Advertisement

finantelor-aparatele-taxat-taximetre-ar-trebui-modificate-inregistrarea-bacsisului-floteauto
Home Administrare flote Fiscalitate Finanţe: Aparatele de taxat de pe taximetre ar trebui modificate pentru înregistrarea bacşişului

Finanţe: Aparatele de taxat de pe taximetre ar trebui modificate pentru înregistrarea bacşişului

Guvernul a adoptat, printr-o ordonanţă de urgenţă, prevederea ca sumele pe care clienţii le lasă bacşiş să fie înregistrate pe bon fiscal separat şi să fie impozitate cu 16%, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„OUG introduce unele prevederi pentru definirea sumelor încasate în plus sub formă de bacşiş în vederea evidenţierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării acestora. (…) Diferenţa între serviciul prestat şi dorinţa clientului de a recompensa serviciile prestate — această sumă se va bate pe bon fiscal separat şi se impozitează cu 16%„, a spus Teodorovici, citat de Agerpres.

finantelor-aparatele-taxat-taximetre-ar-trebui-modificate-inregistrarea-bacsisului-floteauto
În cazul taximetriei, se vor emite două bonuri fiscale: unul pentru costul cursei, altul pentru taxarea bacşişului

Ministrul a adăugat că suma rezultată din bacşiş „poate rămâne la dispoziţia angajatorului, care poate dispune fie păstrarea ei şi suportarea din aceasta a unor costuri pe care le are în mod curent, fie să fie distribuită către angajaţi pentru a-i stimula”.

Potrivit lui Teodorovici, salariatul are obligaţia, când se prezintă la locul de muncă, să îşi înregistreze veniturile aflate asupra sa în registrul ţinut separat de către angajator.

„În cazul în care sunt sume identificate asupra sa, se aplică amendă„, a mai spus ministrul Finanţelor, precizând însă că, în situaţia în care un angajat ascunde asupra sa bani, „angajatul ANAF nu îl poate forţa” să arate aceste sume.

Referitor la reglementarea situaţiei bacşişului lăsat după o cursa cu taxiul, Teodorovici a explicat că şi în acest caz se vor emite două bonuri fiscale: unul pentru costul cursei, altul pentru taxarea bacşişului.

„Taxiul are aparatul de marcat şi poate să marcheze diferenţa”, a susţinut ministrul, adăugând că aparatele de taxat din taximetre ar putea fi modificate, „astfel încât să permită şi o astfel de taxare a bacşişului lăsat de client”.

De asemenea, ministrul Finanţelor a precizat că, în perioada următoare, inclusiv în timpul minivacanţei de 1 Mai, „controalele se vor intensifica„.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

acciza
CarburanţiFiscalitate

Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatori și distribuitori

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin...

Mini
Fiscalitate

Mini, în centrul negocierilor dintre BMW și Comisia Europeană privind suprataxele vamale

Mini, marca britanică BMW își prezintă argumentele în fața Comisiei Europene pentru...

Decontul precompletat de TVA
Fiscalitate

Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA. Opinie EY România

Decontul precompletat RO e-TVA a generat multă efervescență în spațiul public, așa...