
Comisia Europeană a lansat luni, 15 martie, noul său sistem de control al importurilor (ICS2), o consolidare majoră a „primei linii de apărare” a Uniunii Vamale împotriva amenințărilor la adresa securității și siguranței generate de traficul ilicit de mărfuri peste frontierele externe ale UE. În primă fază, ICS2 se va concentra asupra expedițiilor poștale și expres care vin către sau prin UE pe calea aerului, înainte de a fi aplicate în cele din urmă tuturor modurilor de transport de mărfuri.
ICS2 este noua platformă avansată de gestionare a riscurilor pentru mărfuri, care se află în centrul reformei programului de securitate vamală înainte de sosire al UE. Acesta va înlocui treptat sistemul existent de control al importurilor în trei versiuni între 15 martie 2021 și 1 martie 2024.
„Lansarea de astăzi va aduce o schimbare treptată a capacității vamale de a ajuta la protejarea cetățenilor noștri și a pieței interne a UE de amenințările pe care le reprezintă traficul de mărfuri periculoase și ilicite. Aceasta va contribui la furnizarea unei abordări mai eficiente și mai eficiente bazate pe riscuri a controalelor vamale în lanțurile noastre de aprovizionare în evoluție rapidă, sprijinind în același timp condiții de concurență echitabile și facilitând comerțul legitim peste granițele noastre externe ”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.
Începând din acest an, cu versiunea 1, programul va introduce progresiv date îmbunătățite despre lanțul de aprovizionare colectate de către vămi și noi instrumente și procese, pentru a permite, pentru prima dată, analiza colaborativă în timp real a riscurilor în timp ce mărfurile se deplasează încă prin lanțurile lor de aprovizionare către sau prin UE. Aceasta implică o revizuire completă a regimului existent din perspectiva IT, a gestionării riscurilor vamale și a operațiunilor comerciale și a fost pregătită în strânsă colaborare între Comisie, autoritățile vamale ale statelor membre și companii.
Datele colectate de ICS2 vor alimenta, de asemenea, activitatea continuă privind capacitățile de analiză la nivelul UE, așa cum este prevăzut în recentul plan de acțiune vamală al UE. Legăturile cheie de date cu sistemul de informații Schengen și cu Europol sunt, de asemenea, explorate pentru a consolida în continuare cooperarea cu privire la riscurile de securitate.
CITEȘTE ȘI:
Vânzările de autoturisme noi au scăzut cu 39,6% în primele două luni
Combustibilii sintetici îi vor înlocui pe cei fosili, spune ministrul german al Transporturilor