Advertisement

Philip Aarsman
Home Interviuri Companiile încep să-şi înlocuiască treptat vehiculele din flotă cu autoturisme pe benzină

Companiile încep să-şi înlocuiască treptat vehiculele din flotă cu autoturisme pe benzină

Interviu cu Philip Aarsman, managing director Business Lease România

D-le Aarsman, din iunie 2015 vă aflaţi la conducerea Business Lease România, ceea ce înseamnă exact patru ani în acest moment. Din această perspectivă, ce evoluţie a avut piaţa românească de leasing operaţional, în general, şi compania pe care o conduceţi, în special?

Piaţa de leasing operaţional din România a înregistrat o creştere constantă, iar rezultatele obţinute în ultimii ani ne arată pe de o parte, că lecţia bugetelor monitorizate atent a fost însuşită de companiile româneşti şi că tendinţele internaţionale sunt monitorizate îndeaproape. Din ce în ce mai mult, acestea solicită şi sunt dispuse să opteze pentru leasing operaţional, deoarece aceasta soluţie elimină riscurile şi birocraţia, având un impact direct asupra resurselor de numerar şi a volumului de muncă al angajaţilor interni.
În ceea ce priveşte tendinţele internaţionale legate de combustibilii mai puţin poluanţi, ne aşteptăm camotorul setării standardelor să fie pornit de companiile multinaţionale care se vor alinia pas cu pas la bunele practici ale celorlalte ţări unde au reprezentativitate.
Rezultatele noastre din primul trimestru indică o creştere a numărului de autoturisme pe benzină achiziţionate, de la 14% din total achiziţii în primul trimestru în 2018, la 56% în primul trimestru al acestui an.

Consideraţi că maşinile sunt la fel, dar ceea ce face cu adevărat diferenţa în abordarea leasingului operaţional de către Business Lease vine din valoarea adăugată. Practic, la ce vă referiţi?

Există doi diferenţiatori cheie pe care construim strategia organizaţiei noastre: oamenii noştri şi modul în care gestionăm relaţia cu clienţii noştri.
Avem o echipă excelentă de profesionişti, oameni cu o experienţă solidă în domeniul automotive care pot oferi cele mai bune soluţii pentru administrarea eficientă a flotele clienţilor noştri, care analizează cifre şi date şi vin cu soluţii fundamentate pentru optimizarea costurilor şi cheltuielilor. Obiectivul nostru este să-i păstrăm pe cei mai buni.
Pe de altă parte, apreciem şi cultivăm relaţia cu clienţii noştri. Pe lângă sondarea opiniei acestora cu privire la colaborarea noastră, audităm periodic procesele noastre interne şi venim cu soluţii pentru a face lucrurile mai bine, mai uşor şi mai rapid pentru ei.
De fapt, ceea ce facem este să ne calibrăm succesul pe nevoia clienţilor noştri şi feedback-ul constant al angajaţilor noştri. Este o investiţie care merită cu prisosinţă timpul şi eforturile noastre.
Suntem mândri că acest lucru este observat de clienţii noştri. Ultimul nostru Focus Group organizat anul trecut în luna octombrie a arătat că angajaţii Business Lease sunt în topul aprecierilor, 92% dintre cei intervievaţi apreciind că informaţiile pe care le primesc de la aceştia sunt extrem de utile sau utile.

Care sunt planurile de investiţii şi priorităţile companiei în 2019?

Prioritatea noastră pentru acest an rămâne leasingul operaţional. Investim în îmbunătăţirea şi modernizarea produselor noastre, astfel încât acestea să rămână nu numai competitive pe piaţă, ci şi să răspundă proactiv nevoilor reale ale clienţilor noştri.
De asemenea, am investit în divizia noastră de Rent, în acest an, şi am crescut numărul vehiculelor din flota de Rent. Suntem în prezent în măsură să satisfacem solicitări de anvergură, într-un timp extrem de scurt. Mai mult, am dezvoltat un nou produs, Short Term Lease, care răspunde nevoilor de mobilitate sezoniere şi temporare ale clienţilor noştri, oferindu-le condiţii de Rent aliniate condiţiilor de leasing, prin intermediul unui singur stop-shop. Clienţii noştri pot accesa perioade flexibile de închiriere de până la 24 de luni, iar vehiculele le pot fi puse la dispoziţie în doar 4 ore. Pe lângă acestea, produsul nostru LCV rămâne pe lista priorităţilor şi vom lansa foarte curând cel mai nou produs al nostru, pe segmentul verde.
Avem în cadrul grupului AutoBinck o istorie în ceea ce priveşte abordarea verde şi considerăm că este oportun să aplicăm aceste bune practici şi în România, în ciuda faptului că infrastructura românească încă duce lipsă de resurse.
Deschiderea de noi pieţe rămâne un obiectiv pentru acest an. Am pornit de la o serie de evenimente organizate în Oradea, Cluj şi Iaşi şi vom continua şi în alte regiuni ale ţării.
Este important pentru noi să creăm parteneriate locale puternice şi să fim aproape de clienţii noştri din întreaga ţară.

