Bicicliştii reprezintă una dintre cele mai vulnerabile categorii de participanţi la trafic, din cauza expunerii directe la factorii de mediu, a lipsei protecţiei la impact şi a stabilităţii reduse a acestui tip de vehicule. Toate aceste aspecte determină o gravitate sporită a consecinţelor unui eventual accident, avertizează Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
Potrivit UNSAR, anul trecut s-au produs peste 600 de astfel de accidente, soldate cu decesul a 163 de persoane, ceea ce înseamnă că un biciclist îşi pierde viaţa la fiecare 2 zile pe şoselele din România.
De asemenea, în 2022 s-au înregistrat peste 3.500 de accidente uşoare cu biciclişti, cu sau fără vinovăţia conducătorilor vehiculelor, din care a rezultat rănirea uşoară a 3.586 de persoane.
„Acestea nu sunt simple statistici – ele înseamnă vieţi pierdute, familii destrămate şi un viitor întrerupt mult prea devreme. Este, deci, cu atât mai important să fim cât mai atenţi în trafic, dar şi să apelăm la soluţii adecvate de protecţie, precum poliţele de asigurare”, a arătat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.
Dacă accesul la mobilitate urbană are un preţ ataşat, atunci cu siguranţă acela nu poate fi plătit dând la schimb vieţi omeneşti. Astfel, pentru că ne dorim o lume fără accidente rutiere şi mai ales o ţară fără victime pe şosele, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare a pus bazele Coaliţiei pentru Siguranţă Rutieră. Cu această ocazie, reluăm invitaţia de a se alătura acestui demers comun adresată tuturor instituţiilor şi organizaţiilor care îşi doresc un viitor mai sigur.
„Coaliţia este un proiect de ţară care aduce laolaltă organizaţii diverse, companii şi autorităţi, cu un singur scop: creşterea nivelului de siguranţă pe şoselele din România şi reducerea numărului de victime ale accidentelor auto”, a precizat Claudiu Sofron, specialist asigurări auto în cadrul UNSAR.
CITEȘTE ȘI:
Modernizarea liniilor de tramvai începe în primăvară. Unde se va extinde rețeaua
14 puncte de trecere a frontierei între România și Ungaria
Comentați?