Generația T3 a lui Volkswagen Bus este un simbol al vieții libere, fără griji și al dorinței de aventură. Totuși, dacă van-ul merge scos pe plajă, la ”o tură” de surfing, VW Transporter Pick-up are un alt talent ascuns.
Ce poți să faci cu un VW Transporter Pick-Up? Păi, de exemplu, poți face ceea ce fac toți proprietarii: să transporți marfă. Sau poți să fii original și să-l scoți la munca câmpului, așa cum se vede în clipul de mai jos. După un început dificil, șoferii ”papucului” și combinei agricole se sincronizează perfect, singura problemă fiind aceea că bena lui T3 se umple imediat.
https://www.facebook.com/andriy.taran.3/videos/1331860506874534/?t=0
S-au mai văzut utilizări ”neortodoxe” pentru microbuzele VW, precum acest exemplar T2 electric, care scoate fum din roți, la fel cum s-au văzut și utilaje agricole spulberând modele sport la cursele de drag pe sfertul de milă. Așa că nu ne mai miră nimic, mai ales că, la aniversarea a șapte decenii de Transporter, modelul german a reușit să vândă 13 milioane de unități. Care sunt șansele ca o parte dintre ele să fi ”aspirat” la alte sarcini decât cele pentru care au fost proiectate?
💡 Citește aici testul cu VW Multivan T6.1! 💡
În cei 70 de ani s-au succedat șase generații plus trei versiuni facelift (T5.1, T5.2 și T6.1), iar viitorul sună bine: generația T7 este deja în teste, iar filmele-spion trădează inclusiv prezența unei versiuni plug-in hybrid. Filosofia pare, totuși, a se fi schimbat: e posibil ca T7 să fie produs în paralel cu actualul T6.1, ca o versiune rafinată a acestuia, apărând în plus și o a treia versiune complet electrică, numită ID. Buzz. Ne așteptăm ca generația T7 să aibă la bază, la fel ca și noul Caddy, platforma MQB, care îi va crește rafinamentul și confortul în detrimentul aspectului utilitar, care ar putea fi lăsat pe umerii actualei platformei de T6.1, gândită pentru muncă.
Comentați?