Trafic de coşmar pe Autostrada Bucureşti – Constanţa în următorii ani. Află motivul


Directorul general adjunct al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ovidiu Barbier, a recunoscut că este foarte posibil ca în următorii ani să fie restricţii de circulaţie pe Autostrada Bucureşti – Constanţa (A2), pentru reabilitarea podurilor de la Cernavodă şi Feteşti, însă din punctul său de vedere restricţiile vor fi menţinute continuu doar perioade de câteva zile, nu de săptămâni sau luni, şi într-un interval anunţat dinainte.
„Această lucrare va dura circa doi ani şi jumătate şi bineînţeles că vom circula cu restricţii (pe A2 – n. r.), adică vom avea practic jumătate de cale. Nu se va închide total, vom lucra pe jumătate de cale. Există posibilitatea asta tehnică, dar vor mai fi perioade de sugrumare a traficului”, a anunţat Ovidiu Barbier.
Lucrările ar putea începe anul viitor, în condiţiile în care CNAIR reuşeşte să obţină finanţarea europeană, să lanseze procedura de achiziţie şi să aleagă antreprenorul.
„O estimare realistă este ca în martie-aprilie anul viitor să avem procedura lansată şi cu constructor pe ea. Vor intra în reabilitare Podul de la Cernavodă şi Feteşti, adică braţul Borcea şi Dunăre, inclusiv viaductele de acces. Vor fi restricţii către mare, pentru că sunt lucrări care nu pot fi amânate, tablierele de metal se degradează şi au fost făcute lucrări foarte slabe, adică nu au fost structurale”, a precizat directorul adjunct al CNAIR.
Potrivit acestuia, procedura de lucru este încă în fază de propunere, însă o parte din lucrări se vor realiza sub trafic, altele, cu circulaţia oprită.
„La podurile dunărene nu avem o procedură de lucru clară în acest moment. Vom face tot posibilul ca ea să se facă sub trafic, cât se va putea, însă există în mod sigur anumite operaţiuni care nu se pot face sub trafic. Riparea tablierelor şi schimbarea aparatelor de reazem nu se pot face sub trafic. Compania de Drumuri a făcut o astfel de operaţiune la Centura de ocolire Constanţa, în anii trecuţi şi acum avem mari probleme cu aparatele de reazem, pe care trebuie să le înlocuim. Acolo sunt nişte probleme: s-a lucrat sub trafic, s-a ripat tablierul, roţile maşinilor au trecut peste acel element de protecţie al rostului de dilataţie, transmiţând şocuri în aparatele de reazem, care s-au fisurat”, a explicat Ovidiu Barbier.
Potrivit acestuia, podurile dunărene nu au beneficiat de lucrări de reabilitare din anul 1987 şi acum există posibilitatea de a fi obţinută finanţare europeană.
„Podurile dunărene sunt podurile la care din 1987 nu au fost făcute niciun fel de lucrări, doar întreţinere curentă măruntă. Sunt lucrările emblematice ale României. Este, poate, cea mai mare bucurie a mea de când am venit în această companie să reuşim să ducem acest proiect la finanţare europeană. Reabilitarea a 2,6 kilometri de viaducte şi poduri dunărene este o lucrare impresionantă şi care pentru România înseamnă enorm de mult. Finanţarea europeană este, în proporţie de peste 90%, asigurată în acest moment, chiar dacă încă nu este finalizată documentaţia. Aceste poduri vor avea toate elementele moderne ale unor poduri şi structuri de metal care există în lume”, a conchis reprezentantul CNAIR.
CITEȘTE ȘI:
7 noi măsuri de relaxare după 15 iunie. Precizările premierului Orban
În România, cea mai ridicată rată a mortalităţii pe șosele din Europa – 96/milion
Traficul rutier, în creștere cu 50% în Capitală în prima jumătate a lunii mai