Sondaj. 7 din 10 şoferi au pierdut controlul maşinii cel puţin o dată

Potrivit unui sondaj realizat la începutul lunii decembrie, 7 din 10 şoferi români au pierdut controlul maşinii cel puţin o dată, derapând pe gheaţă sau zăpadă. Un motiv ar putea fi şi faptul că circa 3 din 10 români au plecat la drum în afara localităţii iarna, chiar dacă autorităţile emiseseră avertizări de vreme rea.
vreme rea

Astfel, întrebaţi dacă au pierdut vreodată controlul autovehiculului pe gheaţă sau pe zăpadă, 67% dintre participanţii la sondaj au răspuns cu ”da”, reuşind însă să redreseze maşina fără niciun incident, în timp ce 4% au derapat şi în urma acestui lucru au fost implicaţi într-un accident uşor (doar cu pagube ale maşinii, fără victime).

foto1De asemenea, 3 din 10 participanţi la sondaj au plecat la drum în afara localităţii iarna, chiar dacă autorităţile emiseseră avertizări de vreme rea şi recomandaseră şoferilor să nu circule. Mai mult decât atât, 8% dintre şoferi au declarat că au rămas, la un moment dat, blocaţi cu maşina în viscol, în afara localităţii, pentru câteva ore, iar 1% pentru mai mult de o zi.

foto2

 

foto3Cu toate acestea, în ceea ce priveşte măsurile de pregătire a maşinii pentru iarnă, şoferii români cunosc unele recomandări importante. Astfel, 79% dintre participanţii la sondaj au declarat că îşi duc maşina în service pentru o verificare tehnică a acesteia, înainte de a începe vremea friguroasă, 94% folosesc anvelope de iarnă (sau all season) în sezonul rece, iar 64% ţin în maşină o lopată şi/sau nisip/sare pentru cazurile în care rămân înzăpeziţi. De asemenea, întrebaţi dacă iarna adoptă un alt stil de condus decât de obicei, 92% au afirmat că îşi iau mai multe măsuri de precauţie.

Nu în ultimul rând, 76% curăţă complet de zăpadă toate geamurile, oglinzile, farurile şi stopurile, precum şi toată zăpada de pe maşină înainte de a pleca la drum. Cu toate acestea, 22% nu îşi fac timp să îndepărteze complet toată zăpada de pe autovehicul şi curăţă complet doar geamurile, luminile şi oglinzile.

foto4Întrebaţi care cred că este cea mai importantă măsură de condus pe care trebuie să o adopte iarna, 66% au precizat că trebuie să adapteze viteza la condiţiile de drum în permanenţă, iar 23% – să utilizeze frâna de motor mai mult decât de obicei.

foto51 din 10 participanţi la sondaj (10%) a declarat că i s-a întâmplat să aţipească la volan. De asemenea, 14% dintre respondenţi nu poartă centura de siguranţă atunci când conduc în oraş, iar 5% aleg să nu poarte centura pe drumurile din afara localităţilor.

foto6

65% dintre pietoni traversează neregulamentar

Sondajul desfăşurat în cadrul campaniei „IARNA, LA VOLAN!” a inclus şi câteva întrebări care au vizat comportamentul pietonilor. Conform rezultatelor, 27% dintre respondenţi au alunecat la un moment dat pe gheaţă/ zăpadă şi au căzut pe carosabil, pentru 9% dintre aceştia un astfel de incident fiind ceva frecvent.

De asemenea, 65% dintre pietoni traversează neregulamentar: 58% fac acest lucru ocazional, iar 7%, zilnic.

Nu în ultimul rând, aproape jumătate dintre pietoni sunt atenţi la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă, fie scriind mesaje, fie jucându-se sau desfăşurând alte activităţi: 40% fac acest lucru ocazional, însă 6% fac acest lucru foarte des.

În perioada 12 – 18 decembrie, Generali Romania a realizat campania naţională de prevenţie şi siguranţă rutieră ”Iarna la volan!”, cu sprijinul APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor. În cadrul acesteia a fost lansat şi un sondaj menit sş reflecte gradul de informare al şoferilor cu privire la condusul pe timp de iarnă, la care au participat 5.269 de respondenţi, dintre care 4.959 de şoferi.

54% dintre participanţii la sondaj au avut vârsta cuprinsă între 18-25 de ani, 22% – între 26-34 de ani, 21% – între 35-55 de ani, iar 3% au avut peste 55 de ani. 77% dintre participanţi au fost bărbaţi.

Dintre şoferii care au participat la sondaj, 47% au carnet de peste 5 ani, 23% conduc de 1-3 ani, 16% deţin carnetul de mai puţin de un an, iar 13% conduc deja de 3-5 ani. De asemenea, 76% dintre respondenţi au declarat că şofează zilnic, 17% conduc de câteva ori pe săptămână, 5% de câteva ori pe lună, iar 2% mai rar de o dată pe lună.

 

 

Adaugati comentariu