BAAR: Reparaţiile în baza RCA, tot mai scumpe

Potrivit documentului, în totalul costurilor de reparaţie, în medie, ponderea cea mai mare o deţin piesele (73,6%) urmate de materialele de vopsitorie (17,2%) şi manoperă (9,1%).

Conform analizei, distribuţia costului mediu de reparaţie pe an şi mărci arată că în majoritatea cazurilor costul mediu de reparaţie a crescut de la an la an, existând totuşi şi mărci care au înregistrat o variaţie mai mică sau chiar scăderi.

Pe de altă parte, distribuţia costului mediu aferent manoperei pe an si mărci arată că se păstrează aceeaşi tendinţă a costului total de reparaţie cu mici variaţii pentru câteva mărci.

În ceea ce priveşte media pe fiecare componenta a costului de reparaţii se poate observa o creştere ceva mai pronunţată a costului mediu aferent manoperei, cu 28% în 2018 faţă de 2017, respectiv cu 12% în 2017 faţă de 2016.

Analiza BAAR a fost realizată pentru perioada 2016-2018, în baza a peste 600.000 de calculaţii unice, efectuate de unităţile reparatoare, atât reprezentanţe, cât şi service-uri independente.
PiaţaRCA a revenit pe creştere în primul trimestru din 2019, cu un avans de aproape 5% faţă de perioada similară a anului trecut, şi a atins o valoare de aproximativ 970 de milioane de lei (203,6 milioane de euro). În acelaşi timp, prima medie RCA anualizată s-a majorat cu 3%, iar dauna medie a crescut cu peste 11%, Potrivit ASF, concentrarea pieţei s-a menţinut, primii doi jucători controlând aproape 70% din subscrieri.
CITEŞTE ŞI:
În 2018, brokeriide asigurare au intermediat peste 80% dintre poliţele auto
Asirom asigură Casco flota RAR
Cât au crescut tarifele de referinţă RCA pentru companii