Advertisement

fiscale
Home Finanţare Leasing financiar Utilitarele, ”victime” ale campaniei electorale în Senat

Utilitarele, ”victime” ale campaniei electorale în Senat

Senatul a respins OUG 118/2020 privind Programul IMM Leasing de echipamente şi utilaje, prin care statul acordă facilități de garantare pentru achiziția unor bunuri mobile noi sau second-hand, precum utilitarele.

Senatorul PSD Radu Oprea a susţinut că Programul IMM Leasing de echipamente şi utilaje „vine foarte târziu”, iar în forma prevăzută de Guvern va dezechilibra balanţa de plăţi a României.

„Deja ne aflăm în toamnă, ne aflăm în septembrie şi vreau să atrag atenţia că acest program, aşa cum este el conceput astăzi, va defavoriza şi mai mult balanţa de plăţi a României, o va dezechilibra pentru că va finanţa utilaje din import şi lucrul acesta ar fi trebuit gândit astfel încât producţia internă să fie cea care să fie stimulată. Din păcate, nu se întâmplă aşa, Guvernul PNL nu a gândit acest lucru şi ne va costa pe toţi”, a afirmat Radu Oprea, citat de Agerpres.

Dacă nu ar fi de plâns, cu siguranță ar fi de râs la auzul unei asemenea ipocrizii. Oare ce făcea dl Oprea în anii 90, când PDSR-ul (precursorul PSD) ”privatiza” (citește ”închidea”), pe bandă rulantă, industria românească de mașini, utilaje și echipamente?

Fără doar și poate, votul senatorilor din Opoziție, majoritari, este unul tipic pentru perioada de campanie electorală pe care o traversăm, un fel de caragealesc ”Ba pa mă-tii!” transmis Guvernului PNL.

Programul IMM Leasing de echipamente şi utilaje

OUG 118/2020 instituie un program de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii pentru leasing de echipamente şi utilaje, care are ca obiect acordarea de facilităţi de garantare de către stat sub forma punerii la dispoziţia instituţiilor financiare nebancare înscrise în registrul special la Banca Naţională a României a unor plafoane anuale de garantare pentru finanţările de tip leasing financiar pentru achiziţionarea de echipamente IT şi tehnologia informaţiei, utilaje şi echipamente tehnologice.

Programul constă în acordarea de garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program pentru finanțările de tip leasing destinate achiziționării prin intermediul finanțatorilor de bunuri mobile noi și/sau second hand, garantate de catre stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, astfel:

a) în procent de maximum 80% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și alte cheltuieli aferente finanțarii garantate, pentru achizitia de echipamente IT și tehnologia informației în cadrul unei operațiuni de leasing financiar;

b) în procent de maximum 60% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și alte cheltuieli aferente finanțării garantate, pentru achiziția de utilaje și echipamente tehnologice, vehicule pentru transport marfă si persoane utilizate în scop comercial în cadrul unei operațiuni de leasing financiar.

Potrivit Programului IMM Leasing de echipamente şi utilaje, beneficiarii sunt entitățile cu un număr egal sau mai mare de 250 de angajați, precum societăți sau societăți cooperative, societăți agricole, cooperative agricole de producție, persoane fizice autorizate, întreprinzatori titulari al unei
întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale, asociațiile sau fundațiile nonprofit care desfășoara activități economice.

Se pot acorda facilitati de natura subvenției de dobândă în procent de până la 50% pentru creditele garantate, precum și garanții de stat în condițiile subvenționării în procent de 100% a comisionului de administrare și a comisionului de risc.

OUG 118/2020 va fi dezbătută și de Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

 

CITEȘTE ȘI:

Pentru tranzitarea Serbiei nu mai este necesară prezentarea unui test Covid-19

Sibiul participă pentru a patra oară la Săptămâna Europeană a Mobilităţii

Consecinţele fiscale pentru munca de acasă

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

leasing financiar
Leasing financiar

Aproape 47.000 de vehicule au fost finanțate, anul trecut, în leasing financiar

Finanțările noi de vehicule în leasing financiar au rămas pe creștere și...

eBCR Leasing
Leasing financiar

eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar pentru microîntreprinderi, disponibilă 100% online

BCR Leasing lansează eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar...

Garanti BBVA Leasing
InterviuriLeasing financiar

Garanti BBVA Leasing prioritizează finanțările destinat investițiilor verzi

Interviu cu Okan Yurtsever, Director General Garanti BBVA Leasing