Advertisement

leasing financiar
Home Finanţare Leasing financiar Consiliul Concurenţei a amendat 16 companii de leasing financiar și Asociaţia Societăţilor Financiare

Consiliul Concurenţei a amendat 16 companii de leasing financiar și Asociaţia Societăţilor Financiare

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 41.251.774 lei (aproximativ 8,47 milioane de euro) Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB) şi 16 companii de leasing financiar, membre ale acesteia, pentru încălcarea legislaţiei în domeniul concurenţei, prin participarea la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial.

Autoritatea de concurenţă a constatat, în urma unei investigaţii, că erau transmise, alături de informaţii privind valoarea finanţărilor curente şi viitoare, şi unele elemente cu un grad ridicat de detaliere, cum ar fi valoarea bunului, perioada finanţată, valoarea reziduală, portofoliul de leasing etc.

Toate acestea au condus la transparentizarea excesivă a pieţei, oferind posibilitatea competitorilor de a-şi adapta în consecinţă strategiile comerciale.

Potrivit Consiliului Concurentei, această practică a fost facilitată de Asociaţia Societăţilor Financiare din România – ALB, dar şi de o companie care a aplicat la politica de clemenţă, oferind autorităţii de concurenţă informaţiile necesare pentru declanşarea investigaţiei în 2017. De asemenea, o companie a recunoscut participarea la fapta anticoncurenţială, ceea ce a condus la reducerea amenzii aplicate acesteia.

„Acesta este un caz important din punct de vedere al clarificării comportamentului privind schimbul de informaţii, în special în cazul asociaţiilor, similar celui în care au fost implicate companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Rolul şi atribuţiile asociaţiilor sunt benefice – de exemplu, în privinţa aplicării unor standarde profesionale ridicate în industrie. În acelaşi timp, însă, ele pot facilita schimbul unor informaţii sensibile din punct de vedere comercial, permiţând companiilor să fie la curent cu strategiile de piaţă ale concurenţilor lor, ceea ce poate duce la restrângeri ale concurenţei. Impactul schimbului de informaţii asupra mediului concurenţial nu depinde doar de caracteristicile iniţiale ale pieţei în care acesta are loc, ci şi de tipul de informaţii schimbate”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Amenzile aplicate au fost pentru companiile de leasing financiar; Alpha Leasing Romania IFN SA – 403.006,01 lei; BCR Leasing IFN SA – 4.680.165,02 lei; BRD Sogelease IFN SA – 1.942.173,42 lei; BT Leasing Transilvania IFN SA. – 4.327.225,22 lei; Idea Leasing IFN SA – 1.656.550,36 lei; Impuls Leasing Romania IFN SA – 3.458.203,68 lei; Motoractive IFN SA – 3.658.735,28 lei; OTP Leasing Romania IFN SA– 589.073,43 lei.

Alte companii de leasing financiar amendate au fost: Piraeus Leasing Romania SA – 293.664,16 lei; Porsche Leasing Romania IFN SA. – 1.563.254,47 lei; Raiffeisen Leasing IFN SA – 1.732.069,96 lei; RCI Leasing Romania IFN SA – 3.562.857,48 lei; RD Leasing IFN SA – 1.006.741,78 lei; Ţiriac Leasing IFN SA – 2.898.688,16 lei; Unicredit Leasing Corporation IFN SA – 9.054.491,05 lei; Vista Leasing IFN (Romania) SA – 386.197,77 lei; Asociaţia Societăţilor Financiare – ALB – 38.676,69 lei.

În urma investigaţiei autorităţii de concurenţă, ALB a adoptat măsuri de conformare cu legislaţia din domeniul concurenţei, implementând un proiect de tip „black box”. Astfel, ALB a încheiat un contract cu o firmă de consultanţă, care va centraliza şi prelucra numai informaţii aferente perioadelor trecute (nu a intenţiilor viitoare ale firmelor), iar apoi le va prezenta într-o formă agregată (care să nu permită identificarea informaţiilor strategice ale participanţilor).

 

 

CITEȘTE ȘI:

Piața auto 2020 a scăzut cu 22,6%, dar înmatriculările de automobile electrice au crescut

În 2020, Dacia a înmatriculat peste 47.000 de vehicule în România

CNAIR va ecologiza o zonă contaminată de pe Autostrada Braşov – Cluj – Borş

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

eBCR Leasing
Leasing financiar

eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar pentru microîntreprinderi, disponibilă 100% online

BCR Leasing lansează eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar...

Garanti BBVA Leasing
InterviuriLeasing financiar

Garanti BBVA Leasing prioritizează finanțările destinat investițiilor verzi

Interviu cu Okan Yurtsever, Director General Garanti BBVA Leasing

leasing-financiar-parc-floteauto
Leasing financiar

Finanțările în leasing financiar își mențin creșterea

Finanțările noi de vehicule în leasing financiar rămân pe creștere, cele mai...