Advertisement

vehiculelor comerciale
Home Piaţa auto Vehicule comerciale uşoare Tendințe pe piața vehiculelor comerciale ușoare. Analiză

Tendințe pe piața vehiculelor comerciale ușoare. Analiză

Boom-ul cumpărăturilor online determină o inovație rapidă pe segmentul vehiculelor comerciale ușoare, următoarea generație care va intra pe piață fiind reprezentantă de utilitare mai inteligente, mai curate și mai ecologice. Aceasta este una dintre constatările-cheie ale noului raportului „What’s Next in LCVs”, realizat de LeasePlan.

„Privind în perspectivă, utilitarele ușoare mai inteligente, mai curate și mai ecologice vor deveni Noul normal și nu va exista nicio motiv pentru a nu schimba o dubă ”albă” cu o dubă ”verde”. Pandemia de Covid-19 înseamnă că oamenii sunt complet dependenți de cumpărăturile online, iar acest lucru duce la o creștere imensă a traficului de livrare în centrele urbane. Provocarea de astăzi pentru companiile și IMM-urile responsabile este cum să gestioneze această creștere într-un mod durabil, fără a sacrifica calitatea aerului din orașe. Vestea bună este că o gamă întreagă de autoutilitare de livrare durabile sunt pe cale să intre pe piață, având potențialul de a remodela în mod fundamental logistica pe ”ultimul kilometru” și de a permite operațiuni pe deplin neutre din punct de vedere al emisiilor”, a comentat Tex Gunning, CEO LeasePlan.

Cercetările efectuate de compania americană de consultanță McKinsey arată că, urmare a pandemiei de Covid-19, comerțul electronic a înlocuit – aparent peste noapte – experiența de cumpărături din magazinele fizice. Mai mult, în Noul normal, se așteaptă ca majoritatea consumatorilor să continue, cel puțin într-o oarecare măsură, cumpărăturile digitale, întrucât comerțul electronic devine parte integrantă a vieții lor (post)pandemice.

Creșterea accelerată a comenzilor online înseamnă mai multe colete, iar mai multe colete înseamnă că mai multe vehicule comerciale ușoare sunt necesare pentru a le livra la timp. Dar introducerea unor Zone cu emisii foarte scăzute în întreaga Europă și nu numai, combinată cu responsabilitatea privind protecția mediu din ce în ce mai crescută a companiilor și consumatorilor, înseamnă că managerii flotelor de utilitare se confruntă cu o nouă provocare: cum să gestioneze această creștere explozivă fără a crește emisiile?

Sistemul de livrare ”pe ultimul kilometru” și provocările vehiculelor comerciale ușoare

Potrivit raportului „What’s Next in LCVs”, trebuie făcută distincția între două forțe majore care modelează viitorul pieței utilitarelor: evoluția sistemul de livrare pe ”ultimul kilometru” și o serie interesantă de progrese tehnologice care îmbunătățesc siguranța, securitatea și eficiența următoarei generații de vehicule comerciale ușoare.

Anul trecut, traficul global în comerțul electronic cu amănuntul s-a ridicat la 22 miliarde de livrări lunare, cu o cerere excepțional de mare nu numai pentru produsele esențiale de zi cu zi, ci și pentru alte articole. Astăzi, cumpărăturile sunt una dintre cele mai populare activități online la nivel mondial și se preconizează că vânzările din comerțul electronic vor crește la 6,54 trilioane dolari în 2021. Dar livrarea pe ”ultimul kilometru” nu numai că este în creștere, ci schimbă în mod fundamental și stimulează inovația în cazul vehiculelor comerciale ușoare, datorită unor trei tendințe principale:

1. Zone cu emisii foarte scăzute
Implementarea unor zone din ce în ce mai multe – și mai stricte – cu emisii ultra scăzute în orașele din Europa întărește continuu segmentul vehiculelor comerciale ușoare electrice și conduce la inovații rapide în tehnologie.
Companiile nu își pot permite să riște să nu poată intra în centrul orașului pentru a-și desfășura activitățile de bază. Deși utilitarele cu motoare cu ardere internă sunt încă permise în centrul multor orașe, viteza crescândă cu care sunt introduse noile utilitare electrice înseamnă că ele reprezintă, fără îndoială, viitorul.

2. „Hub-uri urbane” locale și durabile
Trecerea către comerțul electronic, cererea în creștere a consumatorilor pentru produse locale și presiunea tot mai mare pentru reducerea emisiilor (datorită îngrijorării pe scară largă cu privire la schimbările climatice și reglementărilor conexe) conduc inovația în logistica livrării pe ”ultimul kilometru”. În acest context, apar din ce în ce mai multe „hub-uri urbane” – hub-uri de distribuție aflate la periferia marilor orașe – de unde produsele sunt livrate la destinația lor finală. În plus, acestea oferă din ce în ce mai multe oportunități pentru încărcarea vehiculelor și acționează ca un punct pentru furnizarea diverselor servicii pentru un număr tot mai mare de utilitare electrice din alte sectoare, dincolo de livrarea pe ”ultimul kilometru”.

3. Big data și aplicații digitale pentru un proces de livrare optimizat
Informațiile în timp real sunt cruciale pentru a optimiza procesele specifice livrării pe ”ultimul kilometru”. Ca rezultat, companiile de livrare folosesc din ce în ce mai mult datele generate de vehicule pentru a efectua analize predictive, ca o modalitate de a-și îmbunătăți profitabilitatea și competitivitatea. Acesta este un exemplu de bună practică care poate fi adaptat și de alte sectoare care operează flote de vehicule comerciale ușoare.

