Încet dar sigur, România a devenit în ultimii ani un punct-cheie al investiţiilor pe harta europeană, demn de luat în calcul pentru investiţiile „greenfield” sau de extindere a capacităţilor de producţie şi servicii. Pe lângă domeniul IT, care an de an înregistrează creşteri semnificative, şi industria auto dovedeşte că poate fi unul dintre motoarele stabile de dezvoltare a economiei româneşti.
„Majoritatea companiilor active în industria auto şi pe care Noerr le-a consiliat şi-au dezvoltat activitatea sau au planuri concrete de creştere a capacităţilor de producţie”, spune Rusandra Sandu, avocat Partener Noerr.
Trendul se înscrie în completarea cerinţelor pieţei automotive de a reduce costurile de producţie într-un climat puternic dominat de competitivitate şi eficienţă sporită. România rămâne astfel în topul alegerilor companiilor multinaţionale, când acestea iau decizii cu privire la lărgirea business-urilor sau relocarea capacităţilor de producţie în baza presiunii costurilor.
Companiile sprijinite de Noerr au parcurs analize complexe pentru alegerea locaţiei optime pentru investiţie.
Ştim că printre punctele forte luate în considerare pentru alegerea României se numără procesul relativ facil de implementare – din perspectivă corporate – a unui business nou în România, nivelul scăzut de impozitare în comparaţie cu alte state ale UE şi forţa de muncă – încă – ieftină la un nivel tot mai crescut de competitivitate al angajaţilor”, adaugă Rusandra Sandu.
Unul dintre factorii cheie în cadrul procesului de selectare a locaţiei îl reprezintă sprijinul financiar pe care autorităţile sunt dispuse să îl aloce pentru atragerea investiţiilor, sub forma ajutorului de stat. Astfel, începând din 2008, prin intermediul schemelor de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie, respectiv pentru crearea locurilor de muncă, au fost aprobate finanţări pentru proiecte de investiţii în valoare totală de 1.630 milioane euro (cheltuieli eligibile şi neeligibile) totalizând un ajutor de stat de aproximativ 588 milioane euro.
Sectorul auto conduce detaşat în topul domeniilor finanţate, mai mult de 50% din proiectele aprobate fiind implementate de companii din acest domeniu.
Companii precum Daimler, Bosch Rexroth, Leoni Wiring, Continental şi Valeo sunt doar câteva dintre cele care au crezut în posibilitatea de a primi finanţări nerambursabile de până la 50% din totalul valorii investiţiei realizate.
Prin practicile de „greenfield'”şi „state aid” pe care le-a dezvoltat în ultimii ani pentru segmentul automotive, prin intermediul serviciilor integrate ‘legal, tax & finance’ precum şi în cadrul automotive group, Noerr promovează continuu schemele de ajutor de stat în rândul clienţilor săi”, arată Iulian Sorescu, Partener şi Consultant Financiar Noerr.
În momentul de faţă, companiile active în producţie pot depune cereri pentru obţinerea ajutoarelor de stat, pentru proiecte de investiţie cu o valoare de minim 10 mil. euro, dar pot beneficia de ajutor de stat până la 50% din valoarea cheltuielilor eligibile (construcţii şi echipamente de producţie).
În mod similar, companiile care creează locuri de muncă pot beneficia de acelaşi procent de finanţare din costurile salariale pentru o perioadă de doi ani. Bugetul schemelor de ajutor de stat este în curs de revizuire, dorinţa autorităţilor fiind de a-l creşte de la 600 mil. euro la 870 mil. euro pentru atragerea de investiţii productive, respectiv 600 mil. euro pentru crearea de locuri de munca. Bugetele sunt valabile pentru perioada 2015-2020.
Avem parteneri care în perioada următoare îşi vor mări capacităţile de producţie, unele dintre ele îndeplinind criteriul minim de 10 mil. euro pentru a beneficia de ajutor de stat. Sperăm că industria auto la nivel global va menţine trendul ascendent şi că România va şti să absoarbă aceste investiţii. În ultimii ani furnizorii de componente au fost cei care s-au dezvoltat puternic. Ceea ce pare a lipsi din peisaj este intrarea pe piaţă a unui al treilea producător de autovehicule. – un lucru de dorit şi, cel mai probabil, un „boost” semnificativ pentru industria auto din România”, conchide Iulian Sorescu.
Comentați?