă unul dintre cele mai importante motoare de creştere economică, motiv pentru care politica noastră vizează măsuri de încurajare şi stimulare financiară a acestui segment. Semnarea Convenţiei de Colaborare cu FNGCIMM reprezintă încă o confirmare a faptului că ne dorim să fim parte activă în susţinerea IMM-urilor”, a precizat Roxana Hidan, Director Direcţia IMM, OTP Bank Romȃnia.

Banca Italo Romena: Plafon de 6,7 milioane de euro

În cadrul programului guvernamental de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii, Banca Italo Romena este pregătită să acorda credite IMM-urilor în valoare de 6,7 milioane euro. Î|mprumuturile sunt finanţării capitalului de lucru, pe o perioadă de doi ani şi, bineînţeles, cu garanţii reduse la jumătate.

Potrivit reprezentanţilor băncii, o firmă poate accesa maxim cinci milioane de lei pentru doi ani, având posibilitatea să prelungească contractul cu un an. Banca percepe o dobândă formată din indicele Robor la trei luni şi o marjă de maxim 3,5% pe an, incluzând toate comisioanele.

 EY: Accesul la finanţare este dificil

Conform studiului EY „Antreprenorii vorbesc”, 88% dintre participanţii la sondaj consideră că accesul la finanţare este dificil sau foarte dificil. În acelaşi timp, aproape jumătate dintre antreprenori ( 48%) spun că accesul la finanţare s-a deteriorat în 2013 comparativ cu anul anterior, iar 27% nu văd niciun progres. Faţă de ediţia de anul trecut, în care sursele de finanţare, precum capitalul de risc (venture capital), angel investors şi private equity nu erau cunoscute, în acest an aceste instrumente de finanţare sunt văzute cu potenţialul de impact cel mai important asupra afacerilor antreprenoriale, după creditele bancare.

În pofida dificultăţii de a găsi finanţare, antreprenorii nu consideră obţinerea de fonduri ca fiind cel mai mare obstacol în crearea şi dezvoltarea unei firme în România. Incertitudinea mediului fiscal, birocraţia şi nivelul taxelor sunt considerate cele mai mari obstacole (cu 43% din răspunsuri), iar 87% dintre respondenţi au afirmat că nu sunt vizibile progrese în ultimul an: 72% consideră că mediul de reglementare şi impozitare s-a deteriorat în 2013, comparativ cu anul precedent, iar 15% nu văd nicio schimbare.

Antreprenorii joacă un rol vital în orice economie sănătoasă. De aceea, este foarte important să măsurăm percepţiile acestora în privinţa celor mai importanţi factori care susţin sau nu antreprenoriatul, iar toate părţile interesate de dezvoltarea acestuia – autorităţile, antreprenorii înşişi, finanţatorii, corporaţiile – să le sprijine priorităţile. Din studiul nostru rezultă că aceste priorităţi sunt în primul rând în domeniul fiscal, al accesului la finanţare şi referitoare la percepţia societăţii asupra iniţiativei personale”, punctează Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România.

(Articol apărut în revista AutoExpert Flote, luna aprilie 2014)

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ajutoare de stat
Credite

Garanti BBVA România contribuie cu 48 mil. euro la creditul sindicalizat contractat de Ford Otosan România

Garanti BBVA România îşi continuă orientarea către sustenabilitate şi contribuie cu 48...

ford otosan
Credite

Ford Otosan Romania a luat un credit de 435 mil. euro pentru finanţarea producției de autovehicule

Ford Otosan Romania a încheiat un contract de credit sindicalizat în valoare...

tbi
Credite

tbi bank a înregistrat, în 2023, o creștere de 25% pe segmentul finanțărilor auto

În contextul economic actual, achiziționarea unui autovehicul poate reprezenta o investiție considerabilă...