Texas devine cel de-al patrulea stat american care renunță la obligativitatea purtării măștii

După Dakota de Nord, Montana și Iowa, Texas este cel de-al patrulea stat american care renunță la obligativitatea purtării măștii, una dintre cele mai eficiente modalități de a încetini răspândirea coronavirusului, relatează AFP. Anunțul a fost făcut de guvernatorul Greg Abbott, care a adăugat că economia se va deschide 100%. Măsura va fi aplicată din data de 10 martie.texas

Decizia statului Texas, unde coronavirusul a ucis peste 43.000 de persoane, a zguduit comunitatea medicilor și a autoritățior locale din marile orașe texane, care au declarat că se pregătesc acum pentru o nouă revenire a mortalității.

La începutul acestei săptămâni, o serie de oficialii federali din domeniul sănătății au avertizat statele să nu relaxeze măsurile anti Covid-19, avertizând că pandemia este departe de a fi învinsă.

Cu toate acestea, guvernatorul de Texas a decretat ridicarea obligativității purtării măștii.

„Eliminarea obligativității la nivelul statului nu pune capăt responsabilității personale”, a mai spus Abbott, într-un mesaj transmis dintr-un restaurant aglomerat din Lubbock, înconjurat fiind de mai multe persoane care nu purtau măști.

Greg Abbott se alătură unui număr din ce în ce mai mare de guvernatori din SUA care relaxează restricțiile impuse de pandemie. La fel ca în restul țării, și în Texas numărul cazurilor și al deceselor a scăzut. Spitalizările sunt la cele mai scăzute niveluri din octombrie, iar media zilnică din ultimele șapte zile a testelor pozitive s-a redus la aproximativ 7.600 de cazuri, de la peste 10.000 la jumătatea lunii februarie.

Doar California și New York au raportat mai multe decese Covid-19 decât Texas.

„Absolut nesăbuit”, a scris pe Twitter guvernatorul Gavin Newsom din California, ca răspuns la anunțul lui Abbott.

Texasul își redeschide economia pe deplin chiar înainte de vacanța de primăvară, lucru care îi îngrijorează pe experții în sănătate, nu și pe guvernatorul statului.

“De aproape şase luni, prea mulţi texani au fost privaţi de oportunitatea de a lucra, prea mulţi proprietari de mici afaceri au avut probleme în a-şi plăti facturile”, a spus acesta. “Ne asigurăm ca toate afacerile şi familiile din Texas să aibă libertatea de a-şi hotărî propriul destin”, a continuat el.

Conform decretului, firmele pot limita capacitatea de primire sau pot introduce protocoale sanitare.

În Texas, 7,1% din cei aproape 30 de milioane de locuitori au fost complet vaccinați, potrivit datelor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

 

CITEȘTE ȘI:

7.000 de companii românești au datorii de peste 1 milion de lei fiecare la buget

8 din 10 români și-ar dori să treacă la o mașină electrică sau hibridă în viitor

Aproape jumătate din furturile de marfă au loc în depozite. Studiu internațional

 

 

 

Adaugati comentariu