Advertisement

iluminare
Home Administrare flote Service Cum ajung mașinile să fie din ce în ce mai scumpe din cauza sistemului de iluminare

Cum ajung mașinile să fie din ce în ce mai scumpe din cauza sistemului de iluminare

Un sondaj recent al asociației franceze de reparații auto SRA (Sécurité et Réparation Automobiles) a dezvăluit un motiv surprinzător pentru care mașinile sunt atât de scumpe în zilele noastre: o creștere spectaculoasă a costului sistemului de iluminare. Aceste prețuri urcă mai repede decât cele ale altor componente auto, în principal din cauza semnăturilor luminoase din ce în ce mai complexe.

În timp ce prețurile în Franța pentru alte componente ale caroseriei au crescut cu 8,5% în 2023 (comparativ cu anul precedent), prețurile pentru „optica auto” au urcat cu 15,6%. Prețul farurilor din față a crescut cu 15%, în timp ce farurile din spate au devenit cu 12,1% mai scumpe.

Creșterea, cu mult peste inflație, se datorează tehnologiei mai noi și mai scumpe, inclusiv integrarea luminilor de zi, implementarea LED-urilor și utilizarea componentelor luminoase pentru semnăturile mărcii.

Prețurile mai mari pentru aceste elemente duc inevitabil la costuri mai mari de reparații. Ceea ce crește, însă, și mai mult prețurile pentru repararea iluminatului vehiculelor este rata scăzută de reparabilitate – mai puțin de 10%, potrivit SRA.

Chiar și atunci când se concentrează exclusiv pe semnătura luminoasă primară (adică, excluzând luminile de ceață, luminile de marșarier, a treia lumină de frână și reflectoarele), costul iluminatului pentru vehiculele din intervalul de preț mediu – ridicat a variat între 3.500 euro și 5.500 euro, ceea ce reprezintă între 5% și 10% din prețul vehiculului nou.

Cu toate acestea, unele mărci – Citroën, Dacia, Ford și Tesla – au reușit să mențină prețul sistemului de iluminat la aproximativ 2.000 de euro per vehicul. De cealaltă parte a spectrului se află Hyundai Kona restilizat, cu un cost total al opticii de 14.635 euro per vehicul sau aproximativ 40% din prețul vehiculului nou.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Astăzi se deschide integral circulația pe Varianta Ocolitoare Târgu Jiu. Construcția celor 20 de km a durat 10 ani

 

Majoritatea șoferilor de mașini electrice se declară mulțumiți de experiența de încărcare. Studiu Roland Berger

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

vehiculelor
Service

Neconformitățile vehiculelor pe care șoferii le pot observa fără echipamente profesionale

Inspecția tehnică periodică (ITP) a vehiculelor nu este o ocazie pentru a...

revizie
Service

Cum îți dai seama dacă instalația hidraulică a camionului tău are nevoie de revizie urgentă

Instalația hidraulică a camionului este în strânsă legătură cu alte componente, iar...

freon
Service

7 semne că e timpul să înlocuiești aparatul de freon din service-ul tău

Un aparat de freon uzat face din fiecare reîncărcare o loterie. Iată...