Advertisement

Stellantis Pro One
Home Piaţa auto Vehicule comerciale uşoare Stellantis Pro One vrea să schimbe jocul

Stellantis Pro One vrea să schimbe jocul

Grupul Stellantis își propune să-și întărească poziția în segmentul vehiculelor comerciale prin intermediul unei noi unități de business, Pro One. Anunțul a fost întărit de reînnoirea fără precedent a gamei de furgonete, care include 12 premiere mondiale pe toate segmentele de furgonete Citroën, FIAT Professional, Opel, Peugeot și Vauxhall.

Stellantis a prezentat Pro One drept un motor al ofensivei sale strategice în domeniul vehiculelor comericale. Una menită să-I întărească poziția de forță în segment, la nivel global, prin intermediul ofertei substanțiale conferite de șase mărci emblematice ale grupului – Citroën, FIAT Professional, Opel, Peugeot, Ram și Vauxhall.

Clienții Stellantis Pro One vor beneficia de această afacere umbrelă care acoperă: autoutilitare, camionete și opțiuni de micro-mobilitate de top, propulsii electrificate de vârf și de generație următoare, un ecosistem de convertizor/upfitter conectat, tehnologii de vehicule complet conectate, ca și, o mentalitate completă de parteneriat de afaceri pentru a maximiza eficiența afacerii clienților profesioniști, a minimiza costurile și a crește profitabilitatea.

Întrucât afacerea cu vehicule comerciale reprezintă astăzi o treime din veniturile nete Stellantis, cu vânzări de 1,6 milioane de unități anual, strategia Pro One va ajuta Stellantis să atingă obiectivele planului strategic Dare Forward 2030: dublarea veniturilor nete din vehiculele comerciale până în 2030, comparativ cu 2021, un mix de vânzări de 40% vehicule electrice (EV), și țelul de a genera 5 miliarde EUR în venituri din servicii.

A doua generație de propulsie BEV oferă noilor furgonete compacte cea mai bună autonomie din clasă, de până la 330 de kilometri (205 mile). În noile camionete BEV de dimensiuni medii, pachetele de baterii oferă 50 sau 75 de kilowați-oră (kWh) de energie și până la 350 km (224 mile) de autonomie. În segmentul de furgonete mari, o baterie de 110 kWh oferă cea mai bună autonomie a vehiculelor electrice din clasă, de până la 420 km (261 mile). În plus, încărcarea rapidă la 150 kW va duce bateria dubei mari de la 0 la 80% în mai puțin de o oră.

Îmbunătățirile extind, de asemenea, liderul Stellantis în propulsia cu celule de combustibil cu hidrogen cu emisii zero. O a doua generație de energie cu celule de combustibil cu hidrogen în furgonetele de dimensiuni medii, lansată la jumătatea anului 2024, adoptă un sistem exclusiv de putere medie Stellantis și oferă un record pe segment de până la 400 km (249 mile) de autonomie. Propulsia cu celule de combustibil cu hidrogen se extinde la furgonetele mari în 2024 cu arhitectura de putere medie, autonomie de până la 500 km (311 mile) și un timp de reumplere de cinci minute.

În paralel, gama de produse va fi revigorată în America de Nord cu viitoarele camionete și camionete electrificate, inclusiv Ram ProMaster EV și Ram 1500 REV 2025. Stellantis Pro One este susținut de șase piloni:

1. Cea mai mare ofertă de produse din industrie, cuprinzând furgonete, camionete și micro-mobilitate

2. Întărirea poziției de lider în zona zero emisii cu soluții complementare, cum ar fi hidrogenul și modernizarea soluțiilor existente. Pentru a doua generație BEV, vehiculele vor oferi mai multă autonomie fără a compromite capacitățile oferite de versiunile cu ardere internă

3. Experiență personalizată și perfectă pentru clienți, cu peste 20.000 de puncte de contact dedicate în întreaga lume. Un ecosistem complet de încărcare oferit de Free2move Charge pentru a oferi clienților încărcare și gestionare a energiei personalizate și perfecte pentru EV, oriunde și în orice mod, inclusiv hardware, software, instalare și servicii; și oferte financiare competitive prin Stellantis Financial Services

4. Noul ecosistem digital de convertizor/upfitter pentru a reduce timpul de livrare

5. Servicii 100% conectate: toate modelele van și pick-up conectate până la sfârșitul anului 2023, beneficiind de caracteristici software

