Soluţionarea online a litigiilor dintre consumatori şi comercianţi

Comisia Europeană a lansat încă din februarie 2016, o platformă care le permite consumatorilor şi comercianţilor să-şi rezolve online litigiile având ca obiect produse sau servicii achiziţionate pe internet.
ANAF

Platforma de soluţionare online a litigiilor (SOL) pune la dispoziţia consumatorilor şi a comercianţilor o modalitate de a rezolva litigii legate de cumpărături efectuate pe internet atât din propria ţară, cât şi din străinătate.

Mai exact, litigiile sunt înaintate unor organisme de soluţionare alternativă a litigiilor (entităţi SAL) înregistrate pe platformă. Acestea sunt selectate de statele membre după anumite criterii de calitate şi comunicate apoi Comisiei.

Vera-Jourova-floteautoDe cele mai multe ori, consumatorii care au probleme când fac cumpărături online nu depun reclamaţii, crezând că procedurile durează prea mult şi că şansele de rezolvare sunt mici. Platforma de soluţionare online a litigiilor este un instrument inovator care le va permite atât consumatorilor, cât şi comercianţilor să economisească timp şi bani. Astfel, consumatorii vor avea mai multă încredere să cumpere pe internet, iar întreprinderile vor fi încurajate să vândă peste hotare, aspecte care vor dezvolta piaţa digitală unică a Europei”, a explicat Vera Jourova, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen.

Principalele caracteristici ale platformei:

  • Este uşor de utilizat şi poate fi accesată de pe toate tipurile de dispozitive. Consumatorii pot completa formularul de reclamaţie pe site, în trei etape simple.
  • Le oferă utilizatorilor posibilitatea de a parcurge online întreaga procedură de soluţionare.
  • Este multilingvă. În plus, include un serviciu de traducere care facilitează rezolvarea litigiilor între părţi din ţări diferite.

Cazurile sunt soluţionate, în medie, în maximum 90 de zile. Pentru consumatorii europeni care au recurs la acest tip de proceduri, experienţa pare să fi fost mai degrabă pozitivă: 70 % dintre aceştia s-au declarat mulţumiţi de modul în care le-a fost tratată reclamaţia. Platforma propune modalităţi alternative prin care consumatorii îşi pot soluţiona litigiile. Ea nu va înlocui posibilitatea de a apela la instanţe, procedură care este însă, de obicei, mai costisitoare şi mai lungă. Doar 45 % dintre consumatori sunt mulţumiţi de modul în care instanţele le-au soluţionat reclamaţiile.

Comercianţii vor avea, la rândul lor, de câştigat dacă utilizează noua platformă, deoarece procedurile de soluţionare alternativă a litigiilor le vor permite să evite cheltuieli de judecată substanţiale şi să menţină relaţii bune cu clienţii.

Temeiul juridic pentru instituirea platformei de soluţionare online a litigiilor este Regulamentul privind soluţionarea online a litigiilor în materie de consum, care descrie principalele funcţii ale platformei, precum şi etapele prin care trece o reclamaţie transmisă prin intermediul acesteia. Regulamentul se bazează pe Directiva privind soluţionarea alternativă a litigiilor în materie de consum, care vizează garantarea accesului consumatorilor la mecanisme alternative de soluţionare a litigiilor contractuale cu comercianţii.

 

 

Adaugati comentariu