În 2007, Toyota marca o schimbare foarte importantă în clasa compactă europeană, înlocuind reputata versiune Corolla hatchback în 5 uși cu un model total nou: Auris. Decizia a fost una de succes, iar noua generație Toyota Auris se dovedește o ofertă demnă de luat în seamă de către companiile pentru care prioritare sunt încrederea și fiabilitatea mașinilor.
În segmentul C de pe piața europeană, Toyota Corolla a fost întotdeauna o propunere care a pariat în primul rând pe cartea de vizită a fiabilității exemplare. Totuși, specificul pieței europene, dar și al celei românești, a dat câștig de cauză unor modele precum VW Golf, Ford Focus, Renault Megane sau Opel Astra, care se evidențiau prin motoarele diesel puternice, designul mai elaborat sau dotările mai interesante. Așa încât Toyota a luat o decizie strategică foarte importantă: regândirea totală a prezenței în clasa compactă.

Astfel a apărut total noul model Auris, care, pe baza tehnologiei reputatei Corolla, a propus un pachet nou de imagine, caracter practic, performanțe și dotări, în ton cu cerințele publicului european. Toate acestea fără a abdica de la principiile de încredere și fiabilitate ale mărcii japoneze. De altfel, Toyota a fost considerată în ultimii patru ani compania cu cele mai multe modele fiabile de către prestigiosul organism tehnic german TÜV. Iar Auris, de exemplu, a obținut prima poziție din clasa compactă în cadrul TÜV Report 2014, precum și locul 8 în clasamentul general (clasament condus tot de un model Toyota, hibridul Prius).
Mult mai important de remarcat este că această confirmare a fiabilității așteptate din partea lui Auris a survenit în condițiile marii evoluții a actualei generații. Care, în materie de imagine, reprezintă un salt chiar mai mare decât a fost primul Auris față de predecesorul Corolla hatchback. Cu un stil îndrăzneț, dar completat în mod fericit și de un aspect general pragmatic, Toyota Auris reprezintă o declarație cumva în contradicție față de curentul simplității aparente pe care principalii rivali îl promovează, mai ales pe fondul recuperării lente din haosul creat de criza economică.

Noua imagine de marcă a lui Auris sugerează că evoluția și inovația n-ar trebui să fie stopate de bariere, dar abordarea nu trebuie să renunțe la valori adevărate, cum este fiabilitatea, încrederea și orientarea clară spre cerințele clienților. Iar acest ultim aspect este subliniat de interiorul lui Auris, care urmează filozofia exteriorului: deși aspectul mizează pe ieșirea din canoane, cu un design al planșei de bord asimetric, ergonomia și intuitivitatea comenzilor și afișajelor este exemplară.
Asta în timp ce, la fel ca până acum, asamblarea și soliditatea sunt la un nivel foarte înalt, dar fără false pretenții de premium. Calitatea înseamnă, în primul rând, durabilitate, iar opinia proiectanților lui Toyota Auris este exact aceeași cu a managerilor de flotă responsabili, care apreciază la justa valoare calitățile intrinseci ale vehiculelor în care investesc.

Auris mizează pe un echilibru care pur și simplu să satisfacă necesitățile zilnice ale unei companii, fără, totuși, a face nicio concesie în legătură cu siguranța și încrederea. Astfel, pe lângă fiabilitate și calitatea constructivă, Auris e extrem de competitivă în ceea ce privește nivelul de securitate, raportul preț/dotări și, mai ales, costurile avantajoase de întreținere și utilizare. Acestea sunt adevăratele „arme“ pe care le apreciază și le urmăresc managerii competenți când iau decizia de a achiziționa un anumit model pentru flotă.
În cazul lui Auris, însă, mai intervine un factor extrem de important: responsabilitatea față de mediu. Ceea ce pentru mulți este doar un trend costisitor impus de opinia publică și de legislație, la Toyota este, de aproape două decenii, un angajament real, demarat odată cu lansarea lui Prius, care, acum 18 ani, a fost prima mașină de serie cu propulsie hibridă-electrică.

Ei bine, începând cu 2011, Auris Hybrid a devenit prima mașină de clasă compactă care oferea în serie un sistem hibrid benzină-electric redutabil. Și care, pe lângă confortul, economia și fiabilitatea de înalt nivel, demonstra că este, cu adevărat, o alternativă viabilă la motoarele diesel (care domină Europa, dar și România). Iar a doua generație Toyota Auris stabilește noi standarde în materie de scădere a poluării și a consumului.
Versiunea Auris Hybrid completează, de altfel, o gamă de motoare pe benzină și diesel care privilegiază nu doar consumul avantajos, cât mai ales siguranța în exploatare. Până la urmă, pentru asigurarea productivității unei companii nu e nimic mai important decât garanția funcționării cu un risc minim de probleme, mai ales în cazul unei infrastructuri atât de dificile precum cea autohtonă.
Cu alte cuvinte, la o analiză mai atentă, Toyota Auris se dovedește alegerea optimă în clasa compactă. Iar prin oferta specială valabilă pentru versiunea Auris 1.33 L Dual VVT-i Terra (preț 13.300 euro, TVA inclus – vezi mai multe detalii), Auris devine extrem de competitivă într-un segment foarte aglomerat.
(Articol publicat în numărul 12 al revistei FloteAuto – februarie 2015)
Comentați?