Câţi români vor să cumpere maşini electrice

Aproximativ o treime (36%) dintre românii care sunt în căutarea unor maşini noi intenţionează să cumpere maşini electrice, arată studiul “Trăind în Europa”, realizat de E.ON şi Kantar EMNID.
încărcare electrică

De altfel, rezultatele sondajului indică faptul că românii sunt printre cei mai deschişi europeni la ideea de a achiziţiona autovehicule electrice.

Cu toate acestea, ei sunt destul de sceptici atunci când sunt întrebaţi despre potenţiala supremaţie a vehiculelor electrice pe şosele. Astfel, 22% dintre cei chestionati spun că este exclus ca România să ajungă vreodată la performanţa de a avea un parc auto format în majoritate din vehicule electrice. Alţi 25% previzionează că vehiculele elec-trice ar putea depăşi numărul vehiculelor cu motor convenţional abia peste 20 de ani.

Potrivit studiului, în Europa de Est se regăsesc cele mai negative proiecţii privind viitoarea eră a mobilităţii. De exemplu, doar 15% dintre cehi consideră că maşina electrică ar putea deveni „regina” şoselelor în următorii 10 ani. Cei mai sceptici se declară ungurii, cu doar 14 procente dintre respondenţi, ei fiind convinşi că schimbarea se va face în cel mult un deceniu.

Conform răspunsurilor celor chestionaţi, în România, unul dintre principalele motive descurajante pentru cei care nu s-au lăsat încă convinşi să investească în maşini electrice ar fi numărul scăzut de staţii de încărcare.

Când vine vorba de maşini electrice, germanii, fani înrăiţi ai industriei auto şi mari iubitori de nou în domeniu, se dezmint. Deşi nu se pot plânge de lipsa infrastructurii dacă vorbim despre staţiile de încărcare, majoritatea dau vina ba pe preţ, ba pe autonomia redusă asigurată de baterie. Prin urmare, Germania se poate lăuda cu cel mai mare număr de sceptici cu privire la noua eră a mobilităţii. O treime dintre germani nu cred că vehiculele electrice le vor surclasa vreodată numeric pe cele care consumă benzină sau diesel.

Deşi în ultimii ani în Germania s-au făcut progrese uimitoare atât la capitolul infrastructură, cât şi referitoare la varietatea de modele oferite şi la preţul de vânzare al acestora, doar 16% dintre cei interesaţi să cumpere o nouă maşină, vor achiziţiona un autoturism electric.

Sunt studii care susţin că în zonele cu mai multe zile însorite pe an, oamenii sunt mai optimişti. În cazul mobilităţii electrice, trebuie să recunoaştem că teoria se confirmă. 43% dintre turcii chestionaţi s-au declarat convinşi că maşinile electrice vor ajunge să domine şoselele în maximum 10 ani. Italienii văd şi ei partea plină a paharului, 37% subscriind la părerea celor din Turcia.

 

CITEŞTE ŞI:

Cum pot reduce companiile costruirle cu asigurările auto

Monitorul preţurilor la carburanţi va fi operaţional în luna iunie

 

Sondajul a fost realizat în ianuarie 2019, în cadrul căruia E.ON şi Kantar EMNID au chestionat aproximativ 10.000 de persoane din Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia şi Ungaria.

 

Adaugati comentariu