Advertisement

hibride plug-in
Home Piaţa auto Analize de piață Vehiculele hibride plug-in consumă în realitate de 3-4 ori mai mult decât arată datele producătorilor

Vehiculele hibride plug-in consumă în realitate de 3-4 ori mai mult decât arată datele producătorilor

Vehiculele hibride plug-in (PHEV) sunt puse sub lupă din cauza unui decalaj semnificativ între consumul anunțat și realitate. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, care a analizat date colectate încă din 2021, aceste autovehicule consumă trei – patru ori mai mult decât arată cifrele oficiale furnizate de producători.

Consumul sporit al hibridelor reîncărcabile nu mai este un secret. În ultimul său raport, Comisia Europeană evidențiază decalajul semnificativ între datele anunțate de producători și realitate, pe baza unui eșantion de 600.000 de vehicule. De reținut că cifrele de consum publicate de producători se bazează pe ciclul WLTP, care este adesea realizat în condiţii avantajoase.

Dacă diferența de consum la motoarele termice oscilează între 1 litru la 100 km pentru vehiculele diesel și 1,5 litri pentru vehiculele pe benzină, cifrele explodează literalmente la versiunile PHEV. În timp ce consumul mediu al acestor modele se anunță sub 1,7 litri (conform standardelor WLTP), realitatea arată un consum de aproape 6 litri la 100 km!

Diferențe de consum de 300%

Diferența dintre datele de omologare și realitate este și mai accentuată la SUV-uri, a căror greutate inițială este completată cu o baterie suplimentară în versiunea hibrid plug-in. Verdictul în acest caz este fără apel. Conform măsurătorilor comunicate de Comisia Europeană, un SUV marca Mercedes prezintă o diferență de consum de la 1,45 litri (sistem WLTP) la 5,81 litri, pe baza datelor înregistrate. Concluzia este identică pentru BMW, Audi și Toyota. Nici ceilalți producători, precum Volkswagen, Renault și Peugeot, nu fac excepție.

Astfel de diferențe pot fi explicate în special prin utilizarea greșită a hibrizilor plug-in. Preferate inițial de companii pentru avantajele lor fiscale, modelele PHEV sunt rareori reîncărcate și ca atare, nu este folosită autonomia electrică de până la 100 km. Și comportamentul șoferilor afectează consumul, care necesită porniri line și adoptarea unei viteze stabile. În cele din urmă, s-a dovedit că și călătoriile pe distanțe lungi (în regim termic) sunt mult mai multe în viața reală comparativ cu estimările.

Risc de penalități financiare colosale

Din partea producătorilor, primele concluzii publicate de Comisia Europeană ridică o sabie a lui Damocles cu privire la indicatorii CAFE (Corporate Average Fuel Economy). Regulamentul impune o reducere medie a emisiilor de CO2 calculată pe baza consumului WLTP. Reajustarea protocoalelor de calcul preconizată anul viitor, în special în ceea ce privește distanța reală parcursă în întregime în regim electric de către modelele PHEV (un factor determinant în ceea ce privește emisiile de CO2), ar putea expune producătorii la un risc de penalități financiare colosale.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Helixx deschide programul de abonamente

Rovinieta ar putea fi achitată şi în termen de 24 de ore de la utilizarea drumurilor naţionale.

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

electrice
Analize de piață

Majoritatea șoferilor de mașini electrice se declară mulțumiți de experiența de încărcare. Studiu Roland Berger

România își îmbunătățește performanța în ceea ce privește mobilitatea electrică, înregistrând un...

Jocurile Olimpice
Analize de piață

Mega-flotă electrificată pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris. ToyotaMotor este partener exclusiv

Prin intermediul Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice (COJOP) de...

motorizare
Analize de piață

România are în continuare a doua cea mai mică rată de motorizare din UE

Pe șoselele din UE circulau, în 2022, aproximativ 253 de milioane de...

Înmatriculările de autoturisme noi
Analize de piață

Înmatriculările de autoturisme noi, în România, au crescut cu 12,03%

Înmatriculările de autoturisme noi, în România, au crescut cu 12,03%, în primele...