Advertisement

Skoda Auto
Home Piaţa auto Industrie auto Coface: Skoda este cea mai mare companie auto din Europa Centrală și de Est

Coface: Skoda este cea mai mare companie auto din Europa Centrală și de Est

Skoda Auto este cea mai mare companie auto din Europa Centrală și de Est (ECE), și a doua din regiune, se arată în clasamentul Top 500 ECE pentru 2019, realizat de consultanții de la Coface.

Potrivit documentului, primele trei companii după cifra de afaceri din Top 500 ECE sunt concernul petrolier polonez PKN Orlen (locul 1), Skoda Auto din Cehia (locul 2) și compania multinațională de petrol și gaze MOL din Ungaria (locul 3).

De altfel, bazat exclusiv pe numărul de companii, sectorul auto și transporturi este din nou cel mai important în regiunea Europei Centrale și de Est. În 2019, vânzările de vehicule noi au fost mai slabe decât în anii precedenți, dar au înregistrat totuși o dinamică pozitivă. Potrivit lui Grzegorz Sielewicz, economist în cadrul Coface ECE, „schimbarea preferințelor consumatorilor, încetinirea economică și întârzierile în adaptarea la noile standarde de emisii ale mai multor mărci europene au dus doar la o ușoară creștere, cu 1,2%, a vânzărilor de autoturisme noi în 2019 în Uniunea Europeană.”

Skoda Auto, o istorie de peste 100 de ani

Skoda Auto a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 19,8 miliarde de euro, în creștere cu 14,5% comparativ cu anul anterior, în timp ce profitul operațional a urcat, cu 21%, la 1,7 miliarde de euro.

Compania a livrat anul trecut 1,24 milioane de vehicule, în scădere ușoară, de 0,9%, comparativ cu 2018, când vânzările au fost de 1,25 milioane de unități.

Piaţa chineză rămâne cea mai importantă pentru constructorul ceh – pe parcursul anului trecut Skoda a livrat 282.000 automobile, în scădere cu 17,3% comparativ cu 2018. În Europa, însă, cehii au înregistrat o creştere considerabilă a vânzărilor – în ţările Europei Centrale au fost livrate 215.800 automobile, în creştere cu 1,3% comparativ cu anul 2018, în timp ce în Europa de Vest au fost comercializate 520.500 automobile, în creştere cu 7%. Cel mai spectaculos avans a fost înregistrată în Europa de Est, cu 8,9% şi 50.200 automobile livrate.

Cea mai importantă piaţă din Europa pentru cehi este cea din Germania, unde constructorul a înregistrat vânzări totale de 191.200 automobile, în creştere cu 8,3%. Germania este urmată de Cehia, unde în 2019 au fost comercializate 94.200 automobile, în creştere cu 0,6%.

Skoda este unul dintre cei mai vechi producători auto din lume, istoria sa începând în 1895, când Václav Laurin și Václav Klement au pus bazele companiei care continuă să fabrice mașini și după mai bine de 100 de ani.

Skoda Auto
Fabrica din Mladá Boleslav în 1930

Preluată de Grupul Volkswagen în, Skoda este unul dintre pilonii economiei cehe, numărând în prezent peste 34.800 de salariați.

Constructorul auto are sediul în Mladá Boleslav, unde se află și una dintre fabricile sale, alte două aflându-se la Kvasiny și Vrchlabí. Cu toate acestea, vehiculele sale sunt fabricate și în China, Rusia, Slovacia, Germania, Algeria și India, în principal prin parteneriate de grup, precum și în Ucraina și Kazahstan, în colaborarea cu parteneri locali.

 

CITEȘTE ȘI:

Depunerea cererilor de eșalonare a datoriilor va fi prelungită până la 15 ianuarie 2021

Pandemia şi noile trenduri în leasingul operaţional

Autoliv mută producția de la o fabrică din Suedia în România

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Continental
Industrie auto

Continental împlinește anul acesta 20 de ani de activitate în Sibiu

Continental sărbătorește anul acesta cea de-a 20-a aniversare la Sibiu. De la...

Bosch
Industrie auto

Bosch transformă tehnologia în „tehnică pentru o viață” și prin software

La Bosch, programarea este esențială: furnizorul de tehnologie și servicii își extinde...

Stellantis
Industrie auto

Societatea mixtă Stellantis – LeapMotor va lansa 6 vehicule electrice până în 2027

Stellantis urmează să formeze o societate mixtă cu producătorul chinez de vehicule...

Industrie auto

IAA Transportation 2024: spre o expoziție cu adevărat globală și inovatoare. Surpriza: KIA

Cel puțin în ceea ce privește vehiculele comerciale, IAA Transportation 2024 va...