Advertisement

Elon Musk
Home Miscellanea Financiar Remunerație astronomică pentru Elon Musk. Cum poate obține 775 milioane de dolari

Remunerație astronomică pentru Elon Musk. Cum poate obține 775 milioane de dolari

Elon Musk, co-fondatorul și CEO Tesla, va primi întâia tranșă din programul de compensații tip stock-options, acordat de Consiliul de Administrație al companiei în 2018. Cumpărând și revânzând acțiunile, Musk ar putea obține un câștig de 775 milioane de dolari.

În 2018, acționarii Tesla i-au acordat managerului companiei, pe o perioadă de 10 ani, 20,3 milioane de acțiuni, echivalentul a 56 miliarde de dolari, în cadrul unui program de compensații tip stock-options.

Programul tip stock-options poate fi inițiat de companiile ale caror acțiuni sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, program prin care se acordă angajaților dreptul (nu și obligația) de a achiziționa un număr determinat de acțiuni emise la un preț preferențial.

Într-un document trimis autorității pieţei de capital din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), grupul californian Tesla a anunțat că Elon Musk, care nu primește salariu, dar deține 18,5% din capitalul companiei, îndeplinește toate condițiile pentru a beneficia de ‘prima tranșă a pachetului de stock-options ca parte a unui program de compensații anunțat în 2018”.

Documentul trimis către SEC specifică faptul că Musk va putea cumpăra 1,69 milioane de acțiuni la un preț de 350,02 dolari/acțiune. În cazul în care decide să le vândă, ar putea, pe baza ultimului preț al acțiunilor, de 805,81dolari/unitate să obțină câștig de capital confortabil de 774,84 milioane dolari.

Compensațiile totale pentru Elon Musk sunt de 56 mld.dolari

Prima tranăă este doar o mică parte a programului de compensații. În 2018, acționarii Tesla au acordat managerului, pentru o perioadă de zece ani, 20,3 milioane de acțiuni Tesla, echivalentul a 56 de miliarde de dolari. Condiția a fost, însă, ca această sumă să poată fi transferată doar în pași de 1%, echivalentul unui pachet de 1,69 milioane de acțiuni, de fiecare dată când acțiunile Tesla depășesc un prag prestabilit pe piața bursieră, iar compania atinge un anumit nivel al cifrei de afaceri și al profitului.

La data acestui document, una dintre țintele importante legate de venituri (anuale) de 20 de miliarde de dolari și o capitalizare de piață de 100 de miliarde de dolari (într-o perioadă dată) a fost atinsă și autentificată de către Consiliul de Administrație”, notează Tesla în documentul trimis SEC.

Pachetul de compensații este contestat în instanță de către un acționar al companiei, Richard Tornetta. Acesta acuză Consiliul de Administrație al Tesla că nu și-a îndeplinit obligațiile.

Prin urmare, Richard Tornetta solicită anularea acestui program de compensații și realegerea unui al consiliu de administrație, pentru a proteja mai bine investitorii și alți acționari, considerând că Elon Musk a influențat foarte mult conducerea companiei și, prin urmare, a orientat deciziile în favoarea sa.

Succes și cu SpaceX

SpaceX, compania spaţială a miliardarului de origine sud-africană, a reușit să finalizeze cu succes și misiunea ce marchează primul zbor în spațiu al unor astronauţi americani de pe pământ americandupă aproape 10 ani.

Capsula SpaceX Crew Dragon, având la bord doi astronauţi NASA, s-a lansat pe orbită, sâmbătă, apoi s-a cuplat cu succes, duminică, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Astronauţii Doug Hurley, 53 de ani, şi Bob Behnken, 49 de ani, sunt angajaţi ai NASA sub contract pentru a zbura pentru SpaceX. Ei urmează să rămână la bordul ISS timp de câteva săptămâni.

Lansarea a avut loc de pe aceaşi rampă folosită de NASA în 2011 pentru ultima misiune a unei navete spaţiale, al cărei pilot a fost tot Doug Hurley. De atunci, astronauţii NASA au fost transportaţi spre şi dinspre ISS în capsulele ruseşti Soyuz.

Pentru Elon Musk, lansarea reprezintă o altă bornă pentru conceptul de rachete reutilizabile, concept pe care compania SpaceX l-a pus în practică cu rachetele Falcon 9, în scopul de a face zborul spaţial mai ieftin şi mai frecvent. Această lansare marchează şi primul zbor pe orbită al unor astronauţi la bordul unui vehicul spaţial construit de o firmă privată.

Ultima oară când NASA a lansat astronauţi la bordul unui vehicul spaţial cu totul nou a fost în urmă cu 40 de ani, la începuturile programului navetelor spaţiale americane.

Compania Boeing, care lucrează la propriul său sistem de lansare în spaţiu, în competiţie cu SpaceX, urmează să lanseze capsula CST-100 Starliner într-o primă misiune cu echipaj uman în cursul anului viitor.

 

CITEȘTE ȘI:

Renault face un pas înapoi. Nu mai închide fabrica Maubeuge

Industria auto germană cere sprijin pentru mașinile pe benzină și motorină

Când va fi inaugurată parcarea etajată de la Cora Pantelimon

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

mașină rulată
Auto rulateFinanciar

Românii alocă aproximativ 15 salarii medii pentru a-și cumpăra o mașină rulată, peste media europeană

O mașină este o achiziție destul de costisitoare, așa că orice șofer...

renault
Financiar

7 proiecte de investiții ale Grupului Renault au primit ajutoare de stat de 644,55 mil. lei

Ministerul Finanțelor a finanțat 7 proiecte de investiții pentru cele 3 societăți...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 4,1% în primele 7 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 4,1% în primele 7...

finanțări nerambursabile
Financiar

Investitorii consideră accesul la finanțări nerambursabile un factor decisiv pentru a investi

Majoritatea investitorilor (72%) consideră că disponibilitatea finanțărilor nerambursabile este un factor decisiv...