Fără precedent în ultimii 30 de ani! China înregistrează o scădere a producţiei industriale

Banca Mondială a avertizat că economia din China va încetini brusc în 2020, pe fondul pandemiei de coronavirus, estimând un avans economic de 2,3% într-un scenariu de bază şi de doar 0,1% într-un scenariu pesimist, transmite agenţia spaniolă de ştiri EFE. Deja a doua cea mai mare economie a lumii a înregistrat o creştere negativă a producţiei industriale.china

Aceasta este prima prognoză a Băncii Mondiale de la începutul pandemiei şi contrastează cu creşterea de 6,1% pe care a înregistrat-o China în 2019.

„Asistăm la o combinaţie neobişnuită de evenimente perturbatoare şi care se consolidează reciproc. Dificultatea economică semnificativă pare inevitabilă în toate ţările, iar riscul de instabilitate financiară este ridicat, în special în statele cu datorii excesive ”, a precizat Banca Mondială într-un raport privind Asia de Est şi Pacific (EAP).

În cazul Chinei, organizaţia a avertizat că producţia industrială din ţară „a înregistrat, de asemenea, o creştere negativă pentru prima dată în peste 30 de ani.”

„Rămâne de văzut dacă guvernul poate relua activitatea economică atât de brusc pe cât fost oprit-o”, se arată în raport. „O mare parte din firmele industriale mari din China au reluat deja operaţiunile, deşi întreprinderile mici şi mijlocii continuă să se confrunte cu probleme.”

Datele statistice pentru ianuarie şi februarie, lansate la mijlocul lunii martie, au arătat că economia din China a fost lovită de pandemia COVID-19 mai puternic decât se anticipase, contribuţia producţiei industriale la formarea PIB scăzând cu 13,5%, investiţiile în active fixe, cu 24,5%, iar vânzările cu amănuntul, cu 20,5% .

De asemenea, în primele două luni din 2020, cel puţin 5 milioane de lucrători şi-au pierdut locurile de muncă, ceea ce a urcat rata oficială a şomajului la 6,2%, cea mai mare înregistrată până acum.

Chiar înainte de apariţia neaşteptată a epidemiei COVID-19, China înregistra o încetinire structurală a creşterii economice. În ultimul deceniu, avansul PIB, conform cifrelor guvernamentale, s-a redus treptat, de la peste 10% în 2010, la mai puţin de 8% în 2015, înainte de a atinge 6,6% în 2018 şi a 6,1% în 2019, cea mai scăzută creştere economică în ultimii 30 de ani.

Pentru 2020, economiştii din toată lumea şi-au revizuit prognozele de creştere ale Chinei. Goldman Sachs a scăzut prognoza iniţială de 5,5% la 3%, S&P a redus-o de la 4,8% la 2,9%, iar Nomura, de la 4,8% la 1,3%.

Guvernul de la Beijing şi-a revizuit estimările privind avansul PIB în acest an de la 6% la 5%.

De la declanşarea pandemiei Covid-19, constructorii auto şi producătorii de componente şi-au închis rând pe rând fabricile din China, măsură care a generat oprirea producţiei, în cascadă, şi în alte unităţi de producţie la nivel mondial.

Potrivit consultanţilor de la IHS Markit, numai oprirea producţiei auto şi de componente în China va costa industria de profil, în 2020, aproximativ 1,7 milioane de maşini.

 

CITEŞTE ŞI:

O Dacia 1300 este cea mai scumpă Dacie second hand din România!

Ce avertisment le-a transmis premierul companiilor care cer şomaj tehnic

Ordonanţa Militară nr 6. Suceava intră în carantină

 

 

Adaugati comentariu