Advertisement

leasing financiar
Home Finanţare Leasing financiar Segmentul auto, preferatul finanţatorilor în leasing financiar

Segmentul auto, preferatul finanţatorilor în leasing financiar

Piaţa de leasing financiar a înregistrat, la finele lui 2014, un volum total nou finanţat în valoare de 1,32 miliarde euro. Avansul de 7% a fost susţinut de segmentul autoturismelor şi vehiculelor comerciale, care a consemnat o creştere de 14%, pînă la 1,001 miliarde de euro.

Companiile de leasing au finanţat anul trecut achiziţia de bunuri în valoare de 1,3 miliarde de euro, cu 7% peste nivelul din 2013, potrivit datelor asociaţiei societăţilor financiare – ALB, care reprezintă 89% din piaţa românească de profil.
Distribuţia pe tipuri de active finanţate a fost următoarea: autoturisme şi vehicule comerciale – 76% (1,001 miliarde de euro), echipamente – 21% (282 milioane euro) şi imobiliare – 3% (41 milioane euro) imobiliare.

La nivelul volumelor noi finanţate, vehiculele au marcat un avans de 14%, iar ca şi pondere în totalul finanţărilor se remarcă o creştere de 5%, faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

Pe categorii de vehicule, se evidenţiază o creştere de 7% în finanţarea vehiculelor comerciale grele, în detrimentul finanţării vehiculelor comerciale usoare, în scădere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Autoturismele reprezintă, încă, o pondere majoritară de 51% din totalul volumului nou finanţat în domeniul vehiculelor.

Felix-Daniliuc-floteautoSuntem multumiţi de faptul că piaţa de leasing continuă să îşi consolideze gradual rezultatele, în anul 2014 înregistrând o creştere de 7% faţă de 2013. Avansul pieţei din acest an trebuie privit în ansamblul anilor de criză. Putem vorbi astfel, despre o stabilizare şi o consolidare a pieţei, adaptată contextului economic existent şi impredictibilităţii măsurilor fiscale şi legislative ale ultimilor ani. Începând cu 2009, aşa cum am observat, volumele finanţate s-au stabilizat în jurul unei valori medii anuale de 1.300 milioane euro”, a explicat Felix Daniliuc, preşedintele Raiffeisen Leasing şi preşedintele ALB.

Mai puţine echipamente pentru service-uri

În comparaţie cu 2013, la finalul anului trecut a fost înregistrată o creştere a finanţării echipamentelor agricole de la 23% la 26%, o tendinţă similară observîndu-se şi în ceea ce priveşte finanţarea echipamentelor destinate industriei de prelucrare a lemnului (creştere de la 4% la 5%), a echipamentelor medicale (de la 5% la 6%) şi a celor din industria alimentară (de la 5% la 7%).

Pe de altă parte, ponderea finanţării echipamentelor destinate altor industrii a fost în scădere, fapt înregistrat şi pe segmentul service-urilor auto, unde s-a consemnat o contracţie de la 3% la 1%.

Piaţa totală a echipamentelor a crescut anul trecut, dar pe leasing a înregistrat o scădere pentru că aceia care au avut nevoie de finanţări pentru acest segment au accesat fonduri europene în detrimentul leasingului. Cu fiecare an care trece se accesează tot mai multe fonduri, care sunt mai eficiente decât leasingul, dar nu neapărat mai ieftine”, consideră Răzvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing.

La rîndul său, Felix Daniliuc precizează că leasingul are un avantaj pe co-finanţare în faţa creditului bancar, întrucât activele luate în proprietate sunt bine analizate, iar în caz de dificutate a clientului, compania finanţatoare are experienţă şi instrumente specifice de a recupera bunurile şi a le valotifica.

„Trebuie să acceptăm că leasingul optimizează ca formulă de finanţare un astfel de montaj financiar. Noi ştim ce fel de active luăm în proprietate, ştim ce se poate face cu acel aciv. În caz de dificultăţi ale clientului, companiile de leasing au un beneficiu pentru că ştiu cum să recupereze şi cum să vândă”, a spus Felix Daniliuc.

Clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (97%) din totalul finanţărilor, urmaţi de persoanele fizice (2%) şi de sectorul public (1%). Majoritatea persoanelor juridice care apelează la leasing financiar ca sursă de finanţare a achiziţiilor necesare activităţii lor economice o reprezintă IMM-urile. Parteneriatul public-privat înscrie o pondere de doar 1% indicând lipsa de apetit a autorităţilor publice pentru acest model de finantare a proiectelor de investiţii la nivel naţional.

Numărul vehiculelor reposedate, în scădere

În ceea ce priveşte contractele terminate anticipat cu bunuri recuperate, piaţa de profil a înregistrat o creştere de 2% pe segmentul echipamentelor, la 30 de milioane de euro, însă numărul celor reposedate a scăzut cu 36%, la 331 unităţi. Pe segmentul auto, numărul vehiculelor reposedate s-a redus cu 45%, la 1.682 vehicule, valoarea contractelor încheiate anticipat scăzând cu 18%, la 23,5 milioane de euro.

segmentul-auto-preferatul-finantatorilor-leasing-financiar-floteauto
Pentru autoturisme şi vehicule comerciale finanţările în leasing financiar au depăşit 1 miliard de euro

Durata de finanţare cel mai des întâlnită este de 4-5 ani (31%), urmată de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (8%), 1 an (4%) şi 7-15 ani (4%). Această ultimă perioadă este caracteristică finanţării sectorului imobiliar.

Cea mai mare cotă de piaţă este înregistrată de firmele de leasing financiar subsidiare băncilor, cu 75% din total, urmat de cele captive producătorilor cu 20% şi de companiile de leasing financiar independente, cu 5%.
Avans de 10% în 2015

Potrivit preşedintelui ALB, reprezentanţii pieţei se aşteaptă la un avans al industriei de circa 10%, într-un ritm de consolidare.

Piaţa are în continuare teren de recuperat şi vom vedea, cel mai probabil, continuarea dinamicii de crestere şi în 2015 deoarece potenţial există, prin nevoia de investiţii actuală de la nivelul economiei”, a punctat Felix Daniliuc.

Acesta consideră în acelaşi timp că leasingul financiar are potenţial de creştere, având în vedere că deţine o pondere de 1,8% din PIB, mai mică faţă de nivelul de 3%-4% – înregistrat în regiune.

(Articol publicat în revista Flote Auto, martie 2015)

 

 

%s Comentariu

  • Fondurile nu sunt neaparat mai ieftine. Are dreptate acel director diaconescu razvan. Fondurile nu sunt mai ieftine, sunt gratuite. Adica nu le mai retunezi, ma rog daca nu esti gainar precum acesti directori de firme de leasing si nu te obliga dna sau ue sa dai banii inapoi. Atunci sunt ale dracu de scumpe. Toti gainarii isi dau cu parerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

autovehicule
Leasing financiar

Aproape 47.000 de vehicule au fost finanțate, anul trecut, în leasing financiar

Finanțările noi de vehicule în leasing financiar au rămas pe creștere și...

eBCR Leasing
Leasing financiar

eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar pentru microîntreprinderi, disponibilă 100% online

BCR Leasing lansează eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar...