Home Finanţare Credite Băncile facilitează accesul la împrumuturi pentru investiţii

Băncile facilitează accesul la împrumuturi pentru investiţii

Sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii are mari şanse la finanţare în acest an, în condiţiile în care şi băncile iau măsuri pentru a înlesni reluarea creditării. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM continuă să încheie cu instituţiile bancare o serie întreagă de convenţii prin care garantează până la 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare.

Băncile privesc următoarea perioadă cu ceva mai mult optimism în condiţiile în care 80% dintre acestea anticipează creşterea cererii de credite atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice.

Instituţiile de credit sunt interesate să susţină economia cu credite. Băncile se aşteaptă la o creştere uşoară a cererii de credite în mai multe sectoare şi segmente de clientelă şi, în acelaşi timp, preconizează relaxarea parţială a politicilor de creditare în sectoare precum Industria, Tehnologia Informaţiei, Agricultura, Telecomunicaţii, Sănătate şi pe segmentul IMM-urilor”, spune Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, după publicarea rezultatelor unui sondaj realizat de către ARB în parteneriat cu EY România în rândul membrilor Asociaţiei.

Dincolo însă de anticiparea privind o creşterea generală a creditării, rezultatele chestionarului arată că aproape jumătate (43%) dintre băncile de talie mare, cu o cotă de piaţă de peste 5%, consideră că în următoarele 6 luni, condiţiile de finanţare pentru IMM vor rămâne ca şi până acum şi doar 29% estimează că accesul la împrumuturi va fi ceva mai puţin restrictiv. Băncile de talie medie, cu o cotă de piaţă cuprinsă între 1-5%, par ceva mai optimiste. 38% anticipează, în următoarele 6 luni, o relativă relaxare a condiţiilor de creditare, în timp ce 37% spun că acestea vor rămâne la fel.

În aceste condiţii, este posibil ca şi convenţiile încheiate de instituţiile de credit cu FGCIMM să sprijine intensificarea creditării sectorului IMM.

 

Citeşte şi: Credite pentru IMM cu garanţii reduse la jumătate

 

BRD: Plan de finanţare de 525,6 milioane lei

BRD a lansat recent un produs de creditare reglementat de Programul de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, dobânda oferită societăţilor eligibile fiind Robor 3M + 3,5%, inclusiv comisioanele bancare. Companiile pot contracta linii de credit noi, garantate de stat prin intermediul FNGCIMM în proporţie de 50%, pe o perioadă de maximum 24 de luni, în suma de maximum 5.000.000 lei, cu posibilitatea de prelungire pe cel mult 12 luni.

Plafonul de garanţii alocat BRD este de 262,8 milioane de lei şi permite acordarea de credite în valoare totală de 525,6 milioane de lei.

Potrivit reprezentanţilor băncii, instituţia are experienţă în finanţarea IMM-urilor în cadrul programelor guvernamentale, BRD acordând credite în valoare de peste 45 milioane lei în cadrul programului Mihail Kogalniceanu derulat în perioada 2011-2013.

Carpatica: Împrumuturi totale de 473 milioane lei

Şi Banca Comercială Carpatica (BCC) a încheiat o convenţie cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, în urma căreia companiile pot accesa linii de credit pentru finanţarea activităţii curente. Plafonul de garantare pus la dispozitia băncii este de 236,6 milioane lei, iar volumul de credite noi ce vor putea fi acordate este de 473 milioane RON.

Clienţii care vor avea solicitări în cadrul Programului vor putea obţine linii de credit de până la 5 milioane lei, dobânda percepută fiind ROBOR 3 luni + 3,5%, fără costuri de acordare, gestiune sau rambursare anticipată. Durata creditelor va fi de până la doi ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă 12 luni.

Bank Leumi lanseaza o noua linie de credit pentru IMM-uri

Plafonul de garanţii primit de la FNGCIMM de Bank Leumi se ridică la 65,7 milioane lei, instituţia de credit anticipând un volum total de împrumuturi în valoare de 131,4 milioane lei pentru finanţarea capitalului de lucru.

Costurile totale percepute de bancă sunt ROBOR 3 luni plus o marja fixa de 3,50% pe an. Nu se percep comisioane de neutilizare sau de rambursare anticipată. În plus, IMM-urile vor mai plăti comisionul către Fond şi taxele de evaluare şi înscriere a garanţiilor.

