Advertisement

gpl
Home Administrare flote Juridic Vrei o mașină dotată cu GPL? Uite cum poți fi în legalitate

Vrei o mașină dotată cu GPL? Uite cum poți fi în legalitate

Cum procedez dacă am montat o instalație GPL (gaz petrolier lichefiat) sau GNC (gaz natural comprimat) pe un autoturism sau pe o autoutilitară ușoară? Registrul Auto Român explică pas cu pas cum trebuie să procedați pentru a fi in siguranță și în legalitate atunci când vă dotați mașina cu o astfel de instalație.

În România, instalațiile de alimentare cu GPL sau GNC pentru autovehicule sunt acceptate numai dacă producătorii acestora au obținut pentru instalațiile respective certificarea de la RAR și numai dacă montajul instalațiilor certificate se face în unități autorizate de RAR pentru această activitate.

După montajul instalației pe autovehicul, deținătorul legal sau un reprezentant legal al acestuia trebuie să prezinte autovehiculul, cu programare (a se vedea link-ul atașat) prealabilă, la una dintre reprezentanțele teritoriale RAR pentru menționarea montajului în cartea de identitate a vehiculului (CIV).

Pentru efectuarea modificării în CIV, este necesar să se prezinte la RAR certificatul de garanție al instalației, declarația de conformitate model A, eliberată de unitatea care a efectuat montajul și manualul utilizatorului final sau instrucțiunile de utilizare ale instalației.

În documente trebuie să fie înscrise:

  • unitatea care a efectuat montajul,
  • datele de identificare ale autovehiculului (seria de caroserie sau de șasiu)
  • datele de identificare ale instalației montate.

Nu uitați actul de identitate!

Dacă instalația nu este nouă, ci este preluată de la un alt autovehicul, procedura este aceeași, dar în locul declarației de conformitate model A se va prezenta declarația de conformitate model B, eliberată de unitatea care a efectuat transferul (mutarea instalației de la o mașină la alta).

La prezentarea la RAR se verifică dacă montajul este corect realizat și se face o verificare a emisiilor poluante la funcționarea cu benzină și la funcționarea cu GPL sau GNC.

Cum procedez dacă a expirat valabilitatea rezervorului GPL?

Conform reglementărilor naționale, un rezervor de GPL poate fi utilizat pentru o perioadă de 10 ani, începând de la data fabricației acestuia, care este inscripționată (poansonată) pe eticheta acestuia sau chiar pe rezervorul propriu-zis.

După această perioadă, rezervorul trebuie să fie înlocuit cu un altul, identic cu cel inițial sau compatibil cu restul instalației montate pe autovehicul.
Înlocuirea se face obligatoriu în unități autorizate de RAR pentru montajul, revizia sau repararea instalațiilor GPL.

După înlocuirea rezervorului, deținătorul legal sau un reprezentant legal al acestuia trebuie să prezinte autovehiculului la una dintre reprezentanțele RAR, cu programare prealabilă, pentru înscrierea în cartea de identitate a vehiculului (CIV) a datelor de identificare ale noului rezervor, în baza certificatului de calitate și garanție a lucrării, eliberat de unitatea care a efectuat lucrarea.

La prezentarea la RAR se verifică dacă montajul a fost corect realizat și se face o verificare a emisiilor poluante la funcționarea cu benzină și la funcționarea cu GPL.

Nu se vor omologa insalațiile montate în service-uri neautorizate!

RAR recomandă să faceți un drum și la Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmariculare a Vehiculelor pentru schimbarea certificatului de înmatriculare.

Registrul Auto Român a omologat până în prezent aproximativ 500.000 de instalații GPL montate pe diferite categorii de vehicule (dintre care aproximativ 256.000 de mașini au ITP valabil în prezent) și peste 2.400 de instalații GNC.

Atenție! Un șofer depisat în trafic în timp ce conduce un vehicul dotat cu o insalație neomologată riscă reținerea talonului, o amendă și chiar reținerea plăcuțelor de înmariculare.

Unități autorizate – http://www.rarom.ro/?page_id=891
Programare la RAR – http://www.rarom.ro/?page_id=254

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:

Austria introduce prezentarea unui test Covid negativ la sosire, din 10 februarie

Tot mai mulți constructori auto își suspendă producția din cauza penuriei de cipuri

Înmatriculările de vehicule pentru pasageri au scăzut cu 2,5% în T4 2020

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Înverzirea flotelor corporative
Flotă verdeJuridic

Înverzirea flotelor corporative. Consultarea europeană se apropie de final

Deschisă în februarie 2023, consultarea publică a Comisiei Europene privind ecologizarea flotelor...

Mașinile electrice
AsigurăriService

Mașinile electrice sunt implicate mai rar în accidente, dar reparația costă mai mult. Studii

Este mai puțin probabil ca mașinile electrice să fie implicate într-o coliziune...

permisul de conducere
Juridic

Emiterea duplicatului permisului de conducere este disponibilă și online

Începând cu luna iunie, șoferii care și-au pierdut permisul de conducere sau...

service
AsigurăriService

UNSAR: Aproximativ 79% dintre şoferii păgubiţi ar apela la un service în contract cu asigurătorii

Aproximativ 79% dintre şoferii români păgubiţi ar apela la un service care...