Progresele tehnologice care modelează utilitarele moderne

Privind dincolo de livrarea pe ”ultimul kilometru” și referindu-se la utilitarele în sine, raportul „What’s Next in LCVs” arată că există o serie largă de progrese tehnologice care transformă utilitarele așa cum le știam și le fac mai sigure și mai eficiente.

Siguranța
Funcțiile de siguranță protejează nu numai șoferii și pietonii în caz de accidente, ci și companiile, scutindu-le de problemele costurilor neașteptate legate de accidente. Dincolo de dotările specifice autoturismelor, contructorii auto dezvoltă din ce în ce mai multe tehnologii, personalizate special pentru utilitare, precum:
1. Sisteme de frânare de urgență autonome care utilizează radare, Lidar sau camere convenționale pentru a detecta pericolele din apropierea vehiculului;
2. Tehnologie de asistență pentru vânt transversal, care foloseste senzori la bord pentru a detecta și compensa automat vânturile puternice, ce reprezintă o problemă semnificativă
pentru modelele de utilitare mai mari;
3. Asistența șoferului, cum ar fi cea pentru păstrarea benzii, controlul coborârii dealului, controlul automat al vitezei, alertele privind starea de somnolență a șoferului și recunoașterea semnelor de viteză;
4. Coduri QR de urgență sau „Asistență de salvare” de pe capacul de rezervorului de carburant sau de pe stâlpul B al vehiculelor, pentru a permite serviciilor de urgență să înțeleagă rapid structura tehnică a vehiculului în timpul activităților de salvare sau de recuperare.

Securitatea
Tehnologia de securitate poate avea un impact direct asupra rezultatelor unei companii prin reducerea riscului de furt sau a daunelor, scăderea primelor de asigurare și reducerea costurilor de reparații sau a mașinilor de înlocuire. Utilitarele de astăzi sunt livrate din ce în ce mai mult cu:
1. Sisteme de securitate de înaltă tehnologie, inclusiv alarme extrem de sensibile, sirene alimentate cu baterie și dispozitivele de imobilizare pasive;
2. Dispozitive GPS electronice pentru monitorizarea poziției exacte a vehiculului și
imobilizarea acestuia de la distanță în caz de furt;
3. Tehnologie video pentru a înregistra imagini ”de la bord”, ce pot fi utilizate în caz de accident și de solicitare a daunelor de la asigurători.

Eficienţa
Pentru orice administrator al unei flote de utilitare, eficiența și maximizarea timpului de funcționare sunt cruciale. În acest scop, următoarea generație de vehicule comerciale ușoare oferă inovații-cheie care facilitează activitatea fleet managerilor și a șoferilor și cresc satisfacția clienților. Printre acestea se numără:
1. Tehnologia modulară a platformei ”skateboard”, care permite companiilor să-și personalizeze vehiculele. Deoarece toate componentele motorului și ale transmisiei sunt situate într-un pachet dreptunghiular plat (de unde și numele de „skateboard”), producătorii auto pot monta diverse caroserii deasupra platformei, pentru a realiza diverse configurații de utilitare, adaptate nevoilor specifice (de exemplu, pentru livrarea pe ”ultimul kilometru, pentru transportul echipamentelor medicale, pentru servicii de curățenie, etc.)
2. Soluții de eficiență mecanică a vehiculului, precum aerodinamica îmbunătățită
(care îmbunătățește consumul combustibilului) și unitățile auxiliare alimentate electric, care măresc timpul de funcționare.
3. Progrese în întreținerea vehiculului, inclusiv senzori care indică dacă anvelopele
sunt complet umflate, analize de ulei pentru a monitoriza starea de uzură a motorului și lubrifianți de înaltă tehnologie care contribuie la creșterea economiei de combustibil, reducerea uzurii componentelor și extinderea intervalelor de schimbare a uleiului.
Luate împreună, toate aceste modificări ale sistemului de livrare pe ”ultimul kilometru”, combinate cu o serie de progrese tehnologice, revoluționează utilitarele așa cum le știam, creând o generație următoare de modele mai inteligente, mai curate și mai ”verzi”.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, Suplimentul ”Vehicule utilitare”, iulie 2021)

 

CITEȘTE ȘI:

Termenul de depunere a ofertelor pentru secţiunea Boiţa – Cornetu, prelungit a doua oară

ASF: Asiguratul cu risc ridicat este protejat de Legea RCA

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Flotă verdeVehicule comerciale uşoare

Ofensiva KIA în Europa

Coreenii de la Kia vor demara în 2025 o ofensivă pe piața...

Flotă verdeVehicule comerciale uşoare

Anadolu Automobil Rom prezintă micro-utilitara AOS BIG-e

Anadolu Automobil Rom S.R.L a lansat noul vehicul micro-utilitar AOS BIG-e pe...

Software République
Vehicule comerciale uşoare

Mobilitate inteligentă de la Software République. Proiectul “U1st Vision”

Software République ne oferă o imagine a modului în care urmează să...

Flotă verdeVehicule comerciale uşoare

Productivitatea Ford Pro este în centrul atenției la IAA TRANSPORTATION 2024

Ford Pro își întărește poziția de lider pe piața europeană și angajamentul...