Advertisement
universitatea-tehnica-cluj-floteauto
Home Piaţa auto Industrie auto Universitatea Tehnică Cluj-Napoca va dezvolta tehnologii de printare 3D pentru industria auto

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca va dezvolta tehnologii de printare 3D pentru industria auto

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) a câştigat, recent, un proiect european în valoare de 1 milion de euro, destinat dezvoltării unei tehnici de printare 3D pentru aplicaţii industriale. Prin această metodă ar putea fi realizate, în viitor,componente folosite în industria auto din România.

Proiectul AMaTUC – Horizon 2020, cu o finanţare europeană integrală a Comisiei Europene în valoare de un milion de euro, care are ca scop dezvoltarea şi relansarea tehnologiilor de printare 3D şi adaptarea acestora pentru transferul din laborator spre companii din industria auto din România, atât cele care asamblează maşini, cât şi cele care produc componente.

În aproximativ şase luni vor apărea primele piese auto printate 3D în cadrul acestui proiect, iar în următorii doi ani ne aşteptăm la piese printate direct la nivelul firmelor din industria auto din România”, a anunţat Nicolae Bâlc, şeful Departamentului „Ingineria Fabricaţiei”, parte din Facultatea de Construcţii de Maşini a UTCN.

În cadrul acestui proiect, activitatea echipei se va concentra pe trei direcţii, respectiv îmbunătăţirea tehnologiilor de fabricaţie aditivă existente, integrarea tehnologiilor 3D cu alte tehnologii de fabricaţie şi proiectarea pentru fabricaţie competitivă a produselor personalizate.

Piesele auto care vor fi realizate cu ajutorul tehnologiei de printare 3D vor fi făcute din material plastic, dar şi din metal. Nicolae Bâlc a explicat că acestea ar putea să fie piese din motor şi din sistemul de frânare.

„Avantajele printării 3D sunt reducerea perioadei de apariţie pe piaţă a unui produs nou şi faptul că se permite realizarea de piese complexe la aceleaşi costuri”, a mai spus şeful Departamentului „Ingineria Fabricaţiei”.

Acesta a precizat că în UTCN funcţionează în prezent primul Centru Naţional de tipărire 3D din România. Universitatea Tehnică CLuj-Napoca dezvoltă acest proiect împreună cu Universitatea Loughborough din Anglia, Universitatea de Știinţe Aplicate — Aachen, din Germania şi Intelligentsia Consultants Sarl din Luxemburg.

Perioada de desfăşurare a proiectului AMaTUC este de 3 ani.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Volkswagen
Industrie auto

Volkswagen ia în discuție reducerea forței de muncă pentru a-și recăpăta competitivitatea

Sub presiunea mai multor factori economici, în special concurența mărcilor chineze pe...

hella
Industrie auto

Compania Hella își extinde biroul din ElectroPutere Parc Craiova

Furnizorul german de componente auto, Hella, parte din grupul global Forvia, își...

continental
Industrie auto

Daniel Groza a preluat conducerea Continental Automotive din Iași

Compania Continental anunță numirea lui Daniel Groza (44 de ani) în funcția...

Flotă verdeIndustrie auto

Noul Renault Master: autoutilitara multi-energie de ultimă generație cu design „Aerovan”

Design impresionant, personalitate puternică, aspect atrăgător și o senzație modernă pentru fiecare...