6. Amprenta globală de producție cu 15 fabrici de vehicule comerciale în Europa, America de Nord, America de Sud, Orientul Mijlociu și Africa pentru a sprijini ambiția globală

FIAT Professional

Noua gamă FIAT Professional a fost prezentată în Italia la Balocco – Stellantis Proving Ground, ca parte a evenimentului „Stellantis Commercial Vehicle Ambition Day”, o piatră de hotar în planul strategic al Stellantis. A fost oportunitatea ideală de a dezvălui strategia și ambițiile unității de afaceri globale pentru vehicule comerciale, împreună cu linia de produse renovată C-Van, D-Van și E-Van a tuturor mărcilor. Ducato, Doblò și Scudo 2024 își fac debutul cu noi sisteme de propulsie electrice, design nou, sisteme noi de conectivitate, ADAS de următoarea generație pentru a sprijini afacerile viitorului cu soluții de mobilitate inovatoare, durabile și electrice.

Ducato este un model global vândut în peste 80 de țări din întreaga lume și unul dintre cele mai vândute modele din istoria recentă FIAT, cu peste 3,5 milioane de vehicule produse în peste 40 de ani. Datorită evoluțiilor și inovațiilor sale constante, a devenit lider în segmentul său, realizând 8 ani consecutivi de lider pe piață din 2014 până în 2021 și adunând succese comerciale continue.

Noua generație vine cu un nou design, confort îmbunătățit și o gamă completă de dotări de siguranță ADAS.

Mereu „cu un pas înainte” față de concurenții săi, Ducato „relansează” provocarea din sectorul vehiculelor comerciale cu o versiune electrică complet nouă pentru a răspunde tendințelor pieței și unei industrii în creștere; și cu o gamă reînnoită de motoare diesel pentru a îndeplini toate cerințele clienților săi în ceea ce privește performanța, fiabilitatea, consumul redus de combustibil și CO2. Una dintre inovațiile majore aduse de E-Ducato 2024 este noua baterie de 110 kwh, care asigură cea mai bună experiență cu emisii zero din clasă datorită autonomiei sale de până la 420 km în ciclul WLTP, ceea ce face din E-Ducatoun top- performanta in cadrul categoriei sale si oferind +30% din gama fata de cea precedenta. O nouă unitate de putere capabilă să elibereze până la 200 kW de putere (270 CP) combinată cu un cuplu de 410 Nm completează noul sistem de propulsie împreună cu baterie. Sistemul de încărcare este, de asemenea, complet nou și prezintă două încărcătoare standard la bord, capabile să accepte până la 11 kW AC sau până la 150 kW DC pentru o încărcare rapidă a bateriei în doar 55 de minute.

Schimbări privind designul, confortul și siguranța se înregistrează și-n cazul celorlalte modele. În plus, E-Doblò propune o nouă generație de BEV echipată cu un motor 100% electric din ce în ce mai eficient, care oferă o autonomie de până la 330 km în WLTP ciclu combinat, în timp ce eficiența generală a vehiculului permite șoferului să atingă o viteză maximă de 135 km/h și o accelerație de la 0 la 100 km/h în doar 11,2 secunde. Noua versiune BEV este echipată și cu padele pentru selectarea frânării regenerative, disponibile în trei niveluri, pompă de căldură inovatoare, Magic Plug, o priză electrică utilă, iar încărcarea rapidă DC standard oferă până la 100 kW de putere, permițând reîncărcarea a 80% din capacitatea bateriei în 30 de minute.

Și Scudo propune atât versiune cu combustie clasică, cât și una electrică. Varianta E-Scudo este echipată cu fârnă regenerativă, un motor electric de 100 kW cu un cuplu de 260 Nm și două dimensiuni de baterie, de 50 kWh, care asigură autonomie de până la 224 km (în ciclul mixt WLTP), și de 75 kWh, care atinge pragul de 350 km.

Gama Citroen LCV

Prin reînnoirea simultană a modelelor Berlingo Van, Jumpy și Jumper, Citroën intenționează să își consolideze și mai mult poziția solidă deținută pe piață. Noua gamă, la fel de amplă și variată ca întotdeauna, este mai mult decât oricând orientată spre îndeplinirea necesităților din ce în ce mai mari ale profesioniștilor în materie de mobilitate sustenabilă, cu o gamă 100% electrică mai puternică și mai eficientă.

