HTC nu s-a culcat pe laurii lui One, iar la mai puţin de un an de la câștigarea prestigioasei distincţii „Smartphone of the Year”, coreenii lansează o nouă generaţie. Să fie M8 noul number one?
Înainte să întrăm în detalii, ţin să precizez că experienţa mea legată de telefoane ce rulează sistemul de operare Android ţine de momentele în care rămâneam fără baterie şi trebuia să împrumut un telefon pentru a face un apel urgent.
Lesne de înţeles că, atunci când HTC România mi-a trimis acest telefon, l-am privit cu un oarecare scepticism, senzaţie care a dispărut în momentul în care l-am scos din cutie şi am descoperit carcasa elegantă de culoare gri cu o sclipire metalică discretă, dar în acelaşi timp extrem de atrăgătoare pentru retină. Recunosc că am o slăbiciune pentru telefoanele din metal, iar acest HTC One ridică folosirea carcaselor din aluminiu la nivel de artă.
Pe lângă senzaţia de soliditate care vine la pachet cu orice structură metalică, considercă la acest nivel de preţ, ideea de plastic nu îşi mai găseşte justificare. Interesant este că, deşi designerii sunt limitaţi atunci când au de creionat în esenţă un ecran cu o margine metalică, în cazul de faţă au reuşit un joc de forme sufficient de elaborat cât să îl scoată pe One din marea de telefoane paraleliped dreptunghice.
Marginile rotunjite sunt noi, iar in teorie ele ar trebui să avantajeze grip-ul, dar faptul că telefonul este aproape complet metalic îl face dificil de manevrat în cazul în care te grăbeşti. Partea bună este că dimensiunea lui este ideală în contextul unui smartphone de nouă generaţie cu un ecran de 5″ bine proporţionat pentru aproape orice aplicaţie uzuală.
Sigur că unii vor comenta că este prea mare, mai ales că acum are un cm în plus la lungime graţie integrării unei benzi negre cu logo-ul HTC, dar avantajele unui ecran generos sunt evidente şi te pot scăpa de achiziţia unei tablete, sau cel puţin de necesitatea de a o căra după tine tot timpul.
Caracteristici tehnice
HTC One M8 rulează cea mai nouă versiune a sistemului de operare Android 4.4 KitKat şi o face cu o fluenţă şi o rapiditate pe care doar un procesor quadcore de 2,3 GHz o poate garanta. Practic nu există o aplicaţie care să îi pună probleme configuraţiei tehnice, iar orice comandă tactilă generează un răspuns instant din partea telefonului. Spre deosebire de vechiul model, care se baza pe memoria internă şi pe stocarea tip Cloud, noul M8 beneficiază şi de un slot de card pentru un plus de până la 128 GB de memorie locală.
În viaţa de zi cu zi, statisticile trec destul de repede în plan secund, în schimb lucrurile simple ca deblocarea telefonului cu un simplă atingere a ecranului, fără a mai fi nevoit să foloseşti tasta fizică, încep să devină o a doua natură.
La fel de repede te poţi obişnui cu interfaţa BlinkFeed care preia ştiri şi informaţii de la diferite canale şi aplicaţii şi ţi le poate afişa pe toate într-un singur loc. E ca şi cum, în loc să îţi bei cafeaua dimineaţa şi să accesezi zece site-uri în zece taburi separate, le pui pe toate pe o singură pagină virtuală şi accesezi doar ce te interesează în funcţie de subiect. Tu alegi care sunt sursele vitale pentru tine şi telefonul preia cea mai nouă informaţie din fiecare zonă de interes şi le împachetează omogen. Este atât de simplu încât nu poţi să nu te întrebi cum de doar HTC s-a gândit la asta până acum.
Autonomie şi concluzii
Logic, toată această complexitate este consumatoare de resurse şi, dacă procesorul ne-a demonstrat că poate face faţă fără probleme, acum intervine problema acumulatorului.
Din spusele oficialilor HTC, bateria lui One M8 ar trebui să fie cu 40% mai performantă decât cea a vechiului model şi, ca să facem o paralelă cu producătorii de automobile, chiar şi coreenii sunt cam optimişti legat de „consum”. Ideea de bază este că o încărcare completă te poate ţine fără probleme de la 6 dimineaţa până la 11 noaptea, iar pentru mulţi asta este mai mult decât suficient, mai ales dacă adăugăm în ecuaţie performanţele device-ului.
În cazul în care nu ai acces la un încărcător şi ajungi în zona limită a bateriei, HTC a introdus o nouă funcţie intitulată Extreme Power Saving Mode care efectiv transformă noul One M8 dintr-un smartphone într-un telefon banal prin limitarea performanţelor generale precum şi accesul către funcţii consumatoare de energie. În mare, o dată ce accesezi acest mod, ai acces la telefon, email şi mesaje, ecranul scade în luminozitate, iar rezultatul final este că 10% din baterie îţi poate acorda, teoretic, 30 de ore de stand-by.
Pentru un client de business, aflat deseori pe drumuri, această funcţie poate fi mai valoroasă decât performanţele generale ale device-ului.
(Articol publicat în revista AutoExpert Flote, luna mai 2014)
Comentați?