Transferul contractului de leasing operaţional către un alt utilizator

Transferul contractului de leasing operaţional prin preluarea acestuia de către un alt utilizator este una dintre opţiunile pe care companiile le au la dispoziţie fie atunci când maşinile nu mai pot fi folosite pentru scopul iniţial şi nu pot fi realocate în cadrul societăţii, fie atunci când se confruntă cu probleme financiare şi nu mai pot plăti ratele aferente.



leasing operațional

Prin intermediul produsului de leasing operaţional o companie specializată pune la dispoziţia firmelor maşinile de care acestea au nevoie pentru a-şi derula activitatea, în schimbul achitării unei rate, calculate în funcţie de rulajul anual şi de durata contractului. Astfel, compania plăteşte doar pentru ceea ce utilizează, iar la finalul contractului returnează maşinile fără a-şi mai asuma riscul de revânzare. Pentru contractele de leasing operaţional nu se solicită avans, sunt percepute chirii fixe pe întreaga perioadă de contract, cu condiţia ca parametrii (perioadă şi kilometraj) să rămână constanţi. Garanţiile suplimentare (depozite, bonuri la ordin, scrisori de bonitate) sunt solicitate în mod excepţional, în funcţie de bonitatea companiei. În plus, autovehiculele nu sunt înregistrate ca active în contabilitate, iar, la final, clienţii nu trebuie să achite valoarea reziduală.

Ca regulă generală, cedarea şi preluarea unui contract de leasing se face prin intermediul unei novaţii – act juridic civil în baza căruia o creanţă/obligaţie veche se stinge şi în locul ei apare alta.

Contractul este unul tripartit, încheiat între societatea de leasing, utilizatorul iniţial (cedentul) şi utilizatorul care preia leasingul (cesionarul).

O atenţie sporită trebuie acordată condiţiilor impuse de finanţator, în sensul că noul utilizator va trebui să le îndeplinească pentru a fi acceptat de către acesta. De asemenea, cesionarul va fi evaluat şi din punct de vedere al solvabilităţii, o evaluare fiind efectuată pentru ca societatea de leasing să aibă certitudinea că acesta va putea plăti ratele”, arată reprezentanţii companiei de leasing operaţional Business Lease.

În ceea ce priveşte ratele deja plătite, este bine de ştiut că cedentul nu le mai poate recupera, ele reprezentând de fapt preţul utilizării maşinii până în acel moment. ”În schimb, o sumă ar putea fi obţinuta în funcţie de preţul novatiei, care poate fi negociat cu cesionarul. Acest preţ ar trebui să fie unul echitabil, luând în considerare uzura maşinii, perioada de leasing rămasă şi nivelul pieţei. În caz contrar, interesul pentru preluare ar putea dispărea”, explică specialiştii Business Lease.

Dacă finanţatorul este de acord cu cesionarul, se semnează novaţia, moment în care drepturile şi obligaţiile leasingului auto trec la noul utilizator, iar cele ale cedentului se consideră stinse.

Reprezentanţii Business Lease au mai explicat că, din perspectiva celui care preia contractul, sunt câteva aspecte pe care acesta trebuie să le îndeplineasca, şi anume:

  • să înţeleagă clauzele contractului de leasing;

  • să verifice dacă perioada de garanţie este mai scurtă decât cea de leasing;

  • să facă o inspecţie mecanică şi estetică a maşinilor;

  • să înţeleagă costurile pe care le implică leasingul.

Pe lângă acestea, pot exista şi unele condiţii suplimentare impuse de societatea de leasing.

Ca orice tranzacţie, şi transferul unui contract de leasing operaţional presupune avantaje şi dezavantaje, atât pentru cedent, cât şi pentru cesionar:

Pentru cedent:

  • avantaje – i se sting obligaţiile din contractul de leasing, nu mai plăteşte ratele şi asigurările obligatorii şi poate obţine finanţare pentru o maşină nouă;

  • dezavantaje – pot exista situaţii în care, conform condiţiilor impuse de finanţator, va fi nevoit să garanteze pentru cesionar.

Pentru cesionar:

  • avantaje – poate beneficia de o varietate de maşini fiabile, relativ noi (cu o vechime de 2-3 ani), la preţuri mai mici, iar perioada de leasing va fi mai scurtă decât în cazul unui contract încheiat direct cu finanţatorul;

  • dezavantaje – indiferent că este vorba despre autoturisme sau despre autoutilitare, toate sunt rulate, deci pot exista probleme în ceea ce priveste starea tehnică a maşinii, numărul de kilometri sau aspectul.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, februarie 2021)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Legea RCA va reglementa prețurile de referinţă pentru reparaţii auto

17 țări europene au impus restricţii de circulaţie pe timpul nopţii

Fabrica Bosch din Blaj se implică activ în formarea tinerilor specialiști

 

Adaugati comentariu