Advertisement

Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Scădere de 7,5% pentru exporturile de mijloace de transport în 2020

Scădere de 7,5% pentru exporturile de mijloace de transport în 2020

Exporturile de mașini și echipamente pentru transport au scazut în 2020 cu 7,5% comparativ cu anul precedent, valoarea FOB a acestora fiind de 30,2 miliarde de euro, arată datele publicate marti de Institutul National de Statistică (INS).

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 23,9 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mică, la rândul ei, cu 5,7% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2019.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 48,6% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport acestea au însumat, în 2020, aproximativ 29,9 miliarde de euro, în scădere cu 6,8% față de anul precedent. Din această valoare, 23 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în scădere cu 6,8% comparativ cu 2019.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 37,1% în totalul importurilor naționale.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat totuși un excedent al balanței comerciale, de 310 milioane de euro.

Potrivit INS, la finalul lui 2019, exporturile FOB de mașini și echipamente pentru transport au însumat 32,58 miliarde de euro, în creștere cu doar 1,6% comparativ cu anul precedent. Din această valoare, 26,6 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, în creștere cu 2,9% comparativ cu rezultatul înregistrat in 2018.

La finalul lui 2019, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat aproximativ 32,1 miliarde de euro, un avans de 1,8% față de 2018. Din total, 25,4 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 1,6% comparativ cu anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în 2020, exporturile FOB au însumat 62,2 miliarde euro, iar importurile CIF au totalizat 80,6 miliarde euro. Față de anul precedent, exporturile au scăzut cu 9,9%, iar importurile, cu 6,6%. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în 2020 a fost de 18,4 miliarde de euro, mai mare cu 1,1 miliarde de euro decât cel înregistrat în 2019

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

CITEȘTE ȘI:

Vrei o mașină dotată cu GPL? Uite cum poți fi în legalitate

5 METODE cu ajutorul cărora mașina ta NU va consuma mai mult decât trebuie

Atenție șoferi! Cod galben de polei în jumătatea de nord a Moldovei

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Salariul de bază minim brut
Financiar

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat la 3.700 lei lunar

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe...

sportive
Financiar

Strategii ce s-au dovedit eficiente la pariurile sportive

Dacă vrei să ai succes la pariuri sportive, atunci trebuie să ai...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,8% în primul trimestru din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,8% în primul trimestru...

BMW
Financiar

BMW Group a înregistrat o scădere a marjei operaționale pe segmentul auto la 8,8%, în primul trimestru

La fel ca Stellantis, Ford și principalele mărci occidentale, cu excepția Renault,...