Optimizarea costurilor cu utilizarea unei flote este în ADN-ul companiilor de leasing operaţional. Ce soluţii digitalizate utilizaţi pentru atingerea acestui deziderat?

Regulat punem la dispoziţia managerilor de flotă rapoarte care le oferă toate datele de care au nevoie pentru cunoaşterea amănunţită a flotelor, de la consum de combustibil, kilometraj, întreţinere, costuri de anvelope şi reparaţii, până la asigurări şi taxe. Pe baza acestora, putem la rândul nostru să facem recomandări pentru optimizarea costurilor cu flota de vehicule.

Din perspectiva companiilor-client, ce trenduri caracterizează în acest moment leasingul operaţional?

Operaţiunile de leasing şi întregul pachet de beneficii care vine împreună cu acestea rămân în topul solicitărilor.
În ceea ce priveşte caracteristicile suplimentare, cel mai des se solicită echipări de bază sau medii. În baza datelor colectate, echipa noastră de specialişti poate face recomandări clienţilor, menite să asigure costuri optimizate şi siguranţă maximă. De exemplu, recomandăm senzori de parcare deoarece statisticile arată că 37% din daunele raportate au fost cauzate în timpul parcării vehiculului, Bluetooth – peste 10% din accidente sunt cauzate de utilizarea telefonului mobil fără dispozitive hands-free – şi Detector de oboseală, deoarece 4% din numărul total de accidente de maşină sunt cauzate de oboseală.

În acest context al trendurilor, cum abordează companiile româneşti „drama“ diesel? Ce recomandări aveţi pentru ele?

Companiile sunt conştiente de necesitatea schimbării, iar creşterea pe care am avut-o în acest an în procentul maşinilor cu benzină comparativ cu anul trecut este un semn că lucrurile se îndreaptă către înlocuirea graduală a vehiculelor din flotă cu autovehicule pe benzină. Deşi procentul maşinilor hibride şi electrice este încă scăzut, ne aşteptăm ca, pas cu pas, companiile să le ia în considerare ca opţiune de mobilitate în perioada următoare.
Ceea ce facem este să prezentăm clienţilor noştri aceste tendinţe şi să subliniem importanţa trecerii la combustibili ecologici, să analizăm nevoile lor de mobilitate şi istoricul, iar în baza acestora să le putem oferi cele mai bune mixuri pentru flota lor. Mai mult, venim cu planuri de înlocuire a vehiculelor care permit clienţilor noştri utilizarea flotelor de vehicule la capacitate maximă.
Ceea ce recomandăm companiilor este să ia în considerare cu seriozitate această tendinţă şi treptat să ia măsuri pentru înlocuirea flotei de vehicule. Deşi pentru moment avem mai multe cifre şi mai puţine măsuri, sperăm că vom putea vorbi în curând despre aderarea României la misiunea declarată a celorlalte state pentru reducerea poluării.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, iunie 2019)

 

CITEŞTE ŞI:

Philip Aarsman, Business Lease: IMM-urile au înţeles avantajele externalizării flotelor

LCV de la Business Lease, produsul de leasing operaţional pentru utilitarele de până la 7,5 t

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ayvens
Leasing operaţional

Ayvens intră în parteneriat cu BYD pentru a livra vehicule electrice în Europa

Ayvens (ALD Automotive – LeasePlan) a semnat un memorandum de înțelegere cu...

arval
Leasing operaţional

Observatorul Arval pentru Mobilitate 2024: 9 din 10 manageri spun că flotele lor vor crește sau vor rămâne stabile în următorii 3 ani

Majoritatea companiilor românești rămân încrezătoare în viitorul flotelor lor, 88% anticipând stabilitate...

Hidroelectrica
Leasing operaţional

Mega-flotă de 212 autovehicule în leasing operațional pentru Hidroelectrica. Cât va costa

Compania Hidroelectrica SA va închiria un număr de minim 212 autovehicule în...