Ce a făcut industria auto cu ajutoarele de stat

Patru companii din industria auto au demarat, în urmă cu câţiva ani, cinci proiecte pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie, în valoare de 271,77 mil. euro. Statul le-a acordat un ajutor financiar de 82,5 mil. euro, iar locurile de muncă nou create vor depăşi 2.300 de posturi.energia electrică

În anii 2015 şi 2016, cinci proiecte pentru industria auto, în valoare totală de 271,77 milioane de euro, au primit, pentru dezvoltare, ajutoare investiţionale prin intermediul HG 807/2014 privind schema de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor majore în economie.

Companiile care beneficiază, în total, de aproximativ 82,54 milioane de euro sunt Robert Bosch, filiala gigantului germen Bosch (două proiecte), Automobile Dacia, Leoni Wiring Systems şi Pirelli Tyres. Împreună şi-au asumat şi crearea a 2.320 de noi locuri de muncă.

 

CITEŞTE ŞI: 

Dacia Sandero – un nou record absolut!

Dacia lansează echiparea Ultimate. Ce modele o vor primi?

 

Robert Bosch

Pentru unul dintre proiectele dezvoltate de Bosch la fabrica de componente electronice de la Jucu (jud. Cluj), compania germană a creat deja 514 locuri de muncă, iar până în 2021 va mai angaja încă 109 persoane. Valoarea totală a proiectului de investiţii este de 32,25 milioane de euro, compania primind de la stat suma de 14,36 milioane de euro.

Pentru cel de-al doilea proiect de la Jucu, Bosch a creat 145 de locuri de muncă, urmând să le completeze cu alte 309 posturi. Proiectul de investiţii este în derulare, valoarea sa totală, conform acordului de finanţare, fiind de 96,48 de milioane de euro. Ajutorul de stat se va ridica la 21,48 milioane de euro.

Bosch este prezent pe piaţa din România de aproximativ 25 de ani şi numără peste 6.500 de angajaţi în cinci entităţi. În anul 2017, Bosch a înregistrat un volum de vânzări de 416 milioane de euro pe piaţa din România. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

Pirelli Tyres

La rândul său, Pirelli Tyres va realiza investiţii de 124,2 mil. euro în centrul industrial din Slatina, până în 2021. Valoarea ajutorului de stat este de 28,58 mil euro. Proiectul se află în derulare, dar grupul a creat deja cele 530 de locuri de muncă asumate prin acordul de finanţare încheiat cu Guvernul de la Bucureşti. Investiţiile vizează extinderea suprafeţei fabricii de la 210.000 mp la 260.000 mp.

Planul mai implică şi dezvoltarea zonei de producţie dedicată sporturilor cu motor, incluzând o unitate de producţie pentru campionatul de Formula 1, care va funcţiona ca back-up pentru principala fabrică Pirelli destinată Formulei 1, din Turcia.

Citiţi articolul integral pe www.autoexpertindustry.ro

 

Adaugati comentariu