Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au scăzut în primele trei luni, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 3,1% ca serie brută, pe fondul diminuării cu 7% a Comerţului cu autovehicule şi cu 6,4% a afacerilor din sectorul comercializării pieselor de schimb.
Datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în perioada ianuarie – martie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut atât ca serie brută, cu 3,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,2%. În Comerţul cu autovehicule afacerile au scăzut cu 7% ca serie brută şi cu 3,1% ca serie ajustată, iar în Comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule, cifra de afaceri s-a diminuat cu 6,4% ca serie brută, dar a crescut marginal cu 0,5% ca serie
ajustată.
Pe de alta parte, în primul trimestru, volumul cifrei de afaceri a crescut în Comerţul cu motociclete (45,2% serie brută, 41,4% serie ajustată) şi pe segmentul privind Întretinerea şi repararea autovehiculelor (16,5% serie brută, 16,8% serie ajustată).
Datele INS mai arata ca, în martie 2020 comparativ cu luna anterioară, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut cu numai 0,7% ca serie brută, dar ca serie ajustată au scăzut cu 15,4%.
Pe sectoare de activitate, cel mai bun rezultat a fost înregistrat tot în Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor, unde afacerile au avansat ca serie brută cu 11,6%, însă s-au redus ca serie ajustata, cu 1%. În acelaşi timp, în Comertul cu autovehicule, afacerile au crescut cu 4,1% ca serie brută, dar s-au redus cu 10,2% ca serie ajustată. În martie, comparativ cu februarie, afacerile au mai scazut pe segmentul Întretinerea şi repararea autovehiculelor (4,2% serie brută, 10,8% serie ajustata) şi în
Comerţul cu piese şi accesorii (3,5% serie brută, 2,6% serie ajustată)
Comparativ cu luna similară a anului precedent, în martie 2020, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au scăzut cu 13,9% ca serie brută şi cu 14,6% ca serie ajustată.
Pe sectoare de activitate, cel mai bun rezultat a fost înregistrat tot în Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor, unde afacerile au avansat, ca serie brută, cu 25,2%, iar ca serie ajustată, cu 23,6%. În acelaşi timp, creşteri au mai fost raportate pe segmentul
Întreţinerea şi repararea autovehiculelor (7,6% serie brută, 19,4 serie ajustată).Scăderi ale afacerilor au fost raportate în Comerţul cu autovehicule (17,4% serie brută, 13,9% serie ajustată) şi în Comerţul cu piese şi accesorii (17,6% serie brută, 1,9 serie ajustată).
Reamintim ca volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete s-a majorat, in 2019, cu 8,2%, un avans mai mare decat cel inregistrat în anul precedent, de 6,7%. Anul trecut, cel mai dinamic segment a fost cel al comercializării motocicletelor, unde afacerile au crescut cu peste 36,7%.
Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către o societate în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare derulate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.
CITEŞTE ŞI:
Uzina din Fremont a primit OK pentru redeschidere. Victorie Tesla!
Legea privind starea de alertă a fost adoptată. Intrarea în vigoare, discutabilă
Vouchere pentru zborurile anulate. CE atacă în Justiţie statele care au permis această soluţie
Comentați?