Advertisement

rovinieta
Home Miscellanea Financiar Rovinieta va fi suspendată în starea de urgență, iar plata ei va fi înjumătățită în starea de alertă. Proiect

Rovinieta va fi suspendată în starea de urgență, iar plata ei va fi înjumătățită în starea de alertă. Proiect

Potrivit unui proiect de lege înregistrat la Senat, șoferii nu vor mai plăti rovinieta pe durata stării de urgență sau de asediu, iar în perioada stării de alertă vor achita doar jumătate din tarif.

Inițiativa legislativă, care modifica OG 15/2002 privind reglementarea tariful de utilizare a drumurilor naționale, aparține unui grup de senatori PSD.

”Modificarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2002, legea care reglementează tariful de utilizare a drumurilor naționale, va ușura povara fiscală a românilor, persoane fizice sau persoane juridice. Vorbim, concret, despre plata rovignetei în condițiile restricțiilor de deplasare a cetățenilor. Astfel, în condițiile de stare de asediu sau de urgență, rovinieta se va suspenda. Iar în condițiile stării de alertă, valoarea acesteia se va reduce la jumătate. Tehnic, se va circula cu rovignetele deja eliberate și plătite un timp mai îndelungat. Nu este nevoie ca statul să facă vreo cheltuială suplimentară”, a subliniat senatorul Răzvan Cuc, unul dintre inițiatorii proiectului legislativ înregistrat la Senat.

Propunerea legislativă privind rovinieta prevede completarea art. 1 din OG 15/2002 cu următoarele trei aliniate:

– Pe durata stării de asediu și a stării de urgență instituite conform legii, tarifele de utilizare prevăzute în Anexa nr. 1 se suspendă de la plată și verificare. Tarifele de utilizare achitate valabile la data instituirii stării de asediu sau, după caz, a stării de urgență își prelungesc de drept valabilitatea pe perioada acestor măsuri. Agenții constatatori prevăzuți la art. 9 alin. (2) iau măsurile tehnice și administrative pentru recunoașterea prelungirii valabilității tarifului de utilizare valabile la data instituirii stării de asediu sau, după caz, a stării de urgență, în mod corespunzător perioadei acestor măsuri.

– Pe durata stării de alertă declarate conform legii, care are drept consecință, potrivit legii speciale, instituirea carantinei de către autoritățile competente sau limitarea parțială teritorială, în localități sau zone geografice, a dreptului de circulație ori condiționarea ieșirii/intrării din acestea în intervalele orare stabilite, tarifele de utilizare prevăzute in Anexa nr. 1 se datorează în cuantum de 50% din valoarea nominală aferentă fiecarui tip de vehicul și fiecărei durate de utilizare din cadrul perioadei măsurii respective. Valabilitatea tarifelor de utilizare aflate în curs la data declarării stării de alertă a căror durată este cel puțin egală cu perioada măsurii respective și pentru care a fost achitat tariful integral prevăzut în Anexa nr. 1, se prelungesc de drept cu jumătate din durata măsurii respective.

– Durata de valabilitate a tarifului de trecere neutilizat conform art. 1 se prelungește de drept pe durata stării de asediu și a stării de urgență institute confom legii, precum și pe durata stării de alertă declarate conform legii, care are drept consecință, potrivit legii speciale, instituirea carantinei de către autoritățile competente sau limitarea parțiala teritorială, în localități sau zone geografice, a dreptului de circulație ori condiționarea iesirii/intrarii din acestea în intervalele orare stabilite.

 

CITEȘTE ȘI:

De sărbătorile Pascale, cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei vor fi la cu granița cu Ungaria

Domneşti, Voluntari şi Pantelimon ies din caratină sâmbătă seara. Popeşti-Leordeni a ieșit de vineri

Luni, 26 aprilie, încep înscrierile în programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Anunțul AFM

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

sportive
Financiar

Strategii ce s-au dovedit eficiente la pariurile sportive

Dacă vrei să ai succes la pariuri sportive, atunci trebuie să ai...

drogați
Juridic

Șoferii prinși băuți sau drogați la volan rămân fără carnet 10 ani

Șoferii prinşi la volan cu o alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,8% în primul trimestru din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,8% în primul trimestru...

BMW
Financiar

BMW Group a înregistrat o scădere a marjei operaționale pe segmentul auto la 8,8%, în primul trimestru

La fel ca Stellantis, Ford și principalele mărci occidentale, cu excepția Renault,...