Stellantis Pro One

Noile Berlingo Van, Jumpy și Jumper vor fi printre primele modele care vor afișa cu mândrie noua identitate și noua siglă a mărcii. Stilul a evoluat, în special în partea frontală și la nivelul planșei de bord. Acestea au în continuare toate calitățile inițiale, dar beneficiază și de o serie de optimizări în ceea ce privește confortul, conectivitatea, sistemele de asistare a conducerii și grupurile motopropulsoare.

Noul Berlingo Van oferă pentru prima dată scaunele Advanced Comfort® unice la Citroën. De asemenea, dispune de un nou panou de instrumente digital și de sisteme de infotainment care pot fi accesate prin intermediul unui ecran central de 10“, o autonomie cu 20% mai mare (până la 330 km – ciclu mixt WLTP în curs de certificare), sisteme îmbunătățite pentru asistarea la parcare, asistare la rularea pe autostradă (Highway Driver Assist), sistem  de vizualizare zonă înconjurătoare spate (Surround Rear Vision) îmbunătățit, susținut de o oglindă retrovizoare digitală etc. Modelul este disponibil cu propulsie convențională, dar și cu variantă electrică, iar cea din urmă poate parcurge până la 330 km (ciclul WLTP mixt în curs de certificare), cu 20% mai mult decât modelul anterior. Această distanță poate fi optimizată cu ajutorul noului sistem de frânare regenerativă, care poate fi activat conform celor trei niveluri diferite de regenerare, cu ajutorul padelelor montate pe volan.

Noul Jumpy dispune acum de un volan îmbunătățit cu comenzi integrate, o planșă de bord cu spații de depozitare noi, un panou de instrumente nou, 100% digital, și un sistem de infotainment accesat prin intermediul unui ecran central HD de 10“, cu un sistem de navigație conectat, un sistem de propulsie electrică oferind o autonomie de până la 350 km (ciclu mixt WLTP în curs de certificare), sisteme noi de asistare a condusului etc. În fine, noul Jumper trece, de asemenea, la o treaptă superioară. Acesta vine cu o gamă complet nouă de motoare Diesel, disponibilă pentru prima dată cu transmisie automată, motor 100% electric (inclusiv cu hidrogen din 2024), panou de instrumente complet digital, sistem de infotainment accesat prin intermediul unui ecran central HD cu sistem de navigație conectat, asistare activă la parcare, frână de mână electrică, oglindă retrovizoare digitală.

Gama Peugeot LCV

În calitate de jucător important pe piața vehiculelor comerciale ușoare, PEUGEOT lansează în prezent o ofensivă fără precedent prin actualizarea simultană a tuturor gamelor sale, începând cu modelele 100% electrice: E-PARTNER, E-EXPERT și E-BOXER. Elemente esențiale ale gamei PEUGEOT LCV, aceste modele sunt, de asemenea, puncte forte în strategia de electrificare a mărcii. PEUGEOT va oferi cea mai extinsă gamă de automobile electrice dintre toate mărcile importante din Europa. Marca s-a angajat să ofere o versiune electrică a fiecărui model din gamă până în 2025 și să devină o marcă 100% electrică în Europa până în 2030.

Stellantis Pro One

Creșterea numărului de zone cu emisii reduse, o distanță medie parcursă de mai puțin de 200 km pe zi, costuri de exploatare reduse, confort la volan: pentru profesioniști, trecerea la vehicule 100% electrice devine o alegere evidentă. Noua gamă de vehicule utilitare ușoare PEUGEOT 100% electrice este mai eficientă, fără compromisuri în ceea ce privește performanțele. Iar pentru ca afacerile să se desfășoare mai ușor, PEUGEOT oferă o gamă completă de contracte de întreținere și servicii pentru o perioadă de până la 8 ani și 200.000 km.

E-PARTNER propune un design actualizat, mai multă plăcere de a conduce și mai multă siguranță, autonomie de până la 330 km cu emisii zero, pompă de căldură pentru un confort maxim și îmbunătățirea eficienței. Noul PEUGEOT E-EXPERT face încă un pas spre excelență în serviciul profesioniștilor, cu design reînnoit, eficiență îmbunătățită, conectivitate de ultimă generație și sisteme de asistare pentru şofer mai sofisticate. Vehiculul comercial compact își păstrează în continuare robustețea, versatilitatea și plăcerea de a conduce care au făcut din el un succes în rândul profesioniștilor. Noul E-EXPERT oferă acum o autonomie de până la 350 km (ciclul WLTP este în curs de certificare). Datorită bateriei amplasate sub podea, care nu are niciun impact asupra capacității de încărcare sau a volumului, autovehiculul păstrează capacitatea și versatilitatea care l-au consacrat. Are un volum util de până la 6,6 m³, o sarcină utilă de 1.263 kg și o capacitate de tractare de 1.000 kg.

