UE pregătește lista țărilor pentru care își deschide frontierele. SUA, Rusia și Brazilia, excluse

Ambasadorii statelor membre UE sunt aproape de finalizarea unei liste cu țările ai căror cetățeni vor avea voie să intre din nou în Europa, posibil de la sfârșitul săptămânii viitoare, au confirmat sâmbătă diplomații. Americanii sunt aproape sigur că vor fi excluși pe termen scurt din cauza numărului de cazuri de coronavirus din SUA.UE

Vineri seară, ambasadorii ţărilor din UE şi spaţiul Schengen au propus o listă cu aproximativ 15 state din afara Europei, care include China cu anumite condiții, dar fără SUA, unde pandemia pare să fi scăpat de sub control.

Preşedinţia croată a UE le-a dat termen statelor membre până sâmbătă seară pentru a se pronunţa printr-un vot, dar unele dintre acestea au solicitat mai mult timp.

Potrivit unor surse diplomatice citate de AFP, lista propusă cuprinde 14 ţări: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia și Uruguay. La aceste 14 state se adaugă și China, sub rezerva reciprocităţii. Persoanele din Andorra, Monaco, Vatican şi San Marino ar urma să fie de asemenea admişi.

Lista nu include SUA, cea mai afectată ţară de pandemia noului coronavirus din punct de vedere al numărului de decese şi de infectări, cu 125.255 de decese pentru 2.492.246 de cazuri înregistrate până sâmbătă seară, dar nici Brazilia sau Rusia.

Lista ar putea fi adoptată luni, urmând să fie revizuită la fiecare două săptămâni.

Controlul la frontieră este o competenţă naţională a statelor, iar UE se străduieşte să se coordoneze cât mai bine, în contextul în care libera circulaţie se reia în spaţiul Schengen odată cu ridicarea restricţiilor impuse pentru combaterea noului coronavirus.

Călătoriile neesenţiale în UE au fost interzise de la jumătatea lunii martie, iar măsurile restrictive vor fi ridicate treptat începând cu 1 iulie, privilegiind vizitatorii veniţi din ţări a căror situaţie epidemiologică este asemănătoare celei a UE, unde pandemia s-a stabilizat, sau chiar mai bună.

Unele ţări turistice se arată dornice să-şi redeschidă frontierele cât mai rapid. Grecia a început de la 15 iunie să-şi redeschidă aeroporturile pentru mai multe ţări din afara UE, printre care China, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud.

Propunerea europeană stabileşte mai multe criterii epidemiologice pentru ca o ţară să fie inclusă pe listă, printre care: o rată de noi cazuri de COVID-19 apropiată sau care să nu depăşească 16 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, dar şi o tendinţă de stabilizare sau scădere a cazurilor de infectare, precum şi aplicarea de măsuri de combatere a pandemiei, precum efectuarea de teste.

Mai multe state membre au considerat „problematică” fiabilitatea datelor epidemiologice furnizate de statele terţe, în special de China.

 

CITEȘTE ȘI:

VW e-Samba – un posibil nume pentru viitorul microbuz electric

Punct de lucru al ISU pe Autostrada București – Constanța

Trei programe de granturi pentru IMM-uri începând din luna iulie

Adaugati comentariu