Advertisement

înmatriculare
Home Administrare flote Juridic Simplificarea procedurilor de înmatriculare a autovehiculelor

Simplificarea procedurilor de înmatriculare a autovehiculelor

Procedurile de înmatriculare a autovehiculelor vor fi simplificate, potrivit unui Ordin al ministrului Afacerilor Interne publicat în Monitorul Oficial, a anunțat Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Astfel, la data de 11.08.2020, a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 725 – O.M.A.I, nr. 120/2020 pentru modificarea si completarea O.M.A.I. nr. 1501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarii autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor.

Potrivit DRPCIV, modificările aduse actului normativ fac parte dintr-o serie de intervenții necesare în vederea debirocratizării serviciilor publice pe măsura creșterii gradului de digitalizare în Romania.

Simplificarea procedurii de înmatriculare consta în:

– Posibilitatea înmatriculării unui vehicul nou de catre operatorul economic care are ca obiect de activitate vânzarea vehiculelor noi, în numele cumpărătorului în baza unui contract de mandat încheiat între aceștia.

– Eliminarea unor documente pentru următoarele operatiuni: duplicat al certificatului de inmatriculare (cartea de identitate a vehiculului), înmatriculare/transcriere (fișa).

– Crearea premiselor pentru furnizarea serviciilor online la operatiunile: eliberare duplicat certificat de înmatriculare, radiere din oficiu, pastrare combinatie numar de înmatriculare.

– Procedurarea unor activitati care nu erau prevazute în varianta anterioară a acestui ordin (duplicat placa cu număr de înmatriculare,păstrare combinație număr de înmatriculare).

– Instituirea verificării conformității plăcilor cu număr de înmatriculare pentru care deținătorul și-a exprimat optiunea de pastrare, cu standardele In vigoare si calitatea acestora.

– Stabilirea unei perioade determinate In care poate fi solicitata atribuirea unei combinatii pastrate a numarului (1 an), precum si posibilitatea prelungirii acestei perioade.

– Extinderea sferei solicitantilor care pot beneficia de autorizatii de circulație pentru probe.

– Clarificarea situatiei categoriilor de vehicule supuse înregistrarii la nivelul primarului localitatii prin armonizarea cu prevederile actului normativ de rang superior.

– Stabilirea unui flux de autorizare provizorie limitata la 5 zile, pentru vehiculele care nu prezinta documente anterioare – în original, perioada ce poate fi prelungită până la 90 de zile numai cu obținerea unei certificări a identitatii de la autoritatea competenta (RAR).

„Recomandăm solicitanţilor serviciilor publice să consulte listele documentelor necesare pe operaţiuni de înmatriculare, transcriere, radiere, autorizare provizorie, eliberare duplicat, etc., publicate pe site-ul www.drpciv.ro, înainte de prezentarea la sediile acestora în vederea depunerii documentelor”, arată reprezentanții DRPCIV.

 

CITEȘTE ȘI:

Drumul Expres Ploieşti – Găeşti. Cine va realiza studiul de fezabilitate

Șoferii vor putea prezenta polița RCA și în variantă electronică. Proiect

Starea de alertă este prelungită din 16 august pentru încă 30 de zile

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

antidrog
JuridicSiguranţă rutieră

Guvernul modifică Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Testele antidrog și returnarea permiselor

În ședința de joi, Guvernul va modifica Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa...

PPE
Juridic

PPE intenționează să revizuiască interdicția privind vânzările de vehicule termice din 2035

Cel mai mare și mai vechi grup parlamentar din Parlamentul European, Partidul...

încărcare
Juridic

Noile obiective obligatorii pentru instalarea punctelor de încărcare

Utilizatorii mașinilor de companie și șoferii utilitarelor ușoare ar trebui să își...