În fine, cu motorul său 100% electric de 200 kW/270 CP și o autonomie fără precedent de până la 430 km, PEUGEOT E-BOXER intră într-o nouă eră. Cu un confort la volan și o siguranță care stabilesc noi standarde în categoria sa, noul E-BOXER este mai mult ca oricând aliatul ideal pentru profesioniștii preocupați de performanță și libertate de mișcare. Noul E-BOXER oferă performanțe electrice excepționale, păstrând în același timp calitățile
care l-au consacrat pe piața europeană. Instalarea bateriei în partea inferioară a caroseriei autovehiculului menține volumul de încărcare, care poate ajunge la 17 m³, pentru o sarcină utilă de până la 1.500 kg. Această configurație înseamnă, totodată, că noul E-BOXER se pretează perfect la gama extinsă de conversii solicitate de numeroși clienți profesioniști.

Gama Opel LCV

Opel va introduce noile generații de vehicule comerciale ușoare (LCV) de dimensiuni compacte (Combo), medii (Vivaro) și mari (Movano). Fiecare model va avea un design exterior nou și un habitaclu reproiectat, în timp ce versiunile electrice pe baterii vor continua să ofere o autonomie de conducere de top în clasa lor. În plus, marca germană a anunțat că noul Movano va fi disponibil și ca vehicul cu pile de combustie pe bază de hidrogen în viitorul apropiat.

Stellantis Pro One

Viitoarele modele de vehicule comerciale ușoare ale mărcii cu Blitz vor fi recunoscute imediat datorită noii interpretări specifice LCV a zonei frontale cu Opel Vizor, cunoscută de la cele mai noi vehicule de pasageri Opel. În plus față de designul exterior, interioarele noilor Opel Combo, Vivaro și Movano au fost supuse unei evoluții suplimentare. Punctele de atracție ale habitaclurilor modernizate vor include noile sisteme de infotainment wireless compatibile cu Apple CarPlay și Android Auto, prevăzute cu ecrane tactile color cu dimensiuni de până la 10″.

Versiunile electrice pe baterii ale noilor Opel Combo, Opel Vivaro și Opel Movano vor continua să ofere o utilizare fără compromisuri, similară cu cea a variantelor cu motor termic. Prin urmare, datorită tehnologiilor de ultimă generație pentru baterii și a perfecționărilor, cum ar fi eficiența îmbunătățită în continuare a grupului motopropulsor, toate cele trei modelele vor continua să ofere o autonomie de top în clasa lor, fără emisii locale.

Noua gamă de vehicule comerciale ușoare Opel va prelua toate punctele forte ale predecesorilor săi. În plus, vor fi disponibile în diferite lungimi, înălțimi și tipuri de caroserie ca să răspundă tuturor cerințelor profesionale și își vor menține volumele de încărcare, sarcinile utile și capacitățile de tractare. Opel va dezvălui în următoarele săptămâni mai multe detalii despre fiecare linie de vehicule în parte.

Acestea sunt însă numai câteva dintre noutăți. Prezentări complete ale noilor modele veți regăsi atât pe www.floteauto.ro, cât și în numerele viitoare ale revistei.

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, octombrie 2023)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Test VOLKSWAGEN AMAROK. ”Careu” de provocări

Clienții DKV Mobility pot accesa 10.000 de Superchargers Tesla

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ID. Buzz GTX
Vehicule comerciale uşoare

ID. Buzz GTX. Superlativ absolut

Volkswagen Vehicule Comerciale a prezentat, cu ocazia conferinței sale anuale, cel mai...

Transporter
Vehicule comerciale uşoare

Noul VW Transporter. Instrumentul perfect

Noul Transporter va fi lansat pe piața germană la începutul anului 2025,...

Farizon
Vehicule comerciale uşoare

Farizon intră pe piața din România

Grupul maghiar AutoWallis a anunțat că va reprezenta pe piața din România...

Mercedes-Benz
Vehicule comerciale uşoare

Mercedes-Benz Vans. Inteligente, interactive, confortabile

Mercedes-Benz Vans și-a înnoit familia de vehicule comerciale cu noile versiuni Vito...