Advertisement

starea de alertă
Home Administrare flote Juridic 7 noi măsuri de relaxare după 15 iunie. Precizările premierului Orban

7 noi măsuri de relaxare după 15 iunie. Precizările premierului Orban

Guvernul este hotărât să prelungească starea de alertă şi după data de 15 iunie, însă va adopta noi măsuri de relaxare a restricţiilor aflate astăzi în vigoare. Premierul Ludovic Orban a explicat joi seara în ce vor consta acestea.

1. Coeficient pentru stabilirea măsurii de izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din alte ţări

Potrivit premierului Orban, Institutul Naţional de Sănătate Publică va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecţiei cu coronavirus la nivel de ţară. În baza acestei metodologii, se va calcula un coeficient referitor la nivelul de răspândire a epidemiei, pe baza analizei numărului de infectări medii din ultimele 14 zile.

Toate ţările care vor avea un coeficient sub 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligaţia de izolare la domiciliu pentru 14 zile, pentru cetăţenii care vin din acele state.

„Am să dau câteva exemple: este vorba de ţări cu un nivel redus de răspândire, cum sunt Austria, Bulgaria, Grecia şi alte ţări de la nivel european. Este normal, într-un fel, să renunţăm la această măsură de izolare care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetăţeni”, a explicat şeful Guvernului.

De asemenea, traficul aerian cu toate aceste ţări care au un coeficient de 5 şi pentru care nu va mai fi necesară izolarea la domiciliu, va putea fi reluat, pe baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, conform evaluării care este făcută de INSP.

„Sigur că, dacă sunt români care pleacă într-un sejur, de exemplu, de şapte zile, ei, când se întorc, nu vor mai fi în izolare, cu condiţia să se ducă într-una dintre ţările care vor fi exceptate. Va fi pusă condiţia ca durata, numărul de zile petrecute de persoana care vine în România în ţara care este sub coeficientul de 5 trebuie să fie de 14 zile sau să cumuleze 14 zile într-una sau mai multe ţări în care a stat şi în care nivelul de răspândire a epidemiei nu este atât de larg”, a mai spus premierul.

2. Redeschiderea mall-urilor. Interdicţii pentru spaţii închise

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune reluarea activităţii economice în spaţii comerciale cu mai multe magazine, respectiv în mall-uri. Va fi menţinută interdicţia privitoare la cinematografe, săli de jocuri, restaurante, cafenele, sau alte locuri de servire a mesei în spaţii închise din cadrul mall-urilor. Cele care sunt pe terase vor fi permise.

3. Reluarea tratamentului balnear

De asemenea, premierul Ludovic Orban a menţionat că se va relua activitatea de tratament balnear, în condiţiile pe care le va stabili, prin ordin, ministrul Sănătăţii.

4. Redeschiderea grădiniţelor şi reluarea activităţilor de tip afterschool

Odată cu încheierea şcolii va înceta măsura de sprijin care a fost instituită pe perioada suspendării cursurilor și care a permis unui părinte să poată să stea acasă cu copilul său, beneficiind de plata a 75% din salariu.

În aceste condiţii foarte multe familii active vor trebui să găsească o soluţie de supraveghere a copiilor, în perioada în care se duc la serviciu.

„Recomandarea noastră este să facă tot ce e posibil pentru a găsi soluţii în cadrul familial pentru a putea avea grijă de copii, dar, dacă nu vor exista astfel de soluţii, permitem, în condiţii extrem de stricte, care vor fi reglementate prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, redeschiderea grădiniţelor, activităţilor de tip afterschool care funcţionează în mod normal pe perioada verii”, a arătat Ludovic Orban.

5. Creșterea numărului de persoane pentru activități sportive, recreative și pentru evenimente private

De la 15 iunie, Guvernul va permite creşterea numărului de persoane, de la 3 la 6, inclusiv pentru activităţile sportive şi recreative care se desfăşoară outdoor, în aer liber.

Totodată, evenimentele private în spaţii închise se vor putea desfăşura cu participarea a cel mult 20 de persoane, iar în spaţii deschise, cu participarea a cel mult 50 de persoane.

6. Se redeschid Loteria Română şi casele de pariuri

Tot de la 15 iunie, se va permite reluarea activităţilor pentru jocurile de noroc, respectiv Loteria, casele de pariuri, care prezintă un risc epidemiologic relativ scăzut.

7. Se redeschid piscinele exterioare

De asemenea, se redeschid piscinele în aer liber, nu însă şi cele interioare.

„Odată cu venirea sezonului cald, a sezonului estival, într-un fel este firesc să permitem reluarea acestor activităţi în piscinele exterioare, cu atât mai mult cu cât am văzut că există un aflux foarte mare şi pe litoral şi în staţiunile montane în această perioadă”, a explicat Ludovic Orban.

Acesta a precizat că Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă va fi adoptată în prima şedinţă de guvern de săptămâna viitoare.

„Se ştie că starea de alertă este instituită până în data de 16 iunie inclusiv. Obligaţia noastră este să adoptăm hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă până la expirarea perioadei – adică hotărârea de guvern va trebui publicată în „Monitorul Oficial” în cursul zilei de 16 iunie”, a declarat şeful Guvernului.

Acesta a reiterat că starea de alertă este indispensabilă pentru a putea menţine în vigoare toate reglementările, indiferent că sunt hotărâri de guvern, ordine de ministru, pentru a garanta protecţia sănătăţii şi vieţii cetăţenilor.

„Decizia de prelungire a stării de alertă nu este o decizie care are un conţinut politic şi, din acest motiv, am fost mirat să văd că se politizează acest subiect. Decizia de prelungire a stării de alertă este o decizie care este susţinută de aproape toţi specialiştii alături de care am muncit în această perioadă şi care consideră că este singura soluţie reală care permite guvernului şi autorităţilor implicate în bătălia cu COVID să aibă la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a ţine în frâu, pentru a ţine sub control răspândirea acestui virus”, a conchis Ludovic Orban.

 

CITEȘTE ȘI:

În România, cea mai ridicată rată a mortalităţii pe șosele din Europa – 96/milion

Traficul rutier, în creștere cu 50% în Capitală în prima jumătate a lunii mai

Comisia Europeană recomandă ridicarea restricţiilor de călătorie în UE la data de 15 iunie

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Chatbotul RAReş
Juridic

RAR a lansat Chatbotul RAReş, pentru ca publicul să acceseze mai uşor informaţii tehnice

Registrul Auto Român (RAR) a lansat Chatbotul RAReş, pentru ca publicul să...

rar
Juridic

Staţiile ITP, atelierele TLV şi serviciul programări al RAR nu vor funcţiona în perioada 5-6 octombrie 2024

Stațiile ITP, atelierele TLV precum si serviciul programări activități la RAR nu...

CO2
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană refuză amânarea cu doi ani a țintelor de CO2 pentru vehicule

După cum era de așteptat, Comisia Europeană a refuzat solicitarea (neoficială) a...

concediere colectivă
Juridic

Obligația de informare și consultare în contextul concedierilor colective

Într-un peisaj legislativ în continuă evoluție, înțelegerea corectă a procesului de concediere...