Advertisement

Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5 luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, valoarea FOB a acestora fiind de 18,15 miliarde de euro, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Național de Statistică (INS). Totodată, importurile au urcat cu 1,6%, la 18,56 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul internațional cu mijloace de transport se înregistrează un deficit de aproximativ 410 milioane de euro.

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 14,3 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai scăzută cu 0,9% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – mai 2023.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 47,1% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele 5 luni din 2024, aproximativ 18,56 miliarde de euro, în creștere cu 1,6% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 14,55 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 1,2% comparativ cu perioada ianurie – mai 2023.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36,5% în totalul importurilor naționale, din nou cea mai ridicată dintre toate grupele de produse.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un excedent al balanței comerciale, de aproximativ 410 milioane de euro.

Potrivit INS, în 2023, exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut cu 8,6% comparativ cu anul precedent, valoarea FOB a acestora fiind de 41,7 miliarde de euro. La rândul lor, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat, în 2023, aproximativ 44,9 miliarde de euro, în urcare cu 8,5% față de anul precedent.

La nivelul întregii economii, în primele 5 luni din 2024, exporturile FOB au însumat 38,5 miliarde euro, iar importurile CIF, 50,8 miliarde euro. Exporturile au scăzut cu 2,9%, iar importurile au crescut cu 0,2%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României s-a ridicat la valoarea de 12,3 miliarde euro, fiind mai mare cu 1,23 miliarde de euro (+11,1%) decât cel înregistrat în perioada ianuarie – mai 2023.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Mini, în centrul negocierilor dintre BMW și Comisia Europeană privind nivelul suprataxelor vamale

 

Vehiculele electrice pot pierde până la 30% din autonomie pe vreme foarte caldă

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 7% în primele 4 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 7% în primele 4...