Potrivit băncii, sunt eligibile în Program doar IMM-urile cu o vechime de cel puţin 3 ani de la înfiinţare, care nu se află în dificultate financiară, nu figurează cu incidente majore cu cecuri şi bilete la ordin în ultimele 12 luni în baza de date a Centralei Incidentelor de Plăţi (CIP) şi nu au litigii cu Ministerul Finanţelor Publice. În cadrul Programului, IMM-urile pot obţine de la Bank Leumi un credit de până la 5 milioane lei pentru finanţarea capitalului de lucru, pe o perioadă de maxim 1 an, cu posibilitatea prelungirii pentru încă 1 an.

BCR: Marjă de 2,5% peste ROBOR 3 luni

În cadrul “Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii” – Program OUG 92/2013, BCR are la dispoziţie garantii de 263 milioane de lei, în baza cărora poate acorda credite de până la 526 milioane de lei.

Creditele vor fi acordate la o dobândă de ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2,50% p.a., la care se adaugă un comision de acordare de maximum 0,7%/an. Prima de garantare se ridică la nivelul de 1,99%/an din valoarea garanţiei. Perioada de creditare este de maximum 24 luni cu posibilitate prelungirii o singură dată pe o perioadă de maximum 12 luni, fără a depăşi perioada de valabilitate a Programului.

 UniCredit Ţiriac Bank: Facilităţi exclusive pentru IMM

UniCredit Ţiriac Bank a redus timpul de răspuns pentru analiza facilităţilor pe termen mediu şi scurt pentru o expunere de maximum un milion de lei, în beneficiul clienţilor IMM. Potrivit băncii, decizia de aprobare este dată în maximum 24 ore în cazul creditelor fără garanţii şi în maximum 72 de ore în cazul împrumuturilor cu garanţii.

Ne concentrăm eforturile pe cunoaşterea şi deservirea nevoilor concrete ale clienţilor noştri. Ne adresăm IMM-urilor cu o experienţă dovedită şi dorim să continuăm să creştem pe acest segment de piaţă. Pentru IMM-uri este important raspunsul rapid atunci când aplică pentru o facilitate, mai ales dacă aceasta are ca destinaţie finanţarea activităţii curente. Aşa că am redus la minimum posibil timpul de analiză a dosarelor, pentru a le putea pune la dispoziţie resursele potrivite, la momentul potrivit”, a explicat Simona Lăcătuş, director clienţi IMM, Divizia Retail, UniCredit Ţiriac Bank.

În plus, clienţii IMM ai băncii care aplică pentru o nouă linie de credit până la 31 mai beneficiază de comision de acordare zero.

Numărul cererilor de credite din partea clienţilor IMM a crescut cu aproximativ 10-15% în primele trei luni din 2014 faţă de intervalul similar al anului trecut, în cazul băncii noastre. Deşi clienţii continuă să fie prudenţi în evaluarea nevoilor lor de finanţare, datele noastre arată o revenire a încrederii pe acest segment şi – în cazul multor firme – o reluare a planurilor de dezvoltare a activităţii”, a completat Simona Lăcătuş.

Campania se adresează atât clienţilor existenţi, care au deja un pachet IMM de servicii şi produse bancare din oferta curentă a băncii, cât şi celor care aplică pentru un astfel de pachet până la finalul lunii mai a acestui an.

Pentru a beneficia de comision de acordare zero, companiile trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: cifră de afaceri până la 3 milioane de euro; să deţină deja sau sa achiziţioneze unul din pachetele IMM de servicii bancare şi non-bancare Prime Executive, Prime Extra, Smart sau Easy Basic; să aplice pentru linia de credit până la 31 mai 2014.
Prin intermediul liniei de credit, clientul IMM îşi poate finanţa activitatea curentă sau necesarul de capital de lucru, are flexibilitate în gestionarea perioadei dintre plăţi şi încasări şi asigură companiei fondurile de care are nevoie pentru a acoperi plăţile urgente înainte de încasările estimate.

Pachetele IMM – Prime Executive, Prime Extra, Smart si Easy Basic au un cost lunar fix, şi cuprind atât produse clasice (conturi şi carduri), cât şi servicii menite să simplifice activităţile bancare (Business Net, Info SMS, Direct Debit).

(Articol apărut în revista AutoExpert Flote, luna mai 2014)

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ford otosan
Credite

Ford Otosan Romania a luat un credit de 435 mil. euro pentru finanţarea producției de autovehicule

Ford Otosan Romania a încheiat un contract de credit sindicalizat în valoare...

tbi
Credite

tbi bank a înregistrat, în 2023, o creștere de 25% pe segmentul finanțărilor auto

În contextul economic actual, achiziționarea unui autovehicul poate reprezenta o investiție considerabilă...

creditele pentru mașini
Credite

Cum au apărut creditele pentru mașini. Scurtă istorie

Succesul fenomenal al automobilelor este de cele mai multe ori atribuit lui...