Se schimbă modul de calcul al taxelor de drum. Pentru autoturisme, rovinieta se va scumpi din 2026

Ministerul Transporturilor va modifica modul de calcul al taxelor de drum, după principiul ”poluatorul plătește”. Astfel, pentru autoturisme, rovinieta va fi diferențiată în funcție de clasa EURO a mașinii și majorările vor fi aplicate începând din 2026.rovinieta

În prezent, pentru plata rovinietei, vehiculele din România sunt clasificate în functie de tipul vehiculului (de marfa/în funcție de MTMA (masa totala maximă autorizată) și numărul de axe sau de pasageri/ în funcție de numărul de locuri). Vehiculele sunt clasificate astfel: Categoria A pentru autoturisme și Categoriile B – H pentru vehicule mai mari și specializate inclusiv autobuze, vehiculele comerciale și vehicule grele.

Noua rovinietă prevede taxarea tuturor vehiculelor în conformitate cu clasa EURO în care sunt încadrate, care se bazează pe nivelul emisiilor, astfel cum este acesta menționat în cartea de identitate a vehiculului.

Conform proiectului Minsiterului Transporturilor, configurația schemei tarifare pentru noua rovinietă se va întemeia pe principiul „Poluatorul Plătește” („Polluter Pays Principle”), ceea ce înseamnă că tariful cel mai avantajos din punct de vedere economic va fi aplicat în cazul vehiculelor al căror motor este cel mai nepoluant, producând așadar cel mai scăzut nivel de emisii în raport cu Clasa Euro în care se încadrează.

  • Vehiculele din Clasa Euro VI vor face obiectul celor mai scăzute tarife;
  • Vehiculele din Clasa Euro V vor face obiectul unui tarif mai mare față de cel aplicat în cazul Clasei Euro VI;
  • Vehiculele din Clasa Euro IV vor face obiectul unui tarif mai mare față de cel aplicat în cazul Clasei Euro V;
  • Vehiculele din Clasele de emisii Euro III, Euro II și Euro I vor face obiectul unor tarife care cresc în mod progresiv.

Potrivit proiectului Ministerului Transporturilor, în cazul autoturismelor, rovinieta va fi achitată tot în funcție de timp (o săptămână, o lună, un an), însă va fi diferențiată în funcție de norma de poluare a mașinii.

De exemplu, pentru autoturismele Euro VI, rovinieta cu valabilitate de 1 an va crește în 2026, de la 28 de euro, în prezent, la 38,98 de euro. Ulterior, nivelul acesteia va urca, gradual, la aproximativ 46,47 euro în 2035.

Pentru autovehiculele comerciale ușoare de marfă Euro 6, taxa de drum cu valabilitate de 1 an va crește în 2026, de la 96 de euro, în prezent, la 133,64 de euro. Ulterior, nivelul acesteia va urca, gradual, la aproximativ 159,34 euro în 2035.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Măsuri pentru facilitarea accesului în PTF Racovăț, între România și Ucraina

Ministrul Economiei: Europa trebuie să se aplece asupra dezvoltării unui ecosistem al bateriilor

 

 

 

Adaugati comentariu