Rabla
Home Administrare flote Juridic Ce avertisment le-a transmis premierul companiilor care cer şomaj tehnic

Ce avertisment le-a transmis premierul companiilor care cer şomaj tehnic

Premierul Ludovic Orban le-a cerut companiilor care vor recurge la şomaj tehnic să transmită situaţia reală, atenţionându-le că nerespectarea declaraţiei pe propria răspundere poate avea consecinţe, inclusiv de natură penală.

Potrivit prim-ministrului, sunt în acest moment aproximativ 500.000 de persoane pentru care fie s-au încheiat, fie s-au suspendat contractele, fie au intrat în şomaj tehnic.

„În ceea ce priveşte decizia de acordare către companii a acestei forme de sprijin, şi anume, plata şomajului tehnic pentru angajaţii companiilor care nu mai pot fi plătiţi de companii cel puţin pe moment, în perioada asta în care sunt afectate companiile, este o decizie care se va lua printr-o procedură simplificată. Sigur că ulterior vom face controale, şi aici atrag atenţia că declaraţia pe propria răspundere este o declaraţie angajantă”, a precizat Ludovic Orban.

Acestea a mai avertizat că, ulterior, vor fi făcute controale, fie prin sondaj, fie la diferite sesizări.

„Cer reprezentanţilor companiilor să fie corecţi şi să transmită situaţia reală, pentru că minciuna are picioare scurte şi, mai devreme sau mai târziu, vom ajunge prin sondaj să efectuăm controale sau la diferite sesizări pe care le vom avea şi îi vom identifica pe cei care n-au fost cinstiţi”, a adăugat premierul.

Ordonanţa nr. 30/2020, prin care 75% dintre angajaţii unei firme pot beneficia de şomaj tehnic, ar putea fi dezbătută astăzi în plenul Senatului, sub rezerva depunerii raportului.

Prevederile privind plata pentru şomaj tehnic

Potrivit Ordonanţei, angajatorii care reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 pot beneficia de plata indemnizaţiei din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada stării de urgenţă, pentru cel mult 75% dintre angajaţii care au contracte individuale de muncă active.

Plata indemnizaţiei pentru companiile care reduc activitatea se va realiza în baza unei declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă faptul că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declaraţiei, cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din ianuarie – februarie 2020 şi că nu are capacitatea financiară de a plăti toţi angajaţii.

Indemnizaţia se acordă şi salariaţilor angajatorilor care întrerup activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente şi deţin certificatul de situaţii de urgenţă emis de ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Potrivit actului normativ, indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii iar calculul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, a contribuţiei la pensii şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizaţiile încasate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a indemnizaţiilor se realizează în cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor.

 

CITEŞTE ŞI:

Ordonanţa Militară nr 6. Suceava intră în carantină

Înmatriculări de vehicule comerciale ușoare în luna februarie

Ordonanţa Militară nr. 5. Suspendarea zborurilor spre şi dinspre Italia şi Spania a fost prelungită

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

influenţa drogurilor
Juridic

Șoferii aflați sub influenţa drogurilor sau alcoolului nu vor mai putea conduce timp de 10 ani. Proiect

Un proiect legislativ destinat combaterii traficului de droguri prevede și interzicerea dreptului...

autoturisme
Juridic

Noile măsuri fiscale. Cum vor fi limitate cheltuielile cu autoturisme și consumul de carburați în instituțiile de stat

În cadrul Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare...

abonamente
Juridic

În sectorul 3, conducătorii auto pot achiziționa abonamente pentru parcare pe timp de zi

Din 15 septembrie, conducătorii auto au posibilitatea de a achiziționa abonamente lunare...

China
Flotă verdeJuridic

CE va lansa o investigație antisubvenție privind vehiculele electrice din China

Comisia Europeană (CE) va lansa o investigație antisubvenție privind vehiculele electrice care...