Cum să eviţi autorităţile vamale în timpul crizei COVID-19

Companiile care distribuie sau depozitează bunuri de la furnizori din toată lumea trebuie să facă faţă nu numai menţinerii lanţului de aprovizionare, ci şi riscului de expunere a personalului implicat în operaţiuni vamale în contextul crizei COVID-19.birourile vamale

Pentru a limita interacţiunea cu autorităţile vamale, lucru benefic atât pentru agenţii economici, cât şi pentru autorităţile vamale, consultanţii EY România recomandă aplicarea online pentru procedura de vămuire la domiciliu.
„Conceptul de „vămuire la domiciliu” împreună cu #staiacasă răspund acum, mai bine ca oricând, limitărilor şi precauţiilor impuse de contextul COVID 19. Doar 21% din bunuri sunt vămuite în România în această procedură (comparativ cu Uniunea Europeană unde media este de 70%), majoritatea sunt încă vămuite în procedura standard – prezenţă fizică în vămi, cu timpi mari de aşteptare şi depunerea de declaraţii vamale în format fizic”, arată Mihai Petre, director Comerţ Internaţional, EY România.
Potrivit acestuia, aplicarea pentru autorizarea acestei proceduri poate fi depusă online prin Sistemul UE de Decizii Vamale. Odată obţinută autorizaţia, vămuirea la domiciliu va permite importul şi exportul bunurilor dumneavoastră cu o implicare minimă a autorităţilor vamale.

Reînnoirea online a autorizaţiilor vamale deţinute

Dacă, în prezent, o companie deţine o autorizaţie vamală care trebuie reînnoită pe parcursul acestei perioade de criză (de ex. perfecţionare activă, garanţie globală, destinaţie finală, admitere temporară, antrepozitare, depozitare temporară, vămuire la domiciliu) se poate solicita online reînnoirea accesând portalul – Sistemul de Decizii Vamale UE.
Accesul la sistem se realizează accesând: https://customs.ec.europa.eu/tpui-cdms-web/ .

Declararea simplificată a originii preferenţiale

Autorizaţia de exportator autorizat permite declararea originii preferenţiale a bunurilor supuse exportului într-un mod simplificat direct pe factură sau pe un alt document comercial pentru fiecare din exporturile unei companii fără a implica ulterior autoritatea vamală.
Autorizaţia va elimina obligaţia de a solicita şi completa un certificat de origine (EUR 1) pentru fiecare dintre transporturile realizate de companie.
CITEŞTE ŞI:

Adaugati comentariu