Advertisement

leaseplan-floteauto
Home Finanţare Leasing operaţional Volkswagen şi-ar putea vinde participaţia la LeasePlan, companie prezentă şi în România

Volkswagen şi-ar putea vinde participaţia la LeasePlan, companie prezentă şi în România

Volkswagen negociază vânzarea pachetului de 50% din acţiunile deţinute în compania olandeză de leasing operaţional  şi management de flote, LeasePlan, prezentă şi pe piaţa românească. Producătorul auto german poartă discuţii cu un consorţiu format din fondurile suverane din Abu Dhabi şi Singapore, împreună cu firma londoneză de private equity, TDR Capital.

Volkswagen a iniţiat un plan de reducere a costurilor în valoare de 5 miliarde de euro până în 2017, pentru îmbunătăţirea rentabilităţii. Iar în condiţiile în care deţine propria companie specializată, VW Leasing, intenţionează să se concentreze pe dezvoltarea braţului său financiar, Volkswagen Financial Services.

Directorul executiv al grupului,  Martin Winterkorn, a declarat că a identificat deja economii de 2,5 miliarde de euro. În acelaşi timp, directorul financiar,  Hans Dieter Pötsch, a refuzat să comenteze posibila ieşire din acţionariatul companiei olandeze.

volkswagen-banca-germana-si-ar-putea-vinde-participatiile-la-leaseplan-prezenta-romania-floteauto
Întregul pachet de acţiuni al LeasePlan are o valoare de peste trei miliarde de euro

Un purtător de cuvânt al LeasePlan, citat de Reuters, a confirmat că entitatea specializată în leasing operaţional şi  management de flote, una dintre cele mai mari din Europa, se află în centrul unor discuţii privind o eventuală preluare.

Întregul pachet de acţiuni al LeasePlan are o valoare de peste trei miliarde de euro şi un eventual acord de preluare ar putea fi încheiat chiar în această lună, susţine sursa citată de Reuters. Potrivit acesteia, consorţiul include fondurile suverane din Abu Dhabi – Abu Dhabi Investment Authority şi Singapore – Guvernul Investment Corporation, precum şi compania de private equity, TDR Capital, cu sediul la Londra.

 

Volkswagen a cumpărat pachetul de 50% în anul 2004, de la ABN Amro Bank, într-o tranzacţie de aproximativ 2 miliarde de euro.

Discuţiile se concentrează, de fapt, pe vânzarea întregii companii, iar tranzacţia are nevoie de aprobarea băncii centrale olandeze, dat fiind faptul că LeasePlan deţine şi o autorizaţie bancară.

Celălalt pachet de 50% din acţiuni este deţinut de bancherul german Friedrich von Metzler, prin compania sa de tip private bank. Von Metzler a cumpărat acţiunile LeasePlan în 2009, de la doi investitori din Arabia Saudită şi Abu Dhabi.

LeasePlan are peste 6.500 de angajaţi, o flotă de 1,3 millioane de autovehicule multi-brand şi activează în 32 de ţări.

Filiala din România este liderul pieţei locale şi a înregistrat la finalul anului 2014 o cifră de afaceri de 42,2 milioane de euro, în creştere cu 3% faţă de 2013. Portofoliul LeasePlan România a crescut cu 15% în 2014, ajungând la peste 10.400 unităţi la finalul trimestrului IV.

Compania are în portofoliu 259 de clienţi, dintre care aproximativ 15% sunt clienţi contractaţi în ultimele 6 luni ale anului trecut, iar domeniile preponderente sunt energie, servicii financiare, FMCG, industrie.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ayvens
Leasing operaţional

Ayvens intră în parteneriat cu BYD pentru a livra vehicule electrice în Europa

Ayvens (ALD Automotive – LeasePlan) a semnat un memorandum de înțelegere cu...

arval
Leasing operaţional

Observatorul Arval pentru Mobilitate 2024: 9 din 10 manageri spun că flotele lor vor crește sau vor rămâne stabile în următorii 3 ani

Majoritatea companiilor românești rămân încrezătoare în viitorul flotelor lor, 88% anticipând stabilitate...

Hidroelectrica
Leasing operaţional

Mega-flotă de 212 autovehicule în leasing operațional pentru Hidroelectrica. Cât va costa

Compania Hidroelectrica SA va închiria un număr de minim 212 autovehicule în...