Interviu cu Horia Scrădeanu, Car Fleet Team Leader, Provident Financial România
Leasingul operaţional cu servicii de administrare incluse se dovedeşte, şi în România, o modalitate eficientă pentru optimizarea costurilor de operare a flotelor. Provident Financial România este una dintre companiile care a mizat pe această soluţie, unul dintre furnizorii săi de servicii de leasing operaţional fiind compania ALD Automotive.
Cum este structurată flota de autovehicule a companiei Provident Financial România?
Ponderea cea mai mare în flota noastră, de aproximativ 75%, o are marca Ford, reprezentată de mai multe modele. Oferim însă angajaţilor, pe baza unor proceduri şi standarde interne, şi automobile marca Skoda, Volkswagen, Mercedes, Audi.
Ce soluţie aţi ales pentru finanţarea flotei auto?

Am ales varianta leasingulului operaţional, care este cea mai eficientă soluţie pentru companiile care doresc să opereze o flotă de autovehicule, dar, în acelaşi timp, să-şi externalizeze atât activităţile legate de gestiunea parcului auto, cât şi proprietatea acestuia. Mai mult, asigură companiilor posibilitatea de a planifica, cu o foarte mare acurateţe, toate costurile legate de operarea unui parc auto, asigură deductibilitate totală, optimizarea personalului şi deblocarea capitalului pentru alte operaţiuni, mai profitabile. Colaborăm cu doi furnizori de servicii de leasing operaţional şi prospectăm permanent piaţa pentru a putea compara serviciile şi costurile oferite. În cinci ani, am reuşit să reducem semnificativ costurile generate de aceste servicii, atît prin negociere directă, cât şi prin adaptarea proceselor noastre interne.
Avem însă o abordare echilibrată în ceea ce priveşte gestionarea costurilor, pentru că ne propunem să le oferim colegilor noştri cele mai bune servicii disponibile, care să le permita să îţi desfăşoare activitatea eficient şi în siguranţă.
Aveţi implementată o politică auto în compania dvs.?
Utilizatorii noştri au obligaţia de a menţine autoturismele de seriviciu în stare bună de funcţionare. Costurile sunt suportate de către companie, iar, din raţiuni de eficientizare, le acordăm liberatatea de a programa reviziile, reparaţiile uzuale etc, în functie de programul lor. Deţinem o politică auto internă complexă, care oferă un cadru clar de activitate şi care ne ajută să respectăm atât aspectele de legislaţie, cât şi propriile standarde interne.
Care este concepţia companiei referitoare la principiul de flotă sustenabilă?
Suntem o companie responsabilă şi ne propunem să realizăm parteneriate cu companii care împărtăşesc aceleaşi principii. Aşteptările noastre faţă de furnizori presupun implementarea unor politici şi măsuri care să susţină protejarea mediului, precum şi identificarea şi reducerea impactului asupra acestuia.
Principiile de sustenabilitate ale afacerii pe care le respectăm iau în considerare atât legislaţia locală, cât şi standardele grupului internaţional din care facem parte – IPF. Acestea respectă directivele privind durata perioadei de utilizare, cerinţele de siguranţă, legislaţia privind emisiile de gaze şi nivelurile de zgomot.
Reuşim de fiecare dată să păstrăm un echilibru între necesitatea de a respecta aceste norme şi gradul de satisfacţie al clienţilor interni.
Care sunt principalele criterii care dictează alegerea flotei Provident?
Decizia de a alege un anumit model este una complexă care ia în calcul mai multe aspecte.
– Nivelul standard de echipare stabilit la nivel de companie, care include anumite echipamente, precum bluetooth, număr minim de airbag-uri, emisii CO2, consum minim etc.
– Analiza de cost total. Pentru a alege modelele pe care să ne concentrăm în analiza noastră am folosit şi informaţiile primite de la companiile de leasing pentru a selecta mărci şi modele care au o valoare de revânzare bună şi costuri de administrare mici.
Din punctul nostru de vedere, realizarea periodică a unei analize de piaţă este de asemenea importantă. Chiar dacă nu schimbă cu nimic structura parcului, realizarea cu o frecvenţă de doi sau trei ani a unei analize amănunţite poate aduce multe beneficii din punct de vedere al SLA-urilor (service-level agreement, n. red.) şi al costurilor totale (consum şi mentenanţă).
Preferaţi franşizele în contractele de asigurări Casco? Pe de altă parte, aveţi un sistem de bonusare al angajaţilor care nu înregistrează daune din accidentele auto?
Prin utilizarea asigurărilor cu franşiză, costul de asigurare este mai mic, dar fără recuperarea acestui cost de la utilizatori, măsura este contraproductivă. Franşiza este de 250 euro/eveniment şi de la utilizatori se recuperează în procent de maxim 75%, în condiţiile în care sunt mai multe incidente într-un singur an.
Punem la punct un sistem de bonusare pentru utilizatorii care au un compartament exemplar la volan, ce va ţine cont atât de numărul de incidente, cât şi de stilul de conducere.
Oferiţi şoferilor cursuri de condus defensiv?
Pentru moment, nu oferim astfel de cursuri angajaţilor. Ne asigurăm însă la angajare că toţi viitorii utilizatori de autoturisme de serviciu cunosc principiile de bază ale stilului de condus preventiv. Acestea sunt menţionate şi în procedurile interne pe care le punem la dispoziţia colegilor noştri, cărora le transmitem periodic materiale informative despre conducerea preventivă, modificările legislaţiei rutiere, avertizări meteo etc.
Ce soluţii software folosiţi în administrarea flotei?
Analizăm introducerea unui sistem de monitorizare a flotei, dar o decizie finală în acest sens nu a fost încă luată. Preluăm lunar foile de parcurs de la utilizatori şi am implementat un proces intern prin care ne asigurăm că toate depăţirile de limite de kilometraj şi de combustibil sunt motivate corespunzător.
Care sunt cele mai importante probleme pe care le-ati avut de rezolvat în ultima perioada din punctul de vedere al administrării flotei?
Am lansat recent o nouă revizie a politicii auto, care a luat în considerare atât solicitările de business, cât şi opiniile transmise de către colegii noştri prin intermediul unor sondaje şi a unor sesiuni de feedback interne. Oferim angajaţilor autoturisme cu dotări opţionale peste medie, iar în schimb le solicităm să acţioneze resposabil şi să dea dovadă de atenţia necesară faţă de bunurile companiei.
Comentați?