CORONAVIRUS: Cehia şi Germania pregătesc măsuri de relaxare a restricţiilor

În Cehia şi Germania, guvernele pregătesc măsuri care să permită o relaxare a restricţiilor, precum deschiderea unor magazine sau chiar a şcolilor, relatează Reuters.
cehia

Cehia a fost unul dintre primele state din Europa care a declarat starea de urgenţă, în martie, în vederea
împiedicării răspândirii noului coronavirus. Numărul cazurilor confirmate de Covid-19 era, la vremea respectivă, de până în 200.

Astăzi, Cehia înregistrează 4.593 de contaminări, însă creşterea zilnică a fost sub 10% în ultima perioadă. De altfel, duminică au fost înregistrat doar 8 noi contaminări, cel mai mic număr din data de 22 martie.

Dacă această tendinţă va continua, Guvernul urmează să autorizeze, începând de joi, o redeschidere a anumitor magazine – care vând materiale de construcţii sau papetărie -, dar şi o reluare a unor activităţi sportive în aer liber – fără adunări, ca tenisul.

La rândul său, guvernul german a întocmit o listă de măsuri pe care să le pună în aplicare atunci când ţara va intra în faza ieşirii din izolare, pe care intenţionează să o implementeze începând din data de 19 aprilie.

Obiectivul este menţinerea nivelului reproducerii virusului – adică numărul mediu de persoane contaminate de către un singur bolnav – sub unul, care reprezintă pragul la care o epidemie începe să scadă.

Magazinele vor fi redeschise, la fel ca şi şcolile din anumite regiuni, însă regulile distanţării sociale vor fi menţinute.

Guvernul intenţionează totodată să relaxeze controlul la frontieră, însă va continua să interzică adunări mari şi
sărbători private.

De asemenea, imediat ce vor fi disponibile suficiente măşti, folosirea lor va fi obligatorie în trenuri, autobuze, dar şi în întreprinderi şi în clădiri publice.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat, într-o conferinţă de presă,
că Guvernul nu este încă în măsură să prezinte vreo dată a ieşirii din izolare, o măsură care a intrat în vigoare la 22 martie.

Documentul pe care Reuters anunţă că l-a consultat – în care se arată că pandemia nu se va încheia înainte de 2021 – prevede o revenire treptată la normal şi o implementare a unor dispozitive care permit urmărirea a 80% dintre contactele unei persoane contaminate cu 24 de ore înainte de diagnostic.

Persoanele contaminate şi cele cu care acestea au intrat în contact vor fi plasate, atunci, în carantină, acasă la ele sau în hoteluri.

Germania a înregistrat duminică 95.392 de cazuri confirmate şi 1.434 de decese. În ultimele 24 de ore fuseseră confirmate 9.613 noi cazuri şi înregistrate 276 de decese.

 

CITEŞTE ŞI:

Preşedintele Iohannis: „Vom avea o situaţie complicată a bugetului”

Starea de urgenţă se prelungeşte cu încă o lună, până în 16 mai

Iată cel mai spectaculos head-up display din industrie

 

Adaugati comentariu