Trei programe de granturi pentru IMM-uri începând din luna iulie
BEI

Potrivit premierului Ludovic Orban, Guvernul va lansa în luna iulie un program de granturi pentru IMM-uri în valoare de 2,2 miliarde de euro, din fonduri europene. Totodată, o altă anvelopă de granturi, în valoare de 1 miliard de euro va fi disponibilă prin intermediul Ministerului Economiei pentru investiții și capital de lucru, iar un fond de 200 de milioane de euro va fi destinat tot IMM/urilor, dar pentru investiții în sisteme de energie regenerabilă, precum panourile solare sau stații de reîncărcare a mașinilor electrice.

Aflat vineri în vizită în județul Sălaj, premierul Ludovic Orban a vorbit despre sprijinul pe care îl va acorda Guvernul sectorului IMM în următoarea perioadă.

I. Fonduri europene de 2,2 mld. euro pentru investiții

Astfel, un prim program se referă la acordarea de fonduri nerambursabile pentru investiții de peste 2,2 miliarde de euro, care va fi lansat în luna iulie. Banii vor fi acordați în cadrul Programului Operațional Regional – Prioritatea de Investiții 2.1 (200.000 – 1 mil. euro) și Prioritatea de Investiții 2.2 (2 – 6 milioane de euro).

Prioritatea de investiție 2.1 se referă la ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea crearii de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, iar Prioritatea de investiție 2.2, ”Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție si dezvoltarea serviciilor”.

II. Granturi pentru IMM-uri prin Ministerul Economiei

Un al doilea program va fi gestionat de Ministerul Economiei, care va cuprinde o granturi în valoare de 1.000.000.000 de euro, care va fi împărțită în trei secţiuni:
– granturi pentru investiții în sumă totală de 550.000.000 de euro. Pot participa IMM-urile din majoritatea industriilor. Vor fi granturi de până la 200.000 de euro, cu o contribuție proprie de 15%, pe baza unui plan afaceri. ”Vor fi, practic, bani nerambursabili. E adevărat, este o cotă de 15% pentru că am observat până acum că atunci când primește cineva bani fără să pună ceva lângă, cât de cât mic, este mai puțin atent cu investiţia pe care o face. În momentul când pui şi tu o parte ești mult mai atent și ai grijă ca investiţia să ţi se ducă către obiectivul pe care ţi l-ai propus”, aexplicat ministrul Economiei, Virgil Popescu.
– granturi pentru capital de lucru în valoare de 350.000.000 de euro. Vor fi acordate granturi cuprinse între 12.500 – 125.000 de euro pentru industria HoReCa, turism, transport de persoane și organizare de evenimente.
– granturi pentru IMM-urile fără salariați în valoare totală de 100.000.000 de euro. ”Vor fi acordate granturi în valoare fixă de 2.000 de euro pentru acele IMM-uri care au unul sau doi acţionari, fără contract de muncă, practic care nu au deloc salariaţi şi care au fost expuşi în această perioadă de stare de urgență, nu au putut beneficia nici de șomaj tehnic, nici de nimic şi practic vor beneficia de un ajutor de 2.000 de euro pentru a-şi putea continua activitatea curentă”, a explicat ministrul Economiei.

III. Granturi pentru energie regenerabilă, inclusiv pentru stații de reîncărcare pentru mașini electrice

Ministerul Economiei are și un buget de 200 de milioane de euro, care va fi orientat tot către IMM-uri, pentru instalarea de sisteme de energie regenerabilă, în special în industria hotelieră. ”Vor fi granturi de 30.000 de euro pentru a-și putea monta pe clădirile hotelurilor pe care le dețin panouri solare cu o capacitate putere instalată de 27 de kW. De ce 27 de kW? Legea permite la 27 de kW să instalezi fără absolut nicio altă autorizație și, de asemenea, vor primi în această sumă și posibilitatea să își achiziționeze cel puțin o instalație de încărcare auto. Pe lângă industria hotelieră vor mai intra și alte industrii, de aceea bugetul 200.000.000 de euro”, a explicat ministrul Economiei.

 

CITEȘTE ȘI:

Parcare publică supraetajată în sectorul 4, lângă Piaţa Berceni. Care sunt tarifele

Contract semnat pentru un tronson de pe Autostrada Transilvania

A fost atribuit contractul pentru tronsonul III din Drumul Expres Craiova – Piteşti

 

Adaugati comentariu