Unde sunt instalate cele 13 noi puncte fixe pentru controlul rovinietei


Punctele pentru control rovinietei sunt amplasate în zona punctelor de trecere a frontierei Vărşand, Salonta, Borş, Urziceni, Petea, Halmeu, Galaţi, Oancea, Albiţa, Sculeni, Stânca, Rădăuţi Prut şi Siret.
Astfel, pe întreaga reţea de drumuri naţionale şi autostrăzi sunt instalate 106 de puncte fixe pentru controlul rovinietei.
Punctele de control fac parte din SIEGMCR, sistemul informatic deţinut de CNAIR.
Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor, instituţia a pus la dispoziţia acestora, pe portalurile web www.cnadnr.ro (secţiunea Verificare Rovinieta) şi www.erovinieta.ro un instrument prin care se poate verifica valabilitatea rovinietei, prin introducerea datelor vehiculului (număr de înmatriculare, număr de identificare).
Cuamtumul amenzilor pentru lipsa rovinietei
Amenzile pentru lipsa rovinietei încep de la 250 de lei şi ajung până la 4.500 de lei, în funcţie de tonajul şi categoria autovehiculului respectiv:
- Autoturisme: 250 – 500 lei
- Vehicule de transport marfă sub 3,5 t; 750 – 1.250 lei
- Vehicule de transport marfă 3,5 t – 7,5 t şi vehicule de transport persoane cu 9-23 de locuri pe scaune (inclusiv şoferul): 1.250 – 1.750 lei
- Vehicule de transport marfa 7,5 t – 12,00 t şi vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv şoferul): 1.750 – 2.250 lei
- Vehicule de transport marfă peste 12,01 t, cu maximum 3 axe inclusiv: 2.750 – 3.000 lei
- Vehicule de transport marfă peste 12,01 t, cu minim 4 axe inclusiv: 3.000 – 4.500 lei
Potrivit Legii nr. 60/2018, aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârşirii faptei, iar autorităţile trebuie să trimită procesul verbal în cel mult două luni de la data săvârşirii contravenţiei de către şofer. În plus, şoferul amendat nu va mai fi sancţionat în următoarele două luni din momentul în care a fost trimis procesul verbal de constatare a contravenţiei.
Amenzile se pot plăti la trezoreriile din judeţul sau sectorul în care este înmatriculat autovehiculul ori prin internet banking, pe site-ul „ghiseul.ro”. Contul în care trebuie să plătiţi amenda îl găsiţi pe site-ul ANAF. După ce aţi achitat amenda, trebuie să trimiteţi dovada către Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN) pe e-mail sau fax.
CITEŞTE ŞI:
Iulian Alexe, noul Area Manager pentru Europa de Nord şi Centrală în cadrul UTA
Cum alegi anvelopele pentru maşinile electrice
România are cea mai redusă densitate a benzinăriilor