Şomajul tehnic se va prelungi până la 1 iunie

Şomajul tehnic va fi prelungit până la 1 iunie pentru toţi cei afectaţi de epidemia Covid-19, iar după această va fi menţinut doar pentru câteva domenii, precum industria de spectacole, a precizat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Amânarea ratelor

„Şomajul tehnic se va prelungi cu siguranţă până la 1 iunie pentru toate domeniile acoperite şi acum, iar de la 1 iunie, doar pentru câteva. (…) Toţi cei care vor şi doresc să solicite acest sprijin o vor putea face până la începutul lunii iunie, după care va fi canalizat pe câteva domenii, iar restul măsurilor guvernului vor fi pentru revenirea în activitate”, a spus Violeta Alexandru.

Aceasta a precizat că prelungirea va fi propusă în şedinţa de Guvern de astăzi, urmând ca de la 1 iunie să beneficieze de şomaj tehnic câteva domenii, precum industria de spectacole.

În legătură cu măsurile care se vor lua după 1 iunie, ministrul Muncii a susţinut că este vorba de acoperirea unei părţi din costul salarial, între 35% şi 45%, pentru o perioadă de trei luni, în sumă fixă, dar această măsură încă se discută cu sindicatele şi patronatele.

Potrivit ministrului Muncii, pentru cele două săptămâni din luna martie, sumele pentru şomajul tehnic au fost achitate integral, iar până la sfârşitul lunii mai se vor face toate plăţile pentru aprilie.

Potrivit datelor centralizate de Inspecţia Muncii, numărul contractelor de muncă suspendate de la instituirea stării de urgenţă şi până joi era de 891.091, a doua zi consecutivă de scădere. Dintre acestea, 260.338 de contracte suspendate erau din Industria prelucrătoare, 157.746 din Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 112.952 din Hoteluri şi restaurante.

Pe de altă parte, numărul contractelor de muncă încetate de la instituirea stării de urgenţă (16 martie) a înregistrat miercuri un nou maxim, de 349.705 de astfel de contracte. Lucrătorii cu contracte de muncă încetate nu beneficiază de şomajul tehnic suportat de stat.

 

CITEŞTE ŞI:

Afacerile din comerţul auto-moto, în scădere cu 3,1% în primul trimestru

Uzina din Fremont a primit OK pentru redeschidere. Victorie Tesla!

Legea privind starea de alertă a fost adoptată. Intrarea în vigoare, discutabilă

 

Adaugati comentariu