Advertisement

înmatriculările
Home Administrare flote Juridic Suspendarea înmatriculării va fi extinsă şi la lipsa RCA? Ce spune ministrul de Interne

Suspendarea înmatriculării va fi extinsă şi la lipsa RCA? Ce spune ministrul de Interne

Extinderea conceptului privind suspendarea înmatriculării şi pentru situaţiile în care vehiculele nu au asigurare RCA valabilă se află în atenţia Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Propunerea nu poate fi implementată încă, din cauza lipsei soluţiei tehnice.

Pentru prima dată, conceptul de suspendare a înmatriculării a a fost definit în legislaţia din România în 2018, fiind introdus în Codul Rutier (OUG 195/2002). Suspendarea înmatriculării intervine în cazul expirării sau anulării inspecţiei tehnice periodice sau în cazul în care noul proprietar nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului in termenul de 90 de zile.

Suspendarea înmatriculării pentru lipsa ITP şi chiar a RCA nu a fost chiar o noutate în legislaţia românească. Deşi nu era definită în mod special, ea intervinea de drept potrivit OUG 189/2005 pentru stabilirea unor măsuri privind vehiculele rutiere înmatriculate.

Astfel, la art. 3 se prevede că „Începând cu data de 1 aprilie 2006, la împlinirea unui termen de 90 de zile de la data expirării inspecţiei tehnice sau a asigurării, se suspendă de drept înmatricularea vehiculelor rutiere aflate în această situaţie. Suspendarea se aduce la cunoştinţă proprietarului vehiculului de îndată, în scris, de către Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor sau, după caz, de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor la care s-a efectuat înmatricularea”.

Dacă pentru ITP, lucrurile au fost mai simple, pentru RCA, prevederile art. 3 nu au putut fi aplicate niciodată, din cauza inexistenţei unei interconectări între Registrul naţional de evidenţă a vehiculelor inmatriculate şi baza de date a contractelor RCA (fostul CEDAM, actuala AIDA), gestionată de Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR).

În aceste condiţii, doar controalele în trafic ale poliţiştilor rutieri pot depista vehiculele care circulă fără asigurare RCA valabilă.

Totuşi, ministrul de Interne spune că DRPCIV va propune modificarea legislaţiei, prin extinderea suspendării înmatriculării şi pentru lipsa RCA. Momentul în care se va întâmpla acest lucru? Cândva. Când cele două baze de date vor fi interconectate.

„Deşi aplicarea măsurii suspendării certificatului de înmatriculare, aşa cum aceasta a fost reglementată în OUG 189/2005, nu a fost posibilă, Direcţia Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor a implementat prevederi similare prin introducerea, în cuprinsul  OUG 195/2002, a conceptului de suspendare a inmatriculării pentru situaţia lipsei sau anulării inspecţiei tehnice periodice, urmând să promoveze modificarea legislaţiei incidente prin extinderea acestei măsuri şi pentru cazurile de lipsă a contractului RCA la momentul în care consistenţa datelor inscrise în baza de date privind contractele RCA va permite interconectarea cu Registrul naţional de evidenţă a vehiculelor inmatriculate”, a precizat ministrul Marcel Vela, într-un document transmis Senatului

 

CITEŞTE ŞI:

Procedura de transport pentru muncitorii sezonieri. Când intră în vigoare

Automobilele electrice: 5 mituri distruse!

Fiat Ducato autonom? De fapt, este o Karma L4 E-Flex

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

antidrog
JuridicSiguranţă rutieră

Guvernul modifică Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Testele antidrog și returnarea permiselor

În ședința de joi, Guvernul va modifica Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa...

PPE
Juridic

PPE intenționează să revizuiască interdicția privind vânzările de vehicule termice din 2035

Cel mai mare și mai vechi grup parlamentar din Parlamentul European, Partidul...

încărcare
Juridic

Noile obiective obligatorii pentru instalarea punctelor de încărcare

Utilizatorii mașinilor de companie și șoferii utilitarelor ușoare ar